Sindrom ubrzanog starenja: Ima 43 godine i najstarija je osoba koja je ikad živjela s tom bolesti | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Sindrom ubrzanog starenja: Ima 43 godine i najstarija je osoba koja je ikad živjela s tom bolesti

Sindrom ubrzanog starenja: Ima 43 godine i najstarija je osoba koja je ikad živjela s tom bolesti

Tiffany Wedekind iz Columbusa u Ohiju ima progeriju, rijedak sindrom ubrzanog starenja, koji obično ubija ljude do 15 godine. Ali, Tiffany sada ima 43 godine i dobro se drži

VIDEO

Liječnici kažu kako je Tiffany 'medicinsko čudo', dok ona zasluge pripisuje jogi koja joj je pomogla da nastavi živjeti punim plućima. 

- Dajem sve od sebe da ostanem zdrava jer imam veliku sreću što sam još uvijek ovdje. Stalno razmišljam da mi je svaki dan posljednji, pa se tako trudim uživati u svakom danu kojeg dobijem - rekla je Tiffany koja ima vlastiti biznis.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:04

Tiffanyn brat Chad umro je od komplikacija povezanih s progerijom 2012. u dobi od 39 godina. Na svijetu trenutno živi samo 179 ljudi s progerijom, raštrkanih po 53 zemlje. Tiffany nije samo najstarija živa osoba s ovim stanjem nego se smatra i najstarijom preživjelom u povijesti. 

- Oduvijek sam bila vrlo aktivna, vozim bicikl, bavim se jogom i pokušavam ostati jaka. Također, mislim da ste ono što jedete, pa se hranim zdravo i dobro se odnosim prema svom tijelu. Živim punim plućima dok mogu, jer znam koliko kratak život može biti - odgovorila je Tiffany kada su je pitali što misli da je ključ njezine dugovječnosti.

Tiffany je dijagnosticirana progerija u kasnim dvadesetima, što znači da je pola života živjela s ovim sindromom potpuno nesvjesna. Ona i njezin brat Chad dobili su dijagnozu u isto vrijeme prije otprilike 15 godina i saznali da su to stanje naslijedili od majke.

Progeriju uzrokuje mutacijski gen koji djeca nasljeđuju od roditelja. Djeca koja su rođena s njim obično pokazuju simptome od druge godine i rijetko ostanu živa nakon 20. godine. 

Chad, koji je umro prije osam godina, i Tiffany  su jedinstveni jer su oni najstariji slučajevi ikad zabilježeni.

Osim ubrzanog starenja, Tiffanyini simptomi uključuju i nizak rast. Visoka je samo 134 cm. Također ima uže lice, usku donju čeljust i tanke usne.

- Kad sam odrastala, shvatila sam da se razvijam drugačije od ostalih djevojaka koje su mi bile prijateljice. To nije utjecalo na mene  jer sam mogla raditi stvari koje želim. Kad mi je kosa počela opadati i kad sam u ranim dvadesetim izgubila zube, moj se liječnik zabrinuo za mene. Međutim, za progeriju smo saznali tek kad je moj brat želio dobiti dijete pa je otišao na genetsko testiranje - ispričala je.

Čak je i njen liječnik bio šokiran jer djeca s progerijom obično umiru od srčanog ili moždanog udara u tinejdžerskoj dobi.

- Sve što nam je liječnik rekao je bilo da se dobro brinemo o sebi jer lijeka nema - dodala je Tiffany koja se u međuvremenu udala i rastala.

Za razliku od većine koji pate od ekstremnih kardiovaskularnih i koštanih problema Tiffany još uvijek može samostalno živjeti bez ozbiljnih dodatnih zdravstvenih problema. Međutim, Tiffany, koja nosi proteze, priznaje da često doživljava uvrede ljude koji nepristojno komentiraju njezinu visinu i izgled.

Ona je nedavno  počela uzimati i novi lijek Lornafarnib, za koji se smatra da usporava proces starenja i jako blizu je da bude odobren kao prvi lijek protiv progerije, piše Metro.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama