Zabluda je da ekološki uzgojenu hranu ne treba prati. Ona može sadržavati tragove blata, nečistoća, uzročnika bolesti pa čak i pesticida
Saznajte mitove i istine o organski uzgojenoj hrani
Kupnja hrane s markicom “ekološko” ili “organsko” ne jamči vam da ćete biti zdraviji ili pomoći spašavanju planeta. Osobito ako je proputovala pola svijeta da bi stigla do vašeg tanjura. Transport troši mnogo benzina, čiji su ispušni plinovi veći zagađivač od pesticida ili umjetnih gnojiva. Osim toga, znanost još nije rekla posljednju riječ o tome je li organska hrana doista zdravija. Jedna studija pokazala je da organski uzgojene rajčice u sebi imaju više vitamina C i likopena, biljnog spoja koji blagotvorno djeluje na ljudsko tijelo. Drugo istraživanje pokazalo je da u organski uzgojenom kukuruzu i jagodama ima više flavonoida koji pomažu u sprečavanju raka. Međutim, ostala istraživanja nisu uspjela dokazati prednosti organske hrane. Što se vitamina i minerala tiče, najvažnije je koliko dugo voće stoji na polici. Špinat, primjerice, samo u tjedan dana izgubi više od polovice folata (vitamina B9). Stoga je mnogo važnije birati svježu nego organsku hranu. Najzdravija, a često i najukusnija ona je hrana koju ste uzgojili u vlastitu vrtu ili dobili od susjeda. Dobro je i na tržnici potražiti namirnice uzgojene u blizini. Budite radoznali i priupitajte prodavača odakle dolazi njegova hrana i kako je uzgaja. Tako ćete lakše razlikovati prekupce od onih koji prodaju svoju hranu i zapamtiti gdje ste kupili najsvježije i najukusnije povrće.
>>> Zabluda je da ekološki uzgojenu hranu ne treba prati. Ona može sadržavati tragove blata, nečistoća i uzročnika bolesti. Sve voće i povrće perite pod hladnom, tekućom vodom
>>> Govedina je mnogo sigurnija kad dolazi iz organskog uzgoja. Tako uzgajana goveda ne smiju se hraniti životinjskim proizvodima. Zbog toga ne obolijevaju od kravljeg ludila
>>>> Uzgoj u staklenicima, čak i ako je organski, ne može se s pravom nazvati ekološkim. Grijanje staklenika troši mnogo više energije nego konvencionalni uzgoj na otvorenom
>>> Čak i kad je dobiven iz organski uzgojene šećerne trske, smeđi šećer i dalje je - šećer, odnosno kalorijska bomba. Nije preporučljivo ni “tamaniti” čips od organski uzgojenoga krumpira. Krumpir pržen u ulju nezdrav je pa makar bio i neprskan
>>> Dok neke tehnike organskog uzgoja, poput onih vezanih uz permakulturu ili zastiranje tla teže očuvanju okoliša, u drugima se tlo intenzivno obrađuje strojevima koji jako zagađuju.
>>> Zabluda je da se organski uzgojeni plodovi mogu prepoznati po mrljicama i nepravilnostima. Naprotiv, to može biti rezultat pretjeranog gnojenja i prskanja.
>>> Bez obzira na njihovo podrijetlo, svježe namirnice uvijek su bolji izbor od prerađene ili konzervirane hrane. Voće i povrće zdravo je čak i ako je bilo prskano.
>>> Zabluda je da se u ekološkom uzgoju ne rabe pesticidi. Primjerice, dopušteni su preparati na osnovi bakra koji nisu biorazgradivi i zadržavaju se u tlu. Biljka buhač iz koje se dobiva popularni “ekološki” inseksticid piretrum otrovna je i za ljude. Istraživanja su pokazala da on može povećati rizik od raka i Parkinsonove bolesti. Savjesni uzgajivači organske hrane ne oslanjaju se na pesticide nego različitim mjerama pokušavaju voće i povrće učiniti otpornijim na bolesti. Na žalost, markice to ne razlikuju.