Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Savjeti fizioterapeuta: Ovih 6 vježbi pomaže kod bola u šaci

Savjeti fizioterapeuta: Ovih 6 vježbi pomaže kod bola u šaci

Pritisak na živac u karpalnom kanalu nastaje najčešće zbog dugog rada na računalu. Odmorite se svako malo ako radite za računalom te često razgibavajte ručni zglob i istežite mišiće

VIDEO

Ako na računalu radite cijeli dan, izloženiji ste pojavi sindroma karpalnog tunela, bola koji se javlja u stiješnjenom kanalu koji čine kosti zapešća i ligamenti šake.

Kroz njega prolaze krvne žile te živac medijanus, koji, kad se pritisne, izaziva bolove, trnjenje prstiju i ograničeno kretanje šake. Medijanus je zadužen za inervaciju (povezanost organa sa središnjim živčanim sustavom) većine prstiju šake, uključujući palac te mišiće šake.

Osjećate peckanje ili svrbež? Možda ste alergični na seks...
Osjećate peckanje ili svrbež? Možda ste alergični na seks...

- Uzroci sindroma karpalnog tunela su različiti, od neke sistemske bolesti, primjerice dijabetesa, reumatoidnog artritisa, do tumora ili ciste u tom području. A često se javlja i u trudnoći zbog nakupljanja vode u organizmu - kaže fizioterapeut Ivan Golubiček.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neadekvatan položaj

No najčešći uzrok je preopterećenje tetiva u karpalnom tunelu zbog učestalih ponavljajućih pokreta ili dugotrajnog neadekvatnog položaja šake. Tetive zatim otiču i tako smanjuju prolaz za živac medijanus u karpalnom tunelu.

- Simptomi počinju prolaznim trnjenjem u prstima, najčešće tijekom noći ili ujutro nakon spavanja, a kasnije se proširili na cijeli dan. Osim trnaca ili utrnulosti prstiju može se javiti otok palca ili svih prstiju koji može biti praćen bolovima. S vremenom se razvija mišićna slabost koja se manifestira kao oslabljeni stisak šake, ispadanje predmeta iz ruku te se javlja ograničenje pokreta u šaci - govori Golubiček.

Fotolia

Zato bi ljudi koji rade na tipkovnici trebali svako malo uzeti odmor ili koristiti ergonomsku tipkovnicu kako bi osigurali dobar oslonac za ruke. Isto tako, najviše ćete si pomoći ako izbjegavate stalno ponavljanje pokreta koji izazivaju bol i neprirodni su za zglob.

Vježbe za cijelo tijelo

- Svima koji rade ponavljajuće aktivnosti preporučuje se svakih sat vremena uzeti pauzu i odmor za ruke od barem pet minuta. Za to vrijeme poželjno je razgibati ručne zglobove i istezati mišiće - kaže Golubiček te naglašava i da živac medijanus polazi iz područja cervikalne kralježnice, pa je zbog toga neizmjerno važno raditi vježbe za cijelo tijelo, osobito za gornji dio, kako bi održali pravilnu posturu i tonus mišića te smanjili mogućnost dodatnog oštećenja živca.

Uživajte u životu: Vježba, seks i smijeh potiču hormone sreće
Uživajte u životu: Vježba, seks i smijeh potiču hormone sreće

Isto tako važna je pravilna prehrana i uzimanje vitamina B6 za dobru funkciju živaca.

- Oporavak traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Ako nakon općih mjera i kortikosteroidne terapije ne dođe do poboljšanja, pacijenti se upućuju na operativni zahvat - zaključuje fizioterapeut Ivan Golubiček iz ABARGO centra.

Paketić maramica za manje boli u šaci

Svi koji dugo rade za računalom trebali bi nabaviti specijalnu podlogu za ruku pri radu mišem. Poslužiti može i paketić maramica ispod ručnog zgloba. Dovoljno je mekan da nema pritiska na zglob, ali i dovoljno visok da ruka ne stoji u prisilnom položaju.

Vježbe za otklanjanje boli u šaci:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'