Lifestyle

Komentari 1

Šeširi koji su obilježili stoljeće: Čudesne kreacije na vrhu glave

Šeširi koji su obilježili stoljeće: Čudesne kreacije na vrhu glave

Iako danas šeširi uglavnom nisu dio svakodnevnog outfita, u jeseni i zimi nosimo ih češće, no to su jednostavniji modeli od onih kakve je povijest odijevanja upoznala tijekom prošloga stoljeća

Proteklih stotinjak godina svijet šešira izuzetno se mijenjao, od bajkovitih i elegantnih, do finih okvira za lice raznolikih oboda, dok se tradicija čudesnih pokrivala za glavu zadržala na današnjim konjičkim utrkama poput Ascota.

Dvadesete su bile vrijeme velikih promjena - žene su skratile kosu te je ukrasile manjim, uskim šeširima. Ukrašavale su ih perjem i sjajnim detaljima, na elegantan i decentan način.

POGLEDAJTE VIDEO: Veličanstven život Karla Lagerfelda

Tijekom dekade kasnije dizajn se kretao u smjeru raznolikosti, obod je nagnut, no struktura šešira je i dalje uska, oponaša oblik glave.

Christian Dior bio je jedan od dizajnera koji je predlagao i šešire, a model iz 1948. otkriva naklonost jednostavnosti i statement ukrasima. Šešir je u to vrijeme bio dio svakodnevne kombinacije te se stilski nastavljao na odjeću.

Tijekom pedesetih scenom su vladali dizajneri poput Pierrea Cardina, koji je donosio svijet ultimativne ženstvenosti, a dame su uživale u njegovim romantičnim kreacijama sa cvijećem.

André Courrèges i ekipa bili su predstavnici novog futurizma u šezdesetima, a ključna dizajnerska crta bila je praktična jednostavnost. Čiste linije i new age dizajn pomeli su ženstvenost i raskoš u jednom potezu. 

Sedamdesete su bile u znaku hipija, ali i fluidnih krojeva te eteričnih pokrivala koja su isticala duge, lepršave kose.

U osamdesetima je sve bilo predimenzionirano, pa tako i šeširi, mašne i ostali detalji. Važno je bilo biti viđen, a siluete s velikim ramenima pratili su i raskošni šeširi koji su imali ulogu naglasiti bogatstvo i luksuz dame.

Grunge mijenja svijet u devedesetima i dizajneri poput Marca Jacobsa, koji je ujedno otvorio tu stilsku eru, predlažu male vunene kape, popularne i danas.

Već u to vrijeme šešir je izvan svakodnevne odore urbane cure, nose ih rijetke dame. No, zvijezde poput Paris Hilton obožavale su hit modele poput berete u raznim bojama.

Današnji česti model je onaj inspiriran kaubojskim, koji se nosi ne samo ljeti, već i u hladnijim mjesecima.

Najpraktičnije i trenutno najpopularnije su varijante panama šešira, od vune, s dodacima poput kožnatih traka.

No, od događanja, ovaj modni dodatak i dalje izuzetno štuju tradicionalne konjičke utrke u Ascotu, gdje je čak pravilima propisana veličina i tip šešira.

Kreacije znaju biti ekstravagantne, no ima i niz modela inspiriranih elegantnim dekadama iz prošloga stoljeća.

Među najpoznatijim genijalcima koji danas kreiraju šešire umjetničke forme su Britanci Stephen Jones i Philip Treacy. Ikona šešira i muza mnogih dizajnera šešira bila je početkom stoljeća Isabella Blow.

U vrijeme kad je šešir slabo zastupljen u svakodnevnom odijevanju, za mnoge je on i danas ultimativna art forma, kao dio cjelokupnog stylinga i likovnog sklada siluete.

Najčitaniji članci