Lifestyle

Komentari 27

Veliki povratak libida: 6 taktika za jačanje izgubljene strasti

Veliki povratak libida: 6 taktika za jačanje izgubljene strasti

U seks se ne treba upuštati ako ne uživate u njemu niti zato što mislite da morate jer niste dugo. Neophodnu strast neće vratiti ni seksi rublje već drugačiji pogled

Duge veze pravi su izazov za seksualni život jer istovremeno otvaraju različite opcije za eksperimentiranje i lako zapadaju u rutinu. Intimnost je obično prisutna, ali strast se često "odšeta" i prije nego što ste očekivali.

- Nju neće odmah vratiti seksi rublje i afrodizijaci, barem ne dugoročno. Najprije treba promijeniti način na koji doživljavate partnera da biste mogli krenuti u pravom smjeru - istaknula je američka bračna terapeutkinja Ester Perel, ujedno i autorica knjige "Parenje u zatočeništvu: Otključajte erotsku inteligenciju". 

Gledajte partnera na drugačiji način

Žene u partneru najčešće traže sigurnost, ali upravo to može ubiti seksualnu želju. Mi želimo zaštitnika, ali istovremeno tražimo tajanstvenost i iznenađenje. Partnera treba početi gledati na drugačiji način, osobito ako radi nešto strastveno ili nešto što izaziva divljenje. To radi čuda za libido, tvrdi američka psihologinja dr. Elizabeth Lombardo. 

Jasno recite što vas uzbuđuje

Ni senzualna masaža ni grickanje neće povisiti temperaturu u spavaćoj sobi ako to nije ono što vas uzbuđuje. Za svakog od nas to je nešto drugo, objasnila je Perel. Toga se ne treba bojati ni sramiti jer ste, na kraju krajeva, sami odgovorni za svoje zadovoljstvo. 

Erotski um je sebičan i uzbuđuju ga stvari koje inače ne bi, pitanje je samo imate li hrabrosti ostvariti te želje, dodala je. 

Saznajte što točno ubija vaš libido

Saznati što vas uzbuđuje jednako je važno kao i otkriti što ubija seksualnu želju. Najčešće ti razlozi nisu vezani uz partnera, već uz nisko samopouzdanje, stres na poslu i umor. To je svakako važno napomenuti partneru kako ne bi mislio da je on glavni krivac za izostanak potrebnog raspoloženja, savjetuju bračni terapeuti. 

Partnera možete zamoliti da više truda uloži u predigru, ali to ne znači da sve ovisi o njemu, piše Women's Health

Izbjegavajte seks iz dužnosti

U seks se ne treba upuštati ako ne uživate u tome niti zato što mislite da morate jer niste dugo. Time ćete samo umanjiti partnerovo zadovoljstvo, potvrdila je studija kanadskog Sveučilišta u Torontu. Seks iz dužnosti neće vam donijeti ni zadovoljstvo ni bliskost, a upravo je to ono što vam je potrebno. 

Potražite mentora

Na poslovnom području poželjno je pronaći mentora, nekoga kome se možete obratiti i zatražiti savjet, pa zašto isto ne napraviti i u ljubavnom životu, pitaju se bračni terapeuti. Takva vrsta pomoći može pridonijeti bržem pronalasku, pa čak i rješavanju problema.  

Vježba i orašasti plodovi jačaju libido

S godinama libido slabi, a za to je velikim dijelom odgovorna i hormonalna neravnoteža. Te promjene mogu se ublažiti promjenom prehrane i većim unosom orašastih plodova, kokosovog ulja i proteina koji pomažu u kontroli raspoloženja. Pomažu i vitaminski dodaci, osobito vitamin B koji podiže raspoloženje. 

Osim zdravije prehrane, važno je redovito vježbati. Osobito su dobre vježbe snage koje potiču proizvodnju testosterona i jačaju libido.  

Najčitaniji članci