Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Sjećate li se ovih prvih modela mobitela - slavne cigle, banane?

Sjećate li se ovih prvih modela mobitela - slavne cigle, banane?

U to doba smo pričali priču kako će ti jednog dana, kad se rodiš, dodijeliti telefonski broj. I ako se ne javiš na telefon, umireš, prisjetio se tvorac prvog mobitela Martin Cooper

VIDEO

Američki inženjer Martin Cooper izumio je prvi mobitel dok je radio za Motorolu, a s njim je prvi put u povijesti razgovarao 3. travnja 1973. godine dok je stajao na Manhattanu u New Yorku. Poziv je uputio Joelu Engelu, voditelju Bell Labsa u vlasništvu AT&T-a. Rekao mu je: 'Zovem te s mobitela, ali pravog mobitela, osobnog, ručnog, prijenosnog mobitela', i ovaj ga je dobro čuo.

Bio je to veliki uspjeh. Prolaznici su ga prolaznici u čudu gledali, jer nisu navikli na telefone bez žice. Radilo se o prototipu koji je težio čak dva kilograma i trebalo ga je doraditi.

Motorola DynaTAC 8000X bio je prvi komercijalni mobilni telefon koji je ljudima omogućio pozive na većim udaljenostima od fiksnih uređaja. Kupiti su ga mogli deset godina nakon Cooperovog povijesnog razgovora. Za upućivanje poziva nisu bili potrebni nikakvi kablovi i to je ljudima bilo fascinantno, gotovo kao nešto iz SF filma, nezamislivo.

Taj model je težio oko kilogram, baterija mu je trajala sat vremena, a memorirati je mogao 30 telefonskih brojeva. Stajao je 3995 dolara što je u to doba bio velik novac pa su ga kupovali imućniji ljudi. Zvali su ga 'cigla'.

Nije bio lijep, ali je omogućavao razgovor u pokretu što je do tad bilo nezamislivo.

Pogledajte kako je izgledala reklama za ovaj model:

Cooper danas ima 95 godina, a lani je za CNN rekao kako je znao da će mobiteli postati ključni za velik dio čovječanstva.

- Ne iznenađuje me što svi imaju mobitele. U to doba smo pričali priču kako će ti jednog dana, kad se rodiš, dodijeliti telefonski broj. I ako se ne javiš na telefon, umireš - prisjetio se.

15 najprodavanijih mobitela svih vremena: Nokia je pomela konkurenciju, a za njom iPhone
15 najprodavanijih mobitela svih vremena: Nokia je pomela konkurenciju, a za njom iPhone

Nakon tog prvog modela, mobiteli su postajali sve manji i lakši, no na tržištu se našla još pokoja 'cigla':

Mobira Cityman 900 iz 1987.

Ovaj model je prvi Nokijin mobilni telefon. Težio je 800 grama, a mogao je slati i primati SMS poruke. Smatrao se vrlo luksuznim. 

Samsung SH-100 iz 1988.

Bio je manji i prvi takav napravljen u Koreji, ali imao je vrlo mali ekran na kojemu je bilo moguće vidjeti samo broj telefona.

MicroTAC 9800X iz 1989.

Težio je 350 grama i bio dugačak 23 centimetra. Smatrao se vrlo modernim jer je dio s tipkovnicom bio na preklop.

Motorola International 3200 iz 1992.

Nokia 1011 iz 1992.

Težio je gotovo pola kilograma, a razgovarati se moglo 90 minuta.

Nokia 8110i iz 1997.

Ovaj model je bio vrlo elegantan u odnosu na prethodne pa je brzo postao popularan. Zvali su ga 'banana'. Bio je i daleko lakši, težio je svega 177 grama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

ifa sajam tehnologija u berlinu 01:31

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka
POSEBAN RECEPT

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka

Kraljica je vrlo rijetko mijenjala način prehrane te je kajgana postala jedno od njezinih omiljenih jela za doručak. Njezin je kuhar otkrio da je za Kraljicu radio kajganu s muškatnim oraščićem i limunom

Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto
NEOBIČAN DODATAK

Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto

Iako se i magnezij i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga. Primjerice, zbog prekomjerne sadnje i sjetve, čime se tlo iscrpljuje
'Izabrala sam dobar seksualni život umjesto da imam djecu, bila sam zaslijepljena požudom'
SAD JOJ JE ŽAO

'Izabrala sam dobar seksualni život umjesto da imam djecu, bila sam zaslijepljena požudom'

James i ja smo odsjedali u hotelu gotovo svaki vikend, provodeći sate u krevetu vodeći ljubav na luksuznoj posteljini i pijući šampanjac iz minibara. Bio je jako seksi, ali je bio i romantičan. Znao je reći sve prave stvari, prisjetila se