Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sjedenje je novo pušenje: Zbog njega umiremo puno ranije...

Pokazalo se kako najveći rizik od preuranjene smrti postoji kod onih koji u komadu sjede i po 90 minuta. Stručnjaci kažu da svakih pola sata treba ustati i malo prošetati

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Uredski poslovi udvostručuju rizik od preuranjene smrti, čak i kada redovito vježbamo, pokazalo je najnovije istraživanje. Ali, ako ustanete od stola svakih pola sata, to drastično umanjuje taj rizik. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Rezultati su to istraživanja Sveučilišta Cambridge. Njihovi stručnjaci otkrili su kako je jedna od šest smrti vezana za uredske poslove u kojima zaposlenici sjede od 9 do 17 sati. Glavni uzročnici bili su bolesti srca, moždani udar, rak, dijabetes tipa 2 i demencija. Također, procjenjuju da 37 posto odraslih Britanaca provede manje od pola sata dnevno na nogama.

Thinkstock  | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

U najnovijem istraživanju tima američkih stručnjaka sa Sveučilišta Columbia u New Yorku sudjelovalo je gotovo 8000 ljudi starijih od 45 godina. Pokazalo se kako najveći rizik od preuranjene smrti postoji kod onih koji u komadu sjede i po 90 minuta, piše The Sun.

- Sjedenje je zaista kao novo pušenje. Trebamo kreativne načine kako bismo povećali redovita razdoblja aktivnosti, a ne samo smanjili vrijeme provedeno sjedeći - objasnila je istraživačica Monika Safford. 

Message