Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Sezona krpelja: Pazite kako ga vadite iz kože, ne mažite uljem

Krpelji mogu prenositi zarazne bolesti i zbog toga je važno što prije ih ukloniti kako patogen ne bi prenijeli na čovjeka. Najviše vole meka, vlažna i dlakava mjesta

Foto: Dreamstime
7 komentara

Krpelji ne lete niti skaču. Oni se u potrazi za domaćinom kao nimfe i odrasle jedinke uspinju uz travnatu i grmoliku vegetaciju, gdje čekaju prolazak domaćina uz kojeg se primaju te na kojem će idućih nekoliko sati tražiti idealnu poziciju za ubušivanje, tj. hranjenje, pojasnio je doc. dr. sc. Marko Vucelja iz Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarenje pri Šumarskom fakultetu u Zagrebu.

Prilikom traženja mjesta na kojem će se prihvatiti za kožu, osobito vole mjesta na kojima je koža meka i vlažna te obrasla dlakom. Stoga ih najčešće treba tražiti u području pazuha, prepona, vlasišta ili bedara. 

Kad pronađu idealno mjesto, treba im oko dva sata da probiju kožu i započnu se hraniti krvlju. Postupak je bezbolan za domaćina jer krpelj u slini ima anestetik. Ako prenosi neku od zaraznih bolesti, treba mu od 24 do 48 sati da patogen uđe u tijelo domaćina. Stoga je važno što prije ga pronaći na tijelu i sigurno izvaditi.

Dr. Vucelja ističe kako ga se nipošto ne smije polijevati benzinom, uljem ili drugim tekućinama ili mazati gustim kremama. U tom bi slučaju zbog gušenja krpelj u ranu mogao povratiti sadržaj želuca u kojemu se nalaze i patogeni. 

BOLJE SPRIJEČITI, NEGO... Sredstvo protiv krpelja za pse ljudi nikako ne smiju koristiti

- Krpelja je najbolje odstraniti pincetom tako da ga se uhvati što bliže koži te vrlo pažljivo, strpljivo i lagano izvlači prema gore uz eventualno lagano zakretanje u jednu stranu kako bi se spriječilo otkidanje dijelova usnog stroja, odnosno njihov ostanak pod kožom - savjetuje dr. Vucelja. 

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo navode da krpelji prenose mnoge zarazne bolesti, a najpoznatije su borelioza i meningitis.

- Najprije se uočava specifično crvenilo na koži. Uz spomenuto crvenilo, javljaju se povišena temperatura, umor, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, ukočenost vrata te osjećaj slabosti i klonulosti - rekla je dr. Iva Pem Novosel, spec. epidemiologije u HZJZ-u.

Upozorila je i da se bolest komplicira u slučaju da se ne liječi.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj živi oko 20 različitih vrsta krpelja

U kontinentalnom dijelu Hrvatske najučestaliji su šumski ili obični krpelj te ornamentirani krpelj, odnosno u mediteranskom dijelu smeđi pseći krpelj. 

Koristite repelente

Kako bi boravak u prirodi bio siguran, stručnjaci preporučuju nabavku repelenata koji se mogu kupiti u trgovinama i apotekama. Postoje proizvodi koji se nanose na odjeću, dok ima i onih koje treba nanijeti na kožu.

Cjepivo protiv meningoencefalitisa

U Hrvatskoj je dostupno cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa koje se uzima u tri doze, a već nakon dvije stječe se zaštita od te bolesti. Cjepivo je namijenjeno ljudima koji su profesionalno izloženi krpeljima: šumski radnici, poljoprivrednici i rekreativci planinari.

POČINJE SEZONA KRPELJA 'Zbog krpelja sam gubila vid na oku, bila gotovo nepokretna...'

Što se može poduzeti:

1. Ako ste na sebi pronašli krpelja, treba ga odmah ukloniti. Za početak pronađite pincetu i lagano je prebrišite alkoholom kako biste je dezinficirali.

2. Pincetom prihvatite krpelja što bliže koži pazeći da vam stisak nije presnažan, ali ne prelabav kako prilikom izvlačenja ne biste oštetili glavu krpelja.

3. Kad ste se uvjerili da ga držite dovoljno čvrsto, počnite s laganim izvlačenjem prema gore, eventualno zakrećući u jednu stranu. Izbjegavajte nagle pokrete.

4. Strpljivim izvlačenjem krpelja biste trebali relativno brzo i sigurno ukloniti. Kad ste ga izvukli, najbolje ga je spaliti kako biste bili sigurni da ste ga ubili.

5. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti, najbolje je otići na Hitnu te zamoliti liječnike i stručno medicinsko osoblje da ga izvade.

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message