Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Shengbidebao' je lingvistički izazovan i zabavan roman

'Shengbidebao' je lingvistički izazovan i zabavan roman
1

Napisala sam roman jer me inače prekinu dok govorim, rekla je autorica Svjetlana Gjoni čiji se roman 'Shengbidebao' našao u širem izboru 13 knjiga za nagradu Fric

VIDEO

Roman koji počinje krimi zapletom grana svoje priče u nekoliko vremenski-prostorno razvedenih rukavaca te nas vodi u Zagreb poslije 2. svjetskog rata, Beč, London, Hamburg, Italiju i diljem kontinenata, otkriva nam obiteljske povijesti i kosture u ormarima, ruske devedesete i svijet oligarha te život u umjetničkoj internacionalnoj zajednici u Sankt Peterburgu. Svjetlana Gjoni, stoji u izdavačevoj bilješci za ovo djelo, vješto povlači brojne fabularne niti, piše strukturalno zanimljiv i žanrovski hibridan roman, razlaže životne priče svojih likova i u brojnim digresijama dotiče se umjetnosti, politike i društvenih prilika 20. stoljeća.

- 'Shengbidebao' je impresivan, lingvistički izazovan, ali i zabavan roman, koji nakon njezina V.B.Z-ovom nagradom ovjenčanog romana 'Nula Nemo' potvrđuje da je riječ o moćnoj, samosvjesnoj i izuzetno zanimljivoj pripovjedačici.

Svjetlana Gjoni je rođena 1950. godine u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju i ruski jezik te književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pobjednica je natječaja izdavačke kuće V.B.Z. i portala Net.hr za najbolji neobjavljeni roman 2007. godine s romanom "Nulo Nemo", koji je, prema vlastitu priznanju, napisala samo zato što je inače prekidaju dok govori.

Potonji roman kreće od Beča 2003. i tajanstvene žene u poplavljenome suterenskom ateljeu, tu je i truplo mladića u ženskoj odjeći i rukopis čudnoga romana. I "Nula Nemo", baš kao i "Shengbidebao", imaju jednu početnu situaciju koja se račva u velike epske priče, s kriminalističkim zapletom i nizom naoko nepovezanih priča. S vremenom se sve sklapa u moćan i intrigantan uzorak.

Autorica je u bilješci o sebi zapisala: "Rođena sam u Zagrebu 1950. godine. Sve pohađala i završila u istom gradu. Ništa se nije primilo. Glazbena škola: sviram kao pegla. Matematika: pružim dlan u dućanu pa nek' si sami uzmu. Jezici: učila ruski, poljski, engleski, njemački, talijanski, španjolski, francuski. Ustanovila kako ništa ne znam. Filozofija: samo me vuče na opća raspravljanja, a na to svi umiru od dosade. Više puta bila dijete: sama, ponovo sa svojom djecom, i sigurno ću još koji put s njihovom djecom i kao stara žena. Unaprijed se veselim. Napisala roman samo zato što me inače prekinu dok govorim".

Nagradu Fric utemeljila su 24sata i tjednik Express, a dodijelit će se sedmi put pod pokroviteljstvom Barcaffea. Za nagradu su konkurirale knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, ali premijerno objavljene u Hrvatskoj od 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine. Jedan autor/ica osvojit će nagradu koja donosi mobilnu skulpturu i 10.000 €. Zadnjeg dana književne manifestacije Sa(n)jam knjige u Puli javnosti će biti predočeni rezultati glasanja za uži izbor, a potom će se odabrati pobjednica ili pobjednik.

Do sada su dobitnici nagrade Fric bili: za sezonu 2016./2017. Damir Karakaš za roman "Sjećanje šume", 2017./2018. Jurica Pavičić za roman "Crvena voda", 2018./2019. Darko Cvijetić za roman "Schindlerov lift", 2019./2020. Marko Gregur za roman "Vošicki", 2020./2021. Damir Uzunović za roman "Ja sam" i 2021./2022. Miljenko Jergović za zbirku priča "Trojica za Kartal".

24sata i tjednik Express predstavljaju knjige koje su ušle u širi izbor nagrade Fric! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume