Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Šest predivnih mjesta na Novom Zelandu koja morate posjetiti

Šest predivnih mjesta na Novom Zelandu koja morate posjetiti

Novi Zeland je poznat po tome da ondje možete pronaći predivne pejzaže u čistom i zelenom okolišu pa se može pohvaliti velikim planinskim lancima, vulkanima, špiljama i rijekama

VIDEO

Na Novom Zelandu osim uobičajenih turističkih atrakcija može se pronaći i skrivene dragulje koji jedva čekaju da ih netko istraži, a povezani su s bogatom prošlošću, piše News18.

POGLEDAJTE VIDEO: Selo iz bajke Florijana Žižića

Pokretanje videa...

Kućice za odmor 01:24

1. Ohaupo TreeChurch

Farmer Barry Cox zaljubljenik je u sakralnu arhitekturu te prirodnu ljepotu drveća. Uređivao je vrtove u središtu grada Ohaupo i primijetio je da ondje nedostaje crkva, stoga je sagradio jednu od života drveća. U glavi je osmislio željeznu konstrukciju, a potom je oko nje posadio drveće.

Rezultat je predivan prirodni prostor prepun topline i svjetla. Mramorni oltar dobio je od katoličke crkve u kojoj je bio ministrant. TreeChurch je smješten u središtu uređenih vrtova koje je Barry sam stvorio. U početku je to bilo privatno imanje, no Barryja su uspjeli nagovoriti da ga otvori za javnost 2015. godine. S kapacitetom za 120 gostiju, TreeChurch je danas domaćin za najromantičnija vjenčanja.

Misteriozan krug u žitu privlači posjetitelje u polje u Bavarskoj
Misteriozan krug u žitu privlači posjetitelje u polje u Bavarskoj

2. Pelorus Mail Boat

Lokalna stanovnica Bindy Taylor pridružila se pošti kako bi mogla raznositi pošiljke i pakete u izolirane dijelove Pelorusa. Vozeći se njezinim brodom na intiman način ćete doživjeti udaljena područja te u izravnom kontaktu naučiti nešto o povijesti tog kraja. Brod na njegovoj ruti često prate divlje životinje, uključujući dupine.

Bindy kaže da joj je najbolji dio posla upoznavanje i susretanje ljudi, kao i prijevoz neuobičajenog tereta koji su ponekad koze, svinje ili ovce. Upoznala je svaki zavoj obale, a kaže da joj je najdraže mjesto Tawero Point na kojem se sastaju brojni zvuci prirode.

3. Hokonui Moonshine Museum

Nekad su ih doživljavali kao kriminalce jer su se za vrijeme prohibicije bavili proizvodnjom alkohola, no obitelj McRae danas su miljenici i heroji lokalnog stanovništva. Udovica Mary McRae iz Škotske je u Hokonui stigla 1872. godine te je povela svojih sedmero djece i destileriju viskija. Zahvaljujući znanju koje je njezina obitelj u destilaciji stjecala generacijama, njezin je viski zbog iznimne kvalitete uskoro postao vrlo popularan. Kad je stigla prohibicija 1984. godine, Mary je pod svojom širokom suknjom znala skrivati bačve alkohola.

Muzej su otvorili 2000. godine kako bi očuvali povijest kraja, uključujući nezakonitu izradu i konzumaciju viskija. Muzej planira tijekom sljedeće godine otvoriti i destileriju koja će po originalnom receptu proizvoditi viski Old Hokonui Moonshine te na taj način nastaviti reputaciju regije.

Ideja za savršen izlet: Posjetite Samoborsku vinsku cestu i Samoborski muzej
Ideja za savršen izlet: Posjetite Samoborsku vinsku cestu i Samoborski muzej

4. Barrytown Hall

Smješten na rubu Zapadne obale između Punakikija i Greymoutha, Barrytown Hall među domaćim i stranim glazbenicima ima status ikone. Sagradili su ga 1929. godine kako bi omogućili nastupe glazbenika i od tada su ugostili brojne domaće i svjetske estradne zvijezde. Pojedinci su se žalili na buku, pa je Barrytown Hall 2017. godine morao prestati s organizacijom nastupa, no uspjeli su riješiti razmirice do kraja 2019. godine te su nakon crowdfunding kampanje ponovo pokrenuli koncertni program.

5. The Museum of Natural Mystery

Bruce Mahalski doslovno živi među mrtvima. Sobe njegovog doma, vile u Dunedinu iz 19. stoljeća, posljednje su počivalište za stotine životinja. Njihove je kosti uredno složio na policama i ormarićima te njima ukrasio zidove. Iako među njima ima i egzotičnih vrsta, većinu eksponata čine kosti životinja s Novog Zelanda poput mačaka, pasa, ptica, zečeva ili oposuma.

Na komentare kako sve zajedno djeluje prilično mračno, Mahalski odmahuje rukom i kaže da je njegova kolekcija slavlje života te poveznica između svih živih bića budući da radi skulpture od kostiju koje izlaže u posljednjoj sobi muzeja. Njegovu slavnu kolekciju čine i stare knjige, razni artefakti i drugi predmeti koje je skupio u regiji Otago.

Ako ne znate gdje bi na izlet, posjetite Aquatiku u Karlovcu
Ako ne znate gdje bi na izlet, posjetite Aquatiku u Karlovcu

6. Underhill Valley

Smješteno u Waikatu, imanje Underhill Valley bajkovito je iskustvo. Klasificirano kao glamping, Underhill Valley istovremeno je jednostavno i luksuzno mjesto. Zemljana kuća urezana je u brdo i čini se poput romantične hobitske rupe. Ogromna drvena vrata otvaraju se prema ribnjaku i privatnim stazama koje vode oko njegova uređenog terena. Boravak u Underhill Valleyu rijetka je prilika da se odvojite od svijeta i prigrlite mir prelijepog imanja.

Dolina Underhill u vlasništvu je Jessie i Craiga Moona koji ondje žive sa svojom malom djecom. Zemljanu kuću sagradio je Jessiein otac. Svaki je element ručno izradio, sve do željeznih šarka na velikim drvenim vratima. Jessie je djetinjstvo provela planirajući s ocem izgled kućice. Underhill Valley danas je vrlo je posebno mjesto za Jessie, ali i njezine goste.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...