Lifestyle

Komentari 1

Savjeti stručnjaka: Ovako treba održavati čistoću menstrualnog rublja, ali i platnenih uložaka

Savjeti stručnjaka: Ovako treba održavati čistoću menstrualnog rublja, ali i platnenih uložaka

Mnoge marke proizvode sjajno menstrualno donje rublje koje je udobno i sigurno, ali nakon što dan završi dolazi komplicirani dio: smišljanje kako ga oprati. Stručnjakinja je podijelila savjete kako riješiti dilemu

Znanstvenica koja radi za proizvođača praškova za rublje, Sammy Wang, je podijelila svoje najbolje savjete i trikove za čišćenje menstrualnog donjeg rublja i platnenih uložaka. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ulošci

Možda ste zaključili da tampon i ulošci jednostavno nisu za vas. Možda je vrijeme da se okrenete alternativama kako biste prebrodili mjesečnicu - uključujući menstrualno donje rublje ili platnene uloške, koje je, iznenađujuće, manje stresno, udobno i održivija je opcija. 

Mnoge marke proizvode sjajno menstrualno donje rublje koje je udobno i sigurno, ali nakon što dan završi dolazi komplicirani dio: smišljanje kako ga oprati.

Ako ste se ikada pitali kako oprati menstrualno donje rublje, niste jedini. Postoji hrpa pitanja. Trebate li ga staviti na pretpranje ili ga se može na pranje ubaciti uz drugu odjeću? Što je sa sušenjem? Hoće li sušilicu uništiti menstrualno donje rublje ili će ga ona oštetiti i smanjiti njegovu učinkovitost?

Sammy Wang je odgovorila na sva ta pitanja i dileme - od toga što učiniti nakon što ga prestanete nositi do toga kako ukloniti tvrdokorne mrlje.

Treba li menstrualno donje rublje prethodno oprati?

Prema Sammy, prije nego što bacite svoje menstrualno donje rublje u perilicu rublja, morat ćete ga prvo isprati.

- Uvijek dobro isperite donje rublje u hladnoj vodi nakon upotrebe dok voda ne postane bistra. Ovo pomaže ukloniti višak mrlja i spriječiti nakupljanje - savjetuje.

Sammy kaže da menstrualno donje rublje ne treba prati s drugom odjećom. 

- Obavezno pustite da se menstrualno donje rublje potpuno osuši na zraku - dodaje.

Treba li donje rublje za mjesečnicu prati na niskim temperaturama?

- Potražite posebne upute i informacije za održavanje na stranicama proizvođača. Općenito, da, ovo rublje bi trebalo prati na programima za osjetljiviju robu - kaže.

- Budući da je menstrualno donje rublje dizajnirano za upijanje i zadržavanje tekućine, napravljeno je od nekoliko različitih slojeva tkanina s različitim svojstvima. Ovi slojevi i vrste tkanina mogu se razlikovati od jednog do drugog brenda, ali kako bi rublje ostalo u dobrom stanju, tretirajte ga kao 'osjetljivo' i perite u mrežastim vrećicama za odjeću, hladnom vodom i izbjegavajte sušenje u stroju na visokoj temperaturi - savjetuje.

Koju temperaturu treba koristiti za pranje menstrualnog donjeg rublja?

Kao što je već spomenuto, mjesečno rublje treba prati hladnom vodom.

- Uvijek prvo provjerite upute na etiketi za održavanje odjeće, ali općenito je najbolje prati u hladnoj vodi s deterdžentom za suzbijanje mrlja i mirisa - kaže Sammy. 

Dodaje da 'hladna voda pomaže u očuvanju slojevitih tkanina koje se koriste u donjem rublju za upijanje i zadržavanje tekućine', te da također 'sprječava nastajanje mrlja'.

Kako se riješiti mrlja od mjesečnice koje se nakon pranja nisu oprale?

- Prvo treba tretirati mrlje od krvi tekućim deterdžentom za suzbijanje mrlja - savjetuje Sammy.

- Visokokvalitetni deterdženti sadrže specijalizirane sastojke koji pomažu u razgradnji i uklanjanju mrlja na bazi proteina - objašnjava.

Kako biste učinkovito uklonili mrlje od krvi s menstrualnog donjeg rublja, Sammy je podijelila upute i savjete kako to učiniti - korak po korak.

Je li loše ostaviti menstrualno rublje da danima stoji u košari za veš?

- Ukratko - da. Važno je isprati donje rublje u hladnoj vodi odmah nakon nošenja i nastaviti s ispiranjem dok voda ne postane bistra - ponovila je.

- Iako ovo može biti malo više posla, to pomaže u sprječavanju dugotrajnog kontakta mrlja s tkaninom i pomaže u sprječavanju nakupljanja tijekom vremena - kaže Sammy. 

Dodaje da treba oprano menstrualno rublje uvijek ostaviti da se do kraja prirodno osuši prije nego što ga pospremite. 

Koji su najbolji načini da osigurate dugotrajnost menstrualnog donjeg rublja?

- Menstrualno donje rublje obično košta više od uobičajenih starih gaćica i ženskih bokserica, pa ako izdvajate novac za pristojan par, trebali biste se pobrinuti da traje dulje od nekoliko nošenja. Zbog toga je važno istražiti materijale i upute za njegu kod različitih proizvođača, kako bi bili sigurni da svoju odjeću ispravno perete - kaže za InStyle.

- Budući da je donje rublje dizajnirano da bude udobno i upijajuće, često je napravljeno od nekoliko slojeva tkanina kao što su pamuk, modal, spandex, najlon i poliuretan - objašnjava.

Najčitaniji članci