Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Savjeti kako pravilno očistiti laptop - da nije pun bakterija

Savjeti kako pravilno očistiti laptop - da nije pun bakterija

Na krpicu od mikrofibre nanesite nekoliko kapljica alkohola i prebrišite tipkovnicu. Nakon toga, ako mislite da je potrebno, možete i vaticom s alkoholom prebrisati tipke i prostor između njih

VIDEO

Kao i sve drugo što svakodnevno koristimo, i laptopi brzo sakupe prašinu, prljavštinu i masnoće s naše kože. Vjerojatno i prostim okom vidite prašinu i prljavštinu na tipkovnici, kao i masne otiske od prstiju na tipkama, a upotreba čistog laptopa je doživljaj kao da opet imate novi. Posebno ga je bitno dobro očistiti ako ste laptop posudili ili ako koristite službeni koji ste zadužili i želite ga vratiti u stanju u kakvom ste ga i dobili. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prašina u busu

Pokretanje videa...

Bus kojim putuju učenici pun prašine 00:57

Sakupite sve što vam je potrebno

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nećete trebati mnogo toga za očistiti laptop - objasnila je suradnica New York Timesa, voditeljica podcast emisije 'Ask a Clean Person' i stručnjakinja za čišćenje Jolie Kerr. Ona kaže da za čišćenje laptopa koristi četiri stvari; alkohol, krpe od mikrofibre, vatu i komprimirani zrak.

Super trikovi pomoću kojih ćete sami brzo i lako odčepiti odvod
Super trikovi pomoću kojih ćete sami brzo i lako odčepiti odvod

Kerr napominje i kako je idealan 90 postotni, medicinski alkohol, koji neće oštetiti unutarnje komponente, a ako na laptopu ima nekih tvrdokornih masnoća dobro je koristiti i tvrđu stranu spužve za suđe.

- Nemojte se zalijetati i ne kupujete sredstva koja se prodaju isključivo za čišćenje tehnike jer su obično preskupa, a ne rade ništa što ne može i ono što imate kod kuće - objašnjava Kerr i dodaje da ih 'možete koristiti ako baš želite, ali nikako nije nužno', 

Počnite s vanjskom stranom

Kad ste prikupili sve što vam treba, počnite čistiti laptop iznutra. A, iako uglavnom najviše tipkovnica 'vapi' za čišćenjem, savjetuje da ne počinjete s njom. 

- Komprimirani zrak će otpuhati prašinu i dlake, pa ako ste već očistili ekran i okvir, nakon upotrebe zraka ćete morati sve ponoviti - kaže Kerr pa savjetuje:

- Otpušite prašinu s laptopa dok je još zatvoren, isključite ga iz struje i izvadite bateriju. Sa zrakom otpušite sve s vanjske strane, a onda ga usmjerite prema unutra, prema tipkovnici i ekranu, i svim rupicama, izbočenjima i USB ulazima.

- Zrak puštajte na samo nekoliko sekundi, da se ne stvori vlaga koja se onda akumulira unutar laptopa. Ako nakon toga ne vidite veliku promjenu, ne znači da je laptop bio čist, ali s vremena na vrijeme se mora ukloniti i manja količina prašine, jer se inače sakuplja zbog čega se laptop može pregrijati - objasnila je. Dodaje i da, ako su se u otvorima sakupile 'grudice' prašine, znate da predugo niste čistili laptop čime ga izlažete raznim kvarovima. 

Razbijeno staklo lako očistite uz pomoć stvari koje imate u špajzi
Razbijeno staklo lako očistite uz pomoć stvari koje imate u špajzi

Prebrišite unutarnji dio

- Najvažnije je paziti da sredstvo za čišćenje nikad ne stavljate na laptop direktno, već na nešto što ćete koristiti za čišćenje - objašnjava Kerr i savjetuje: 'Na krpicu od mikrofibre nanesite nekoliko kapljica alkohola, ali pazite da ne kapa i prebrišite tipkovnicu. Nakon toga, ako mislite da je potrebno, možete i vaticom s alkoholom prebrisati tipke i prostor između njih'.

A ako je i nakon toga ostalo nešto uporne prljavštine, možete malo istrljati s vatom na koju ćete staviti sredstvo za čišćenje, bitno je samo da je sredstvo nježno tj. da nije abrazivno. 

Ekran

Kako objašnjava Kerr, ekran je najosjetljiviji dio i većinu prljavštine, uključujući otiske prstiju, možete ukloniti samo s krpom s mikrofibrom. No ako je ostalo još prljavštine, na krpu nanesite malo vode i protrljajte, a ako ni to ne obavi posao upotrijebite neko sredstvo za čišćenje, ali neka ne sadrži jake kemikalije poput alkala ili amonijaka. 

Riješite se smrada

Ako vam je laptop zaista prljav pa ni nakon svega ovoga nije potpuno čist i još ima 'čudan' miris, pred vama je izazov.

Vaša boca za vodu može biti leglo zaraza: Ovako ju očistite
Vaša boca za vodu može biti leglo zaraza: Ovako ju očistite

- Susretala sam se s takvim laptopima, koji i nakon čišćenja zadrže miris cigarete i slično, a onda vam pomoći može najbolji prirodni dezodorans; drveni ugljen - kaže Kerr.

- Ako ne možete pronaći ugljen, za neugodne mirise koristite pijesak za mačke - jer uglavnom sadrži ugljen. Preporučuje tako da stavite laptop u vreću u koju ste usuli i šalicu mačjeg pijeska, i zatvorite ga na 24 do 48 sati - objasnila je.

- Ako želite možete i rastaviti laptop i sve komponente očistiti s medicinskim alkoholom - zaključuje stručnjakinja za čišćenje, ali dodaje da prema njenom iskustvu to obično nije potrebno. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'