Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

Seks će potaknuti lakši san, a najbolja poza za to iznenađuje

Seks će potaknuti lakši san, a najbolja poza za to iznenađuje

Istraživači su otkrili da je seks prije spavanja REM fazu muškaraca poboljšao za čak 43 posto, desetak posto manje nego REM fazu žena, a najučinkovitija poza za kvalitetniji san bila je 'pseća poza'

VIDEO

'Previše sam umoran ili previše sam umorna' je obično izlika koju partneri međusobno koriste kako bi izbjegli seks prije spavanja. Novo istraživanje je otkrilo da vam seks zapravo može pomoći da bolje spavate, posebno 'pseća poza', 'lotus' u kojoj je žena muškarcu u krilu, 'most' ili obrnuti pseći stil.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

Istraživanje koje je proveo blog The Dozy Owl nadziralo je spavanje 1652 sudionika kako bi se utvrdilo spavaju li bolje nakon određenih seks poza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rečeno im je da u periodu od tri mjeseca svaku večer sa sobom u krevet nose uređaj za praćenje sna, a u tom periodu su trebali isprobati oko 25 popularnih seks poza. 

Istraživači su otkrili da je seks prije spavanja REM fazu muškaraca poboljšao za čak 43 posto, desetak posto manje nego REM fazu žena, a najučinkovitija poza za kvalitetniji san bila je 'pseća poza', zatim 'lotus' u kojoj je žena muškarcu u krilu, i onda 'most', svojevrsni obrnuti pseći stil.

Za sve vrijeme trajanja REM spavanja svi drugi voljni mišići osim očnih paralizirani su. REM se javlja približno svakih 90 minuta spavanja i sve je dulji i očitiji kako spavanje napreduje. Razdoblja spavanja između dva REM-a nazivamo ciklusom. Svake noći u prosjeku izmijeni se četiri do sedam ciklusa.

Seks u stajaćoj poziciji također je smanjio REM spavanje za 17 posto. Najgore poze koje smanjuju rem spavanje su 'vadičep', '69' i 'pauk' u kojem žena sjedi muškarcu u krilu, ali su joj noge na njegovim ramenima.

Rem spavanje trebalo bi činiti nešto manje od četvrtine noćnog sna osobe. Smatra se važnim jer stimulira dijelove mozga koji su uključeni u pamćenje i učenje. Također pomaže u obradi osjećaja, kažu stručnjaci.

'Ovo je 7 stvari koje sam naučila o seksu nakon što sam rodila'
'Ovo je 7 stvari koje sam naučila o seksu nakon što sam rodila'

Zašto seks pomaže u spavanju?

Nalazi su pokazali da je seks povećao REM san kod muškaraca više nego kod žena, a Alex Ion, jedan od suradnika The Dozy Owl, kaže da je to možda zato što su 'žene mentalno stimuliranije tijekom odnosa od muškaraca, koji su fizički stimulirani'.

- Žene su opreznije nakon seksa, dok su muškarci obično umorni nakon ejakulacije - tvrdi Alex. 

No, to se također može svesti na činjenicu da žene jednostavno ne doživljavaju orgazam toliko kao muškarci.

Prethodno istraživanje sugeriralo je da odrasli bolje spavaju nakon orgazma, kad se oslobodi nagli porast hormona.

- Osim fizičke prirode seksa, primarni razlog zbog kojeg možete povećati vaš REM san je taj što se tijekom spolnog odnosa oslobađa hormon nazvan oksitocin. Poznat i kao 'ljubavni hormon', oksitocin smanjuje razinu kortizola (koji je povezan sa stresom) u mozgu, čineći vas opuštenijim. Visoke razine kortizola rezultiraju tjeskobom, ubrzanim otkucajima srca i na kraju lošijim snom! - kaže Alex.

Žene mogu doživjeti skok estrogena, koji pomaže u REM spavanju, dok muškarci dobivaju val prolaktina, koji uzrokuje umor, navodi Healthline.

Jedna stvar je posebno bitna za to hoće li seks biti dobar ili ne
Jedna stvar je posebno bitna za to hoće li seks biti dobar ili ne

Seks poze mogu vam pomoći da dođete do vrhunca, a time i oslobađaju pospane hormone. Pseći stil i most, sve su to vrhunske seks poze koje kod žena mogu pomoći u postizanju orgazma.

- Položaji poput psećeg stila i lotusa, omogućuju dublje prodiranje i veći orgazam, povećavajući količinu oslobođenog oksitocina - kaže Alex, piše The Sun.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru