Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Savršena lica i idealne mjere: Svi rade virtualne avatare uz pomoć umjetne inteligencije

Savršena lica i idealne mjere: Svi rade virtualne avatare uz pomoć umjetne inteligencije

Lako moguće da ste osobno isprobali ovih dana Lensa.ai, aplikaciju koja je preplavila svijet, ili imate barem neke prijateljice koje su je već iskoristile kako bi se divile svojoj nadnaravnoj ljepoti

VIDEO

Svatko od nas može biti savršeno lijep, uz par 'ispravljanja', a takvu sadašnjost nude filteri - no idemo korak naprijed. Aplikacija koja je ovih dana postala mega hit, donosi naše avatare, prekrasne i kreativne. Bilo je pitanje vremena kad ćemo se zaljubiti u vlastiti odraz koji je poboljšan na niz načina, a sve to započelo je filterima s društvenih mreža. Sada je vrijeme za novi nivo jer Lensa.ai zapravo koristi umjetnu inteligenciju te obrađuje selfie i fotografije lica za kreiranje avatara, koji izgledaju poput portreta nekog cool ilustratora. Naravno da imate više opcija izgleda, a sve nalikuju na vas, no virtualna je realnost ulickana, lica su uređena, glamurozna, atraktivna.

Pa to je genijalno - možemo izgledati kao superheroj, vila, hibrid raznih ljepotica i likova kojima se divimo, a opet nas zavodljivo gleda sa zaslona i liči na nas same. Apsolutno neodoljivo, stoga nije čudo da je aplikacija u kratko vrijeme postigla veliki hit i da je većina nas želi isprobati. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kist je zakon

Pokretanje videa...

Mihaela Dodić: Šminkanje kistovima 03:02

Rezultat je toliko zadivljujući da je prema preliminarnim procjenama analitičke tvrtke Sensor Tower više od četiri milijuna ljudi diljem svijeta preuzelo aplikaciju u prvih pet dana prosinca, a u istom razdoblju potrošili su oko 56 milijuna kuna u samoj aplikaciji Lensa ai, piše nss.

'Usamljena sam jer sam lijepa: Žene me mrze, a dečkima sam trofej kojim se hvale naokolo'
'Usamljena sam jer sam lijepa: Žene me mrze, a dečkima sam trofej kojim se hvale naokolo'

Viralnu aplikaciju za uređivanje slika predstavila je kompanija Prisma Labs 2018., ali je postala viralna u posljednje vrijeme zahvaljujući nedavnom napretku umjetne inteligencije i značajnim poboljšanjima poput opcije 'Magic avatar'. Tu su i razni vizualno moćni alati koji retuširaju lice i 'pročišćavaju nesavršenosti' našeg izgleda. Samo korištenje je vrlo jednostavno, što je još jedan bonus aplikacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prisma (@prisma)

Nakon što se aplikacija preuzme, prvi korak je odabir između dostupnih paketa u rasponu od 30 do 60 kuna, a zatim možete prenijeti 10 do 20 selfieja s različitim pozadinama i izrazima lica. Treći korak je odabir spola, izbor koji će odrediti temu generiranih slika, a od stilova tu su anime, fantasy, princeze i vile, astronauti, rock zvijezde i superheroji. Zatim morate pričekati nekoliko minuta i konačno ćete dobiti niz fotografija koje možete dijeliti.

Čudni ukrasi: Trendovski nakit iz viktorijanskog doba bio je izrađen od ljudske kose
Čudni ukrasi: Trendovski nakit iz viktorijanskog doba bio je izrađen od ljudske kose

U prošlosti je Prisma Labs bio na meti kritika zbog pohranjivanja osjetljivih informacija svojih korisnika i to je također jedan od najvećih strahova korisnika Lensa AI. Andrey Usoltsev, izvršni direktor i suosnivač tvrtke, izjavio je da tvrtka radi na ažuriranju politike privatnosti i da u ovom trenutku 'Lensa koristi kopiju modela Stable diffusion, koji uči prepoznavanje lica na prenesenim slikama za svaki pojedini slučaj. To znači da za svakog pojedinog korisnika postoji poseban model'.

Usoltsev također ističe da se fotografije korisnika brišu sa servera (koji se nalaze u Sjedinjenim Državama) čim se generiraju avatari, no prije preuzimanja aplikacije najbolje je pažljivo pročitati odjeljak o politici privatnosti i uvjetima korištenja.

Tamo piše da aplikacija 'ne koristi fotografije koje su dostavili korisnici ni u koju drugu svrhu osim za primjenu raznih filtara ili stiliziranih efekata' te da se 'slike korisnika koriste isključivo u svrhu stvaranja vlastitih avatara'.

Podaci se onda automatski brišu unutar 24 sata od obrade slika. Nije jasno može li se drugi osobni sadržaj poput lokacije dijeliti s trećim stranama. Također, svatko može poslati e-mail na privacy@prisma-ai.com kako biste zatražili 'pristup, izmjenu, ispravak, ažuriranje i brisanje' bilo kojeg osobnog podatka danog Prismi putem Lense.ai, iako tvrtka ne garantira da će zahtjev biti odobren.

'Ja sam najseksi znanstvenica na svijetu, na poslu se golim rukama hrvam s krokodilima'
'Ja sam najseksi znanstvenica na svijetu, na poslu se golim rukama hrvam s krokodilima'

Brisanje fotografija je logično jer bi trebali imati velike servere za to, iako ništa zapravo tu nije sigurno. No, činjenica je pritom da umjetna inteligencija ovime 'uči' naša lica te ih obrađuje na razne načine, čime može stvoriti čak i digitalne kopije svih nas. Nadalje, može pratiti naše kretanje ako je povezana s, primjerice, kamerama u gradu jer poznaje naša lica. Ima niz ideja oko ovoga, sve su futurističke, čine se nestvarnima, no u ovo digitalno doba nismo svjesni svega što nas čeka.

Ovo sve zvuči nadrealno, no umjetna inteligencija ide naprijed te nismo sasvim sigurni što ona sada može te što će moći. Dok se mi bavimo nogometom i ratovima u svakodnevnim razgovorima, IT kompanije diljem svijeta razvijaju umjetnu inteligenciju, a mi koji se time ne bavimo realno - nemamo pojma. Pritom smo laka meta, a ova je aplikacija dobar primjer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj