Obavijesti

Lifestyle

Komentari 60

Skini celulit: Najbolje vježbe za tijelo u pravoj formi za plažu

Skini celulit: Najbolje vježbe za tijelo u pravoj formi za plažu
1

Kombinacija kardiotreninga i vježbi snage najbolja je metoda za uklanjanje neprivlačne narančine kore na našem tijelu, kaže trenerica fitnessa Mirela Anić

VIDEO

Celulit se nakuplja u dijelovima tijela u kojima je cirkulacija slaba, a najviše u području bedara, stražnjice i trbuha, formirajući jastučiće koji poprimaju izgled narančine kore. - Kardiotreninzi kao što su trčanje, vožnja bicikla, aerobic, plivanje i rolanje, poboljšat će cirkulaciju te ubrzati metabolizam i potrošnju masti - kaže trenerica pilatesa i fitnessa Mirela Anić. 

Za učinkovitu borbu protiv celulita, dodaje Anić, najbolja je kombinacija kardiotreninga i treninga snage koji se izvodi u teretani s malim opterećenjima. - Najbolje su vježbe s jednoručnim utezima ili bučicama te pilates programi na podlogama ili strojevima za pilates, gdje su otpori vlastito tijelo, opruge, gume i težinske loptice - objašnjava Anić. 

Celulit se, za razliku od drugih deponiranih masnoća u ljudskom tijelu, akumulira u vezivnom tkivu. U tom neelastičnom tkivu ispod kože masne stanice su zarobljene, što otežava njihovu eliminaciju, a s druge strane lako se opipaju i uočavaju golim okom. Trenerica kaže kako za uspješno suzbijanje celulita preporučuje programe pilatesa zbog dodatnog utjecaja na izduživanje mišića te učinka na zdravlje kralježnice. 

Dodaje kako bi bilo najbolje, jačajući cijelo tijelo, posebnu pozornost posvetiti kritičnim regijama, gdje je tendencija nakupljanja celulita veća. Tako će se dodatno poboljšati cirkulacija te povećati postotak kvalitetnog tkiva u tim područjima. 

Trenerica fitnessa savjetuje da se kombinacijski trening za cijelo tijelo izvodi tri puta na tjedan te da se dodatno treniraju područja zahvaćena celulitom. Tako se osim regularnih i cjelovitih treninga, još dva do tri puta tjedno mogu izvoditi 15-minutni treninzi oblikovanja stražnjice i nogu ili trbuha. U pojavi celulita, govori trenerica, najveću ulogu ima genetika, ali ga mogu uzrokovati i dehidracija, loša cirkulacija, nezdrava prehrana, određeni lijekovi poput kontracepcijskih pilula, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje te velike razine stresa.

- Istraživanja su pokazala kako su pravilna prehrana te učestala i kontinuirana tjelovježba osnovni alati u eliminaciji celulita te nezaobilazni u zadržavanju dobrih rezultata. Jedini je nedostatak što oni daju rezultate nakon dužeg vremena, tako da su bitni ustrajnost i strpljenje, što mnogi od nas nemaju, pa se pribjegava brzim rješenjima koji uklanjanju posljedicu, ali ne i uzrok - objašnjava Anić.

Ističe da, kad se nakon određenog vremena vratimo lošoj i neredovitoj prehrani, nekretanju i sjedilačkom načinu života, uskoro vraća i celulit. Smisao je učiniti dugotrajne životne promjene koje će na prirodan način, ne samo ukloniti celulit nego mu neće dopustiti ponovno nakupljanje.   

Videovježbe koje smanjuju celulit, a koje uz jednostavne rekvizite možete raditi kod kuće, potražite na portalu Zdrava Krava. 

Fotolia

Trčanje

Trčanje je jedna od najboljih metoda u borbi protiv narančine kore. Ova aktivnost ne izgara samo kalorije nego uzrokuje i topljenje masnoća te suvišnih kilograma. Oblikovanjem mišića smanjuje se vidljivost celulita.

Rolanje

Kod rolanja povećanu aktivnost imaju mišići nogu i stražnjice, koji su kritične zone celulita. Uz ovu aktivnost za sat vremena možete potrošiti od 400 do 600 kcal. Za najbrže rezultate kombinirajte različite brzine rolanja.

Vožnja bicikla

Bicikliranje je jedan od najboljih načina na koji možete potrošiti suvišne kalorije i smanjiti celulit na području bedara i stražnjice. Laganom ili umjerenom vožnjom možete izgubiti od 150 do 300 kcal za 30 minuta.

Plivanje

Plivanje je odlična aktivnost u borbi protiv celulita te može odgovarati svim dobnim skupinama, pa čak i onima koji se zbog ozljeda ne mogu baviti drugim aktivnostima. Plivanjem se posebno smanjuje celulit na nogama

Industrijsku hranu koja obiluje solju i šećerom poželjno je izbaciti iz jelovnika, a integralne žitarice, voće i povrće postaviti kao temelj prehrane. U borbi protiv celulita, prije svega, najvažnije je organizmu osigurati dovoljno tekućine, barem dvije litre na dan, da bi se pospješila izmjena tvari, a time i uklanjanje toksina, kaže nutricionistica Sandra Krstev Barać.

 Pri tome nutricionistica prvenstveno preporučuje običnu vodu i biljne čajeve, od kojih ističe one za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma. To su čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice.

- Uz to, potrebno je ograničiti unos namirnica koje zbog kolesterola, masti, purina i jednostavnih šećera pogoduju nagomilavanju tjelesnih otrova. Nepoželjne namirnice su prvenstveno brza hrana, bijeli kruh, slatkiši, životinjske masti, konzervirano povrće, kava, alkohol, gazirani napici, crveno meso, suhomesnati proizvodi te namirnice koje u znatnoj količini sadrže sol, poput, primjerice, soljene ribe, ribe u ulju ili slane vrste sira s visokim udjelom masti - objašnjava Krstev Barać. 

Sol, objašnjava nutricionistica, ima sposobnost zadržavanja vode, što je i jedan od razloga nastanka celulita, zbog čega je dosoljavanje jela poželjno maksimalno ograničiti. Iz istog razloga na popisu nepoželjne hrane su i rafinirane namirnice koje, osim što su bogate solju i natrijem, nerijetko sadrže prekomjerne količine zaslađivača i aditiva. Tako na minimum treba svesti unos bijeloga kruha, tjestenine, majoneze, ali i krekera, čipsa te keksa. 

Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma, nutricionistica preporučuje povećati unos namirnica bogatih vitaminom C, poput obojenog voća i povrća i prirodnih voćnih sokova, te namirnica bogatih kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice i orašasti plodovi). Sposobnost čišćenja pospješit će i hrana bogata sumporom, kao što su meso peradi, riba, mlijeko i jaja, kaže nutricionistica Krstev Barać napominjući kako se pravilnom prehranom celulit pobjeđuje iznutra. 

Na popisu superhrane su i artičoke, kupus, šparoge i ananas jer djeluju kao prirodni diuretici te potiču izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomažu i detoksikaciji organizma, koja rezultira suzbijanjem nastanka i smanjenjem vidljivosti celulita. Ananas djeluje protuupalno, zbog čega pomaže protiv zadržavanja tekućine i u oporavku oštećenih kolagenskih vlakana

Top 5 namirnica koje treba izbaciti 

1. Bijeli kruh 

Bijelo brašno u proizvodnji gubi velik dio vitamina i minerala te tako nutritivno siromašno pospješuje nastanak masnih naslaga. 

2. Slatkiši 

Šećer u slatkišima stvrdnjava kolagen u organizmu i time potiče stvaranje masnih naslaga koje dovode do pojave narančine kore. 

3. Alkohol 

Zbog visokog sadržaja kalorija i toksina, alkohol je zabranjen u borbi protiv celulita jer blokira učinak vitamina u razgradnji masnoća. 

4. Suhomesnati proizvodi 

Ovakvi proizvodi bogati su solju, koja zadržava vodu u organizmu, a to dovodi do nastanka celulita. 

5. Brza hrana 

Ovakva hrana najbolji je prijatelj celulita. Ima visok sadržaj toksina, aditiva i kalorija, a sve nabrojeno u kombinaciji stvara celulit.

Top 5 namirnica za uništavanje celulita 

1. Lubenica 

Svježe voćke bogate vodom kao što su lubenica i dinja, odlične su jer će pomoći u procesu autodetoksikacije tijela.

2. Ananas i artičoka 

Ove namirnice djeluju kao prirodni diuretici te pomažu izlučiti suvišne otrove iz tijela, što rezultira smanjenjem celulita. 

3. Orašasti plodovi 

Odličan su izvor proteina, vlakana i korisnih masnoća. Jedite ih u borbi protiv narančine kore, ali u umjerenim količinama. 

4. Banane 

Namirnice koje sadrže velike količine kalija poput marelica, breskvi i banana odlične su za uklanjanje viška vode iz organizma. 

5. Suhe šljive 

Zatvor sprečava sposobnost tijela da izbaci otrove, pa u prehranu uvrstite suhe šljive, pšenične klice, lanene sjemenke i zobenu kašu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije