Obavijesti

Lifestyle

Komentari 67

Školski izlet: Sara (16) je legla spavati i više se nije probudila

U službenom priopćenju mrtvozornika stoji da je preminula od sindroma toksičnog šoka uzrokovanog bakterijom Staphylococcus aureus koju su pronašli na tamponu izvađenom iz njezinog tijela

VIDEO

Nesretna Sara Manitoski (16) iz Kanade bila je lani u ožujku na izletu u kampu na otoku Hornby sa svojom školom i tamo su prespavali. Prije odlaska u krevet požalila se da se ne osjeća baš najbolje, žalila se na grčeve u trbuhu.

Kada je došlo jutro, nije se pojavila na doručku. Navečer je zaspala i više se nikada nije probudila. Učenici su otišli do sobe i otkrili njezino beživotno tijelo na krevetu. Izgledala je kao da i dalje spava. Panično su potrčali po pomoć, čak ju je medicinsko osoblje pokušalo reanimirati, ali bilo je kasno, prenosi Today.

Njezina sestra Carli objavila je na Facebooku razlog zašto je Sara umrla tako naglo, gotovo bez upozorenja. U službenom priopćenju mrtvozornika stoji da je preminula od sindroma toksičnog šoka uzrokovanog bakterijom Staphylococcus aureus koju su pronašli na tamponu izvađenom iz njezinog tijela.

Autopsijom je otkriveno crvenilo na njezinom vratu, nadlaktici, gornjem dijelu prsnog koša, na donjem dijelu trbuha i na bedrima. Crveni osip na njezinom tijelu nalikovao je na opekotine od sunca, a to je jedan od simptoma sindroma toksičnog šoka.

Njezina obitelj je i dalje neutješna.

- Sara je bila najslađa, najsretnija, najkarizmatičnija djevojka koja je imala sjajnu budućnost pred sobom. Voljela je putovati i istraživati svijet oko sebe. Nikada nije pokazala zabrinutost zbog korištenja tampona - rekla je Carli koja sada upozorava sve djevojke i žene da budu oprezne kada je korištenje tampona u pitanju i da ih često mijenjaju kako se opasna bakterija ne bi razvila na njima i ušla u krvotok.

- Moja predivna, posve zdrava sestra je umrla zbog toga pa vas molim dijelite ovo, educirajte se i budite jako oprezni kada koristite tampone - dodala je.

Fotolia

Objašnjenje hrvatske liječnice

- Rodnica spolno aktivne žene je put ulaska bakterija iz vanjskog svijeta, ali i jako dobra hranjiva podloga za njihovo razmnožavanje. Ako tome dodamo i stavljanje tampona koji je strano tijelo, a koje je natopljeno menstrualnom krvlju, onda je sve jasno. S druge strane zatvoren je izlaz menstrualne krvi iz organizma što povećava mogućnost infekcije - pojasnila nam je Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba.

- U tamponu se koncentrira broj mikroorganizama, a posebno bakterija iz grupe stafilokoka koji su normalni stanovnici naše kože, a koji imaju i sposobnost stvaranja toksina kojima je otvoren put ushodno do materišta gdje se nalaze otvorene krvne žile kojima je dalje otvoren put u sistemsku cirkulaciju i na taj se način događa intoksikacija u krvotoku što ima reperkusije na cijeli organizam - dodala je ova liječnica.

- Simptomi su zimica, tresavica, povišena tjelesna temperatura i svi drugi simptomi sepse koja može dovesti do neželjenih posljedica pa i fatalnog ishoda - kaže Branislava Čilić dr.med.

Savjetuje da se odmah javite liječniku ili ginekologu ukoliko se pojave prvi simptomi.

- Apeliram na pridržavanje uputa kod korištenja tampona, a naročito zamjena istih nakon 3 do 4 sata, a i češće kod pacijentica koje imaju obilnije menstrualno krvarenje, odmah nakon kupanja ili tuširanja te pridržavanje sterilnih uvjeta aplikacije istih. Prati ruke prije i poslije aplikacije je jako važno - napominje liječnica.

Pojasnila nam je i po čemu je menstrualno krvarenje drugačije od ostalih, npr. onog kod ozljeda.

- Menstrualni ciklus žene je fiziološka pojava odbacivanja sloja endometrija uz krvarenje koje je drugačije od onoga kad se posiječemo oštrim predmetom ili povrijedimo na drugi način na površini tijela. Menstrualna krv sadrži produkte žlijezda, stanice i krv te nema sposobnost zgrušavanja i nalazi se unutar tijela, dakle u rodnici i materištu. Uz to je i otvorena rodnica prema vanjskom svijetu, ali i put spolne komunikacije. Sve to je jako dobar preduvjet za razmnožavanje svih vrsta bakterija, virusa i gljivica koje se tamo nađu - objašnjava Branislava Čilić dr.med.

Manekenka izgubila nogu zbog tampona, a uskoro će i drugu
Manekenka izgubila nogu zbog tampona, a uskoro će i drugu

'U najvećoj su opasnosti žene koje rabe tampone'

- Sindrom toksičnog šoka (TSS) uzrokuju egzotoksini stafilokoka ili streptokoka. Simptomi su visoka vrućica, hipotenzija, difuzni eritematozni osip i višestruko zahvaćanje organa koje može brzo napredovati u teški i nepopravljivi šok. Dijagnoza se postavlja klinički i izolacijom uzročnika. Liječi se antibioticima, intenzivnim potpornim mjerama i imunim globulinima - pojašnjeno je MSD medicinskom priručniku dijagnostike i terapije.

- U najvećoj su opasnosti žene koje rabe tampone, a čija je rodnica od prije naseljena stafilokokima. Mehanički ili kemijski čimbenici povezani s tamponima vjerojatno povećavaju stvaranje egzotoksina ili olakšavaju njihov ulazak u krvotok kroz oštećenje sluznice ili kroz maternicu - dodali su.

Kažu kako prisutnost tampona može pomoći bakterijama da proizvedu otrov koji potom uđe u krvotok kroz mala oštećenja na sluznici rodnice ili kroz maternicu uđe u trbušnu šupljinu. 

- Žene bi trebale izbjegavati trajnu uporabu tampona tijekom menstruacije. Ne bi trebalo rabiti tampone s velikom moći upijanja za koje je vjerojatnije da uzrokuju sindrom toksičnog šoka. Osobu za koju se sumnja da ima sindrom toksičnog šoka treba odmah smjestiti u bolnicu. Liječenje se započinje uklanjanjem tampona, dijafragme ili drugih stranih tijela, a antibiotici se daju čim je prije moguće - stoji u MSD medicinskom priručniku za pacijente.

TSS se zna pojaviti i kod žena koje su rodile ili imale operaciju kao i kod muškaraca nakon kirurškog zahvata. 

- Oko 8 do 15 posto ljudi s potpuno razvijenim sindromom toksičnog šoka umire. Ponavljane epizode česte su u žena koje i dalje rabe tampone 4 mjeseca nakon epizode sindroma toksičnog šoka sve dok se antibiotskim liječenjem potpuno ne ukloni stafilokoke - stoji u priručniku.

Ostavila tampon devet dana u sebi, liječnici se borili za život
Ostavila tampon devet dana u sebi, liječnici se borili za život

Simptomi sindroma toksičnog šoka:

"Simptomi počinju iznenada povišenom temperaturom od 38,8 do 40,5 stupnjeva Celzijusovih. Brzo se razvijaju jaka glavobolja, grlobolja, crvene oči, teški umor, zbunjenost, povraćanje, jaki vodenasti proljev i osip poput sunčeve opekline preko cijelog tijela. Unutar 48 sati osoba se može onesvijestiti i razviti šok. Između trećeg i sedmog dana dolazi do ljuštenja kože, naročito na dlanovima i tabanima.

Sindrom uzrokuje anemiju. Vrlo je često oštećenje bubrega, jetre i mišića, naročito u prvom tjednu. Mogu se razviti i problemi sa srcem i plućima. Većina se organa potpuno oporavlja nakon što simptomi nestanu."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'