Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Savjeti postolara: Naučite kako ispravno mazati i čuvati cipele

Kreme za ruke koriste se samo za živu kožu, pa je cipele od kože najbolje zaštititi kremom sa silikonom. Ne preporučuje se ni mazanje cipela lanenim, ricinusovim ili suncokretovim uljem

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
2 komentara

Nemojte štedjeti na preventivnim mjerama jer će vam cipele biti zahvalne i još dugo vam pružati zaštitu od kiše, savjetuje poznati zagrebački postolar Bruno Budiselić.

Kožne čizme i cipele najbolje je zaštititi - kremom za cipele.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Krema će prodrijeti u kožu te stvoriti nevidljivi film na površini, tako da se voda ne apsorbira. Koža zahtijeva redovito korištenje takvih sredstava - kaže Budiselić. Najbolje kreme su one na silikonskoj bazi.

FENG SHUI SAVJETI Privucite novac: Držite u stanu bosiljak, spuštajte WC dasku...

- Ne preporučujem mazanje cipela lanenim, ricinusovim ili suncokretovim uljem jer će koža potamniti i namastiti se, i ući će ispod džona koji će se odlijepiti. Ostat će i fleke jer je koža na pojedinim dijelovima, poput špice, lijepljena pa će različito “primiti” to što se nanosi. Isto tako, ne treba se mazati nijednom drugom životinjskom masti niti kremama koje koristite za mazanje ruku jer one idu na živu kožu. Očetkajte cipelu ili obrišite krpicom, koja ne smije biti vlažna, namažite kremom, potom izglancajte četkom ili starom najlonkom te poprskajte sprejem. Nemojte poslije dirati ili četkati jer ćete poništiti učinak spreja - kaže Budiselić, vlasnik postolarske radionice Zlatko iz Ilice. Prskati biste ih trebali za svako novo nošenje.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- Kad prskate, poprskajte tanki sloj, s otprilike 30 centimetara udaljenosti, ali tako da ne ‘natapate’ cipelu. Oko 90 posto vode će skliznuti s nje i cipela neće promočiti. Moj savjet je i da ne kupujete sprejeve u masovnim dućanima nego se savjetujte sa svojim postolarom i uzmite kvalitetniji. Ili kupite neki poznate marke jer vam manje kvalitetni (i jeftiniji) mogu ostaviti mrlje na cipelama i čizmama - kaže majstor.

Sprejajte, nastavlja, navečer ili najkasnije 15 minuta prije nošenja, ali nikako dok je cipela vlažna nakon nošenja. Ostavite je najprije da se osuši.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

I umjetni materijali se štite samo sprejem, kao i nabuk, sitna brušena koža, ili antilop, te grublje brušena koža, iako u njima ne biste smjeli na kišu.

- Njih ćete zaštititi četkanjem pa sprejanjem. Tako se na njih ne prima prljavština, pa je i svako daljnje čišćenje lakše - savjetuje i dodaje da prije zime možete promijeniti i potplate te staviti malo “jače” zimske od protukliznog materijala.

OTKRILA SVOJU TUŽNU PRIČU Beskućnica sa zlatnim glasom: Očarala svijet arijom u metrou

Kako pravilno održavati kožne cipele:

1. Dobro očetkajte

Prije mazanja kremom ili sprejanja čizme ili cipele treba očetkati ili obrisati mekom krpicom kako bi se uklonila sva nečistoća s njih.

2. Brisanje cipele

Uvijek trebate obrisati cipele nakon nošenja i dolaska izvana, lagano vlažnom i mekom krpom, zatim osušiti i nanijeti zaštitno sredstvo.

3. Pazite na nijansu

Kupite kremu u boji cipele jer svaka ima svoju boju. Inače ih možete upropastiti. Svi imaju tri osnovne boje, ali za svaku postoji nekoliko nijansi iste.

4. Sprejanje

Nakon sprejanja cipele ostavite da se osuše. Novi par tretirajte preventivno, te ih lagano naprskajte. Stare cipele prije temeljito očistite.

Lijekovi ZBOG KANCEROGENOG SPOJA U Hrvatskoj povukli dva, ostala su četiri lijeka protiv žgaravice

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message