Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Slab imunitet dovodi do teških komplikacija i kod obične gripe

Početak jeseni i niže temperature obično sa sobom donose i razdoblje raznih virusnih prehlada. Za očuvanje jakog imuniteta važno biti u dobroj fizičkoj kondiciji i paziti na psihičko zdravlje

Foto: Dreamstime
2 komentara

Bolesti, posebno infekcije, otežavajući su faktori koji najbolje iskušavaju kondiciju imunološkog sustava i našeg cjelokupnog zdravstvenog stanja. Kad je imunitet slab (na primjer, zbog dugotrajnog ležanja ili slabe prehrane) obična gripa može izazvati bolest s teškim komplikacijama, a kad je na vrhuncu i vrlo jake bakterijske infekcije mogu biti uspješno svladane.

POGLEDAJTE VIDEO:

Bijeg od stresa

Ako se loše brinete o svome fizičkom i psihičkom zdravlju, u vama rastu napetost i tjeskoba, što opterećuje hormonski i živčani sustav. Naime, infekcija je velik napor za organizam, jednak intenzivnom fizičkom naporu. Upravo je stoga za očuvanje jakog imuniteta koji štiti od sezonskih gripa i prehlada važno biti u dobroj fizičkoj kondiciji i paziti na psihičko zdravlje.

Istraživanjem na temelju metaanalize 300 stručnih članaka utvrđeno da postoji jaka korelacija između stresa i pojave bolesti upravo zbog pada imuniteta, a posebno je opasan kronični stres (koji se ponavlja) jer on ruši kako celularni tako i humoralni imunitet.

POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA Super namirnica: Kiseli kupus potiče bolji imunitet i pamćenje

Djeca rođena u ratu dobro poznaju i čimbenik koji se zove stres i zapravo ga se nikada neće osloboditi. Kompleksni obrambeni sustav radi na principu podražaja, odnosno što su podražaji izvana veći, obrambene snage su snažnije i obratno. Naime, stres je jedan od glavnih inhibitora imunološkog sustava, a kronični stres djeluje na imunitet jednako štetno kao i kronične upale. No prevladavanje kroničnih bolesti iznimno je teško, dok za prevladavanje stresa postoji mnogo načina: tjelesna aktivnost, meditacija, masaža. U svakom slučaju, ključno je da svom tijelu pružate dovoljno opuštanja i energije.

Foto: Dreamstime

Rušitelji imuniteta

Među pojedine rušitelje imuniteta dr. sc. Ignac Kulier ubraja nedovoljan unos vode u organizam i nedovoljno spavanje.

- Razlog je jednostavan; budući da se svi procesi događaju u vodenoj otopini, bez vode nastaje usporavanje procesa detoksikacije, a svi toksini koji zaostaju dramatično oštećuju obrambeni sustav. Prvi znak je umor, a zatim slijede i svi ostali znakovi, odnosno zakiseljavanje tjelesnih sokova - dodaje.

SUPER VOĆE Biljke koje liječe: Pasji trn jača imunitet, a dunja obnavlja kožu

Aktivnost za zdravlje

Mnoge se zdravstvene tjeskobe mogu stoga izbjeći poznavanjem sustava tjelesne obrane i čuvanjem dijelova tog sustava te njegovom stimulacijom. Redovni (dnevni) trening, pa makar bila riječ o ubrzanom hodanju, nevjerojatno pridonosi snazi imuniteta. Naime, neaktivnost usporava oslobađanje od tjelesnih toksina.

Suprotno tome, vježbom se ubrzava cirkulacija, rade mišići i zglobovi te postoji podražaj organa zaduženih za obranu da proizvode nove 'vojnike' za obranu. Istodobno dolazi do porasta tjelesne temperature što je svakako povoljno za tjelesnu obranu. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message