Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Sinusitis: Kako ga prepoznati te kako smanjiti bol i pritisak

Sinusitis: Kako ga prepoznati te kako smanjiti bol i pritisak
1

Prvi simptom toga stanja su sinusi i nosni kanali začepljeni  sluzi. U takvom vlažnom i slabo prozračenom okruženju brzo se razvijaju uzročnici bolesti, što može dovesti do upale

VIDEO

Nos koji curi u kombinaciji s boli ili osjećajem pritiska na lice može biti indikator sinusitisa, stanja koje karakteriziraju upaljeni ili otečeni sinusi, tvrde otorinolaringolozi.

Takva se bol većinom pojača kad se osoba nagne glavom prema dolje, a ako ona traje duže od tri dana ili se razvije vrućica, najbolje je otići liječniku, savjetuje Njemačka udruga otorinolaringologa. 

Hit recepti protiv gripe: Mlaka limunada, a u hranu ide đumbir
Hit recepti protiv gripe: Mlaka limunada, a u hranu ide đumbir

Ako se ta akutna upala u potpunosti ne izliječi, postoji mogućnost da će se ponavljati, upozoravaju liječnici. Sinusitis je definiran kao kroničan ako se pojavi više od četiri puta godišnje ili traje duže od tri mjeseca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi simptom toga stanja su sinusi i nosni kanali začepljeni sluzi. U takvom vlažnom i slabo prozračenom okruženju brzo se razvijaju uzročnici bolesti, što može dovesti do upale. To stanje može biti uzrokovano infekcijom, ali i nosnim abnormalnostima poput izraslina ili nepravilne nosne pregrade.

Dreamstime

Kako si pomoći?

Koristite ovlaživač zraka

Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i natečene žile u nosu i sinusima te olakšava ispuhivanje nakupljene sluzi jer je omekša. Ovlaživač zraka pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač zraka, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje.

Također, para će smanjiti upalu u sinusima. Umjesto tuširanja, poslužit će i pranje suđa iznad sudopera punog vruće vode. Bitno je da udišete paru.

Pijte dovoljno tekućine

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, juha, razni sokovi itd. Važno je da tijelo dobiva dovoljno tekućine jer to pomaže smanjenju nakupina sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

Ispirite sinuse

To se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspješno ulijeva vodu u nosnicu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nosnicu. Prodaju ih u ljekarnama, a preporučuje se korištenje destilirane ili sterilne vode.

Postupak se najprije radi kroz jednu nosnicu, a potom kroz drugu. To pomaže očistiti sinuse od gustih nakupina.

Stavite topli oblog

Ručnik namočite u toplu vodu, ocijedite i stavite na lice. Tolina će pomoći otvoriti kanale u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno.

Također, ako kuhate čaj od kamilice, tople vrećice stavite na lice, u predjelu sinusa i držite dok se ne ohlade.

Čudo prirode - propolis: Ubija viruse, bakterije i pomlađuje
Čudo prirode - propolis: Ubija viruse, bakterije i pomlađuje

Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte ju ručnikom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj  sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica.

Toplina radijatora poticat će isparavanje i udisat ćete ljekovitu paru dok spavate. Kamilica djeluje protuupalno i odlična je kod upale sinusa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise