Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
27 komentara

Sestri (6) i bratu (5) u 14 dana otkrili rijetki moždani tumor...

Liječnici su apsolutno zapanjeni onim što opisuju kao 'udar munje dva puta na isto mjesto' i vjeruju da brat i sestra mogu imati genetsko stanje koje ih predisponira za rak mozga

Video: 24sata Video
27 komentara

U svibnju 2018. godine ujutro kad se šestogodišnja Kalea Avery ispovraćala, roditelji su bili uvjereni da je samo muči želudac.

Ali povraćanje se nastavilo i počela se žaliti na glavobolje, pa ju je mama odvela na hitnu pomoć blizu njihove kuće u Torranceu u Kaliforniji.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Doktori su postavili dijagnozu koja obitelji nije bila ni na kraj pameti: rijedak, kancerogeni tumor koji raste na stražnjem dijelu Kaleinog mozga. Nakon što je Kalea primljena u bolnicu kako bi kirurzi uklonili tumor, njezin petogodišnji brat Noah počeo je osjećati slične simptome.

Doktori su i njemu napravili magnetsku rezonancu i otkrili da i Noah ima isti tumor koji raste u istom području mozga kao i kod njegove sestre.

Liječnici su apsolutno zapanjeni onim što opisuju kao 'udar munje dva puta na isto mjesto' i vjeruju da brat i sestra mogu imati genetsko stanje koje ih predisponira za rak mozga.

Njihov otac Duncan Avery je izjavio za The Los Angeles Times da kad im je Noah rekao da i njega boli glava, kako su prvo mislili da imitira stariju sestru zato jer mu nedostaje. Ali onda su primijetili da neuravnoteženo hoda, Noah je jutrima povraćao i stalno govorio da ga boli glava. 

Tako je 21. lipnja, točno dva tjedna nakon što je Kalei dijagnosticiran meduloblastom, Noah dobio istu dijagnozu, piše Daily Mail.

- Moja supruga i ja smo bili u totalnom šoku, slomljeni. Kako je moguće da se u 14 dana otkrije da dvoje djece ima isti tumor? Kako se to dogodi? - izjavio je za novine.

Meduloblastom je brzo rastući tumor visoke razine mozga. Počinje u dijelu mozga koji se nalazi u donjem dijelu lubanje - stražnjoj jami - i često se širi na ostatak mozga i leđnu moždinu.

Simptomi uključuju glavobolje, mučninu, povraćanje, probleme s ravnotežom i probleme s vidom. Oko 70 posto meduloblastoma se pojavljuje kod djece mlađe od 10 godina.

VRLO KOMPLICIRANI ZAHVATI Hrvatski kirurzi spašavali su odrezane podlaktice, šaku, prst

Liječenje se sastoji od kirurškog uklanjanja tumora nakon kojeg slijedi zračenje, a zatim kemoterapija. Prema Instagram stranici Fight Like The Averys, Noah je 25. lipnja imao operaciju tumora koji je bio veći od Kaleinog.

Doktori su rekli da bi to mogao biti razlog zbog kojeg se Noah naginjao dok je hodao, a njegova sestra nije.

- Kad sam gledala Nou kako hoda hodnikom, srce me je boljelo. A to što imaju isti tumor, teško da je slučajnost - rekla je pedijatrica Lauren Nguyen.

Iako je bilo izvještaja o braći i sestrama koji su imali isti rak, rijetko kad su ga dobivali u isto vrijeme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Noah was supposed to be starting round 3 of chemo today, but after getting lab work done this morning, and his WBC and ANC dropping again, it’s been postponed. So tomorrow, both kids go back for clinic visits and blood work, and we’re hoping Noah can start at the end of the week. Learning from these kids how to roll with the punches and live in the present. Cancer is such an emotional roller coaster, I was kicking and screaming inside my head, not wanting to go back to the hospital bc we have had the best 2 weeks home together, but when we got the news his counts had dropped and we weren’t being admitted, I was almost in tears out of frustration. But then, these kids were smiling and playing, and well, we just roll with it and keep fighting on #gogold #medulloblastomaawareness #childhoodcancerawareness #fightlikenono #fightlikekalea #NEGU

Objavu dijeli Fight Like The Avery’s (@fight.like.the.averys)

Ni roditelji ni njihovi doktori ne vjeruju da su djeca dobila rak zbog čimbenika iz okoliša, već vjeruju da je to posljedica genetike. Obitelj Avery se podvrgnula genetskom testiranju kako bi otkrili je li njihova osjetljivost na meduloblastom nasljedna.

Prema Američkom društvu za kliničku onkologiju, postoje tri genetska stanja koja mogu biti povezana s većim rizikom razvoja meduloblastoma.

Jedan je Sindrom Nevoid Basal karcinom genetsko stanje u kojem se rizik od raka više bazalnih stanica može prenijeti s generacije na generaciju.

Drugi je Turcotov sindrom, rijedak nasljedni poremećaj zbog kojeg se u sluznici gastrointestinalnog trakta nalaze više benignih masa koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva i raka mozga.

BILA JE SASVIM ZDRAVA Sumnjali na rak: Starica umrla jer su joj izvadili oba bubrega

A postoji i mutacija na genu BRCA1, koji je povezan s rizikom od pojave raka dojke i jajnika.

Noah i Kalea dobili su različite terapije u dječjoj bolnici Los Angeles zbog svoje dobi. Budući da je Noah dijagnosticiran s rakom u dobi od četiri godine, primio je šest mjeseci kemoterapije visoke doze i trenutno je u remisiji.

U međuvremenu, Kalea je prošla šest tjedana zračenja i trenutno je u sedmom od jedanaest mjeseci tijekom kojih mora ići na kemoterapiju. 

- To je neka vrsta blagoslova da su dijagnosticirani zajedno jer su sada na ovom putovanju zajedno i oni su tu jedan za drugog na način na koji to nitko drugi ne može biti - rekla je njihova majka Nohea.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Fight Like The Avery’s (@fight.like.the.averys)

Što je meduloblastom?

Meduloblastom je brzo rastući tumor. Pojavljuje su u ukupno dva posto svih primarnih tumora mozga i 18 posto svih malignih tumora mozga.

Oko 70 posto svih slučajeva javlja se kod djece mlađe od 10 godina.

Simptomi meduloblastoma:

  • Promjene u apetitu
  • Promjene u ponašanju
  • Povećan pritisak na mozak (pojava glavobolja, mučnina, povraćanja i pospanosti, kao i problemi s koordinacijom)
  • Neobični pokreti očiju

Liječenje se sastoji od kirurškog uklanjanja tumora nakon kojeg slijedi zračenje, a zatim kemoterapija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message