Obavijesti

News

Ideja za savršen izlet: Posjetite Samoborsku vinsku cestu i Samoborski muzej

Ideja za savršen izlet: Posjetite Samoborsku vinsku cestu i Samoborski muzej
12

SAMOBORSKA VINSKA CESTA – Sim pajdaša zovi svog

Prvi pisani dokument o postojanju vinograda u Samoboru datira iz 1277. godine i bilježi kako je knez Okićki poklonio cistercitima tri vinograda u Jelenščaku dok su Samoborci 2012. godine upisali Samoborsku vinsku cestu i službeno, čime je Zagrebačka županija dobila još jednu vinsku cestu. Cesta kreće od prostorija samoborske Vinogradarsko-vinarske udruge, prolazi kroz Kladje do Molvica, zatim preko Klaka i Cerja do Male Jazbine, potom kroz Rude do Slanog Dola.

Na Samoborskoj vinskoj cesti nalazi se sedam vinotočja, pet izletišta, brojni drugi turistički sadržaji te nekoliko turističkih atrakcija - Grgosova špilja, Rudnik “Sveta Barbara”, Etno kuća Pod Okićem, a birati se može između dvije vinske trase.

SAMOBORSKI MUZEJ

Muzej je osnovan 1949. godine, u dvorcu iz sredine 18. st., koji je pripadao Ferdi Livadiću, poznatom skladatelju, samoborskom načelniku i sucu, upravitelju škole. Dvorac je bio okupljalište pristaša hrvatskoga narodnog pokreta, a 1833. tu je skladana budnica Još Hrvatska ni propala.

Fundus Muzeja čine raznorodne zbirke nastale najvećim dijelom donacijama njegovih osnivača Ivice Sudnika i dr. Stjepana Oreškovića. U prizemlju Muzeja je stalni postav geološko-paleontološke i arheološke prošlosti samoborskog kraja a zbirka sadržava primjerke fosilnog blaga Samoborskoga gorja, bakrenoga, brončanoga i željeznog doba, antike, ostavštinu Staroga grada Samobora (13. – 18. st.), kao i srednjovjekovnog nalazišta u selu Farkaševec, u blizini Samobora.

Kulturno-povijesna zbirka prikazuje razvoj Samobora od 1242. g. i povelje Bele IV slobodnom trgovištu Samobor. Posebnu cjelinu čini Livadićeva ostavština, glasovir, fotografska i rukopisna građa. Iz bogate zbirke predmeta staklane Osredek, izloženi su raznobojni primjerci poznatih bilikuma, boca, zdjelica, tanjura...

Umjetnička zbirka čuva brojna djela sa samoborskim motivima, pejzaže i skulpture poznatih hrvatskih slikara.

U služinskoj kućici pokraj dvorca čuvaju se predmeti za izradu tekstila, narodne nošnje i nakit - poznati kraluši, kao i mnoštvo predmeta domaćinstva, gospodarstva i rukotvorina vezanih za život u samoborskim selima. Na prvom katu rekonstruiran je ambijent seoske kuhinje i sobe.

Digitalni katalog na www.inculturaveritas.eu nudi cjelovit pregled ponude nove destinacije – informacije, fotografije i lokacije vezane uz objekte kulturne, prirodne baštine i vinarije, virtualne šetnje u muzejima, promotivne spotove i ostale zanimljivosti.

Digitalni katalog dio je projekta In Cultura Veritas, a radi se o milijun eura vrijednom EU projektu iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. koji predstavlja uspješnu suradnju između Zagrebačke županije i slovenske subregije Obsotelje i Kozjansko. Njegov glavni cilj je povezivanje, razvijanje i promoviranje kulturne baštine uz vinske ceste.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja
ZLATNO PODUNAVLJE

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja

Naše voditelje, Putoholičare Ivu i Branka, pratimo na proputovanju Hrvatskom u jednom od najljepših europskih parkova prirode, Kopačkom ritu, a otkrivaju nam i vrhunsku gastronomiju erdutskog i iločkoga kraja

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i  delicije od jegulja i žaba
PROMO

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i delicije od jegulja i žaba

Svim gostima hotela Restaurant Villa Neretva nudi se nezaboravno iskustvo – fotosafari kroz dolinu Neretve. Izlet kroz kanale rijeke Neretve prava je radost za oči i dušu. U ponudi je i berba mandarina...
Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju
UPOZNAJTE VUKOVAR

Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju

Povijest Vukovara najčešće se spominje u kontekstu rata, no grad je to koji nudi mnogo više od poslijeratnih ožiljaka. Izdvojili smo pet manje poznatih zanimljivosti o Gradu heroju, koje će vam otkriti pravi duh Vukovara