Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Saznajte kako odabrati idealan jastuk za miran i ugodan san

Saznajte kako odabrati idealan  jastuk za miran i ugodan san

Ljudima koji spavaju na boku potreban je čvrst jastuk, onima koji spavaju na leđima mekan i niski jastuk kako bi vrat ostao poravnat s leđima. Najviše problema kod odabira jastuka imaju spavači na trbuhu

VIDEO

Kako odabrati pravi jastuk ovisi o dva faktora - zdravstvenom stanju i načinu na koji spavate. Loše vijesti: ne postoji samo jedan savršeni jastuk. Svi jastuci su dobri za nešto, ne postoji jedna veličina koja odgovara svima. Dobra vijest je ipak da postoje stvari koje možete uzeti u obzir kako biste pronašli pravi jastuk za sebe.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako lakše zaspati tijekom ljetnih vrućina?

Pokretanje videa...

01:26

Procijenite svoje zdravstveno stanje

Single young muscular man sleeping in bed. He hold head on pillow. Young man is naked. Lower part of body covered with grey blanket.

Način na koji spavamo utječe na bezbroj stanja s kojima se mnogi od nas suočavaju, od problema sa sinusima, vrtoglavice i žgaravice. Ako imate apneju za vrijeme spavanja i koristite pomagalo za disanje, poput CPAP stroj, jastuk koji koristite također može utjecati na vašu masku i spriječiti dotok zraka - posebno ako spavate na boku. Razumijevanje vaših zdravstvenih stanja prvi je korak do pronalaska jastuka koji vam najbolje odgovara i koji će vam pružiti kvalitetan san.

Kako odabrati pravi jastuk ovisi o vašim navikama spavanja?

Navike poput spavanja na leđima, boku i trbuhu zahtijevaju različite vrste potpore koje trebate od jastuka. 

- Pokušajte kralježnicu dovesti u relativno ravan položaj. Svatko će to napraviti na svoj način tako da mu bude ugodno - objašnjava Matthew O’Rourke, fizikalni terapeut u rehabilitacijskoj bolnici Spaulding u SAD-u. 

Kad je vrijeme za novi jastuk? Test od 30 s dat će vam odgovor
Kad je vrijeme za novi jastuk? Test od 30 s dat će vam odgovor

Ako spavate na leđima

Ljudi koji spavaju na leđima obično trebaju niži i/ili mekši jastuk. Tvrdi jastuci će držati glavu u položaju nagnutom prema naprijed, opterećujući vrat i dišne ​​putove. Preporuka je da se ispod koljena stavi jastuk radi pravilnog poravnanja kralježnice tijekom spavanja. 

Ako spavate na boku

Young woman in bed

Ljudima koji spavaju na boku potreban je čvrst jastuk, onaj koji podupire vrat, tako da ostane u razini s ramenima, piše Lifehacker. Razmislite i o stavljanju malog jastuka između nogu kako biste poravnali kralježnicu i vrat dok spavate.

Ako spavate na trbuhu

Ovim spavačima je najgore, jer ovaj položaj stvara napetost u tijelu. 

Preporučuje se tanki ili nikakav jastuk kako bi se izbjegao napor u području vrata i leđa. Postavljanje jastuka ispod područja zdjelice moglo bi pomoći u ublažavanju dijela stresa na vratu i leđima.

Doktor upozorio: Tisuće grinja 'olakšava' se na vašem jastuku svaki dan - promijenite ga!
Doktor upozorio: Tisuće grinja 'olakšava' se na vašem jastuku svaki dan - promijenite ga!

- Tip jastuka koji odaberete je stvar osobnih želja i potreba, ali pokušajte ih uskladiti sa svojim navikama spavanja. Na primjer, ja volim pahuljaste jastuke, ali sam svjestan da spavam na boku i da mi je za zdravlje bolje nabaviti tvrđi kockasti jastuk - objašnjava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom