Lifestyle

Komentari 51

Simptomi COVIDA-19 obično se pojavljuju ovim redoslijedom

Simptomi COVIDA-19 obično se pojavljuju ovim redoslijedom

Istraživanje sa Sveučilišta Južne Kalifornije uspjelo je utvrditi da simptomi COVIDA-19 često započinju određenim redoslijedom. Dok je kod gripe prvi simptom kašalj, kod korone je to vrućica

Simptomi COVIDA-19 jako se preklapaju s nizom drugih uobičajenih bolesti, uključujući sezonsku gripu. Međutim, novo istraživanje pokušalo je pomoći ljudima koji pokušavaju shvatiti je li njihov kašalj samo kašalj ili nešto gore.

Istraživanje Sveučilišta Južne Kalifornije uspjelo je utvrditi da simptomi COVIDA-19 često započinju određenim redoslijedom.

POGLEDAJTE VIDEO (korona ili gripa):

Ovo bi otkriće moglo pomoći da se osobe s koronom prije samoizoliraju i liječe, što bi moglo značajno poboljšati njihove ishode liječenja.

- Rezultate ovog istraživanja je važno znati kada se preklapaju ciklusi bolesti poput gripe koja se podudara s infekcijama COVID-19 -  rekao je dr. Peter Kuhn, jedan od autora studije i profesor medicine.

Znanstvenici su koristili kineske podatke

Kako bi predvidjeli redoslijed simptoma, istraživači su analizirali stope pojavnosti simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za preko 55.000 potvrđenih slučajeva COVIDA-19 u Kini. Također su promotrili podatke o gotovo 1100 slučajeva koje je između prosinca i siječnja prikupila Kineska stručna skupina za medicinsko liječenje za COVID-19.

- Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da liječnici mogu prije utvrditi ima li netko vjerojatno COVID-19 ili neku drugu bolest, što mu može pomoći u donošenju boljih odluka o liječenju - rekao je Joseph Larsen, vodeći autor studije.

Redoslijed simptoma kod COVIDA 19

Prema rezultatima istraživanja, ovo je redoslijed simptoma koji pacijenti mogu iskusiti:

1. Vrućica
2. Kašalj i bolovi u mišićima
3. Mučnina ili povraćanje
4. Proljev

- Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskom gripom prije razvijaju kašalj nego vrućicu. U stvarnosti je to možda teško raspoznati jer gripa često naglo počinje s više simptoma, uključujući bolove u leđima, pothlađenost i suhi kašalj - rekao je dr. Robert Glatter.

Glatter je dodao da su rezultati studije potencijalno korisni 'pri procjeni više pacijenata u užurbanom kliničkom okruženju'.

Prema studiji, dok gripa obično započinje kašljem, prvi simptom COVID-19 je vrućica, piše healthline.

Najčitaniji članci