Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Biljke koje liječe: Pasji trn jača imunitet, a dunja obnavlja kožu

Biljke koje liječe: Pasji trn jača imunitet, a dunja obnavlja kožu

Plodovi za pripremu zimnice mogu se upotrijebiti i za izradu ljekovitih tinktura, čajeva, kao i zdravog deserta. Pasji trn odlična je pomoć pri mršavljenju, a vrlo je koristan i kod glavobolje

VIDEO

Pasji trn ili vučji trn (Hippophae rhamnoides) najčešće se uzgaja kao ukrasni grm ili stabalce.

POGLEDAJTE VIDEO (superhrana budućnosti):

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

No ponovno se otkriva i njegova vrijednost kao ljekovite biljke – bobice koje sadrže čak 190 aktivnih tvari korisnih za održavanje zdravlja srca i krvnih žila, uključujući antioksidanse, esencijalne aminokiseline, vitamin E i rijetku masnu kiselinu omega-7. Preporučljive su za liječenje akni, poticanje probave i pomoć pri mršavljenju. Bobice pasjeg trna kiselkastog su, blago aromatičnog i svježe trpkog okusa. Zbog obilja vitamina C, jedno su od najdjelotvornijih preventivnih sredstava protiv infekcija dišnih putova, lijek protiv krvarenja zubnog mesa, slabosti, glavobolje, tjelesnog i mentalnog umora ili manjka koncentracije. Mogu se jesti sirove ili prerađene u sokove – najjednostavnije je u multipraktiku izmiksati šalicu bobica pasjeg trna s pola šalice vode i žličicom meda. Od bobica ili koštica industrijskom se preradom može dobiti i ulje. Ono djeluje protuupalno, utječe na propusnost bioloških membrana i štiti jetru od utjecaja štetnih tvari.

Uz ove namirnice bit ćete siti satima i sačuvati vitku liniju
Uz ove namirnice bit ćete siti satima i sačuvati vitku liniju

Štiti kožu od vanjskih utjecaja, djeluje protuupalno i baktericidno, pomaže u zacjeljivanju ožiljaka, povoljno djeluje kod upalnih kožnih bolesti, naročito kod atopijskog dermatitisa i rozaceje. Od lišća pasjeg trna kuha se čaj koji se rabi u liječenju artritisa, gihta, čireva na želucu, liječi osip izazvan zaraznim bolestima, regulira krvni tlak te ublažava simptome kod bolesti krvnih žila. Ulje pasjeg trna upotrebljava se i u kozmetičkim proizvodima, osobito onima za njegu zrele kože.

Dunja (Cydonia oblonga) raširena je diljem Hrvatske. Stablo dunje naraste do sedam metara i podsjeća na jabukovo. Kora dunje je prilično debela, a meso oporo i gorkasto, zbog čega se mnogo češće jede kuhana nego sirova.

'Ovo nije biznis već poziv': Kod tete Nene dom ima 20 dječice
'Ovo nije biznis već poziv': Kod tete Nene dom ima 20 dječice

Zbog visokog udjela kalija može biti korisna u regulaciji hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka. Uz to, bogata je vlaknima i pektinom pa je idealno voće za sve koji žele izgubiti na tjelesnoj težini - naravno, samo ako se kuhane i pečene dunje jedu bez šećera.

Dunjin plod također pomaže kod probavnih smetnji i u regulaciji kolesterola zbog pektina koji snižava “loši” LDL kolesterol, a povisuje “dobri” HDL kolesterol. Osim ploda, ljekovita svojstva imaju i sjemenke te listovi dunje. U liječenju se sjemenke dunje ne koriste zdrobljene, nego se sluz koju ispuštaju u dodiru s vodom koristi kod niza kožnih tegoba, od raspucalih usana, opeklina pa do dekubitusa, te u brojnim kremama i mastima za njegu kože.

ZDRAVI RECEPTI:

Čaj od plodova

Stavite dvije žličice zdrobljenih plodova u 500 ml kipuće vode i ostavite da poklopljeno stoji pola sata. Protisnite sadržaj kroz cjedilo. Preporučljiv je u slučajevima proljeva, reumatizma i kožnih bolesti.

Čaj od listova

Žličicu suhih listova pasjeg trna prelijte vrućom vodom i ostavite da pokriveno odstoji 10 minuta.

Voćno ulje

Za ovaj pripravak potrebno vam je 150 g svježih plodova pasjeg trna, 150 ml hladno prešanog suncokretova ili nekog drugog neutralnog jestivog ulja. Stavite plodove u staklenku i prelijte ih suncokretovim uljem. Držite na sobnoj temperaturi tri tjedna i povremeno promiješajte. Procijedite ulje (koje bi trebalo biti bistro) u drugu posudu. Uzimajte trideset kapi na dan tijekom najmanje tri tjedna.

Pasji trn s medom

Zgnječite 500 g plodova pasjeg trna i prelijte ih jednakom količinom meda. Uzimajte po žličicu na dan kako biste stekli otpornost na gripu i prehladu.

Tinktura pasjeg trna

Pripremite 7 žlica suhih plodova pasjeg trna i 250 g 70-postotnog alkohola. Pasji trn sameljite u prah. Prelijte alkoholom i ostavite 15 dana na sobnoj temperaturi uz povremeno miješanje. Procijedite i ulijte u tamnu bocu. Uzimajte tri puta na dan po žličicu tinkture razrijeđenu u 100 ml vode. Izvana možete koristiti razrijeđenu tinkturu protiv ožiljaka.

Sok od plodova pasjeg trna

Potrebna vam je 1 šalica bobica pasjeg trna, 1/2 šalice vode i 1 žlica meda. Stavite sve sastojke u multipraktik i dobro izmiksajte. Tijekom sezone pasjeg trna svaki dan popijte jednu čašu ovoga soka za zdravlje i vitalnost.

Liker

Potrebna vam je jedna staklenka bobica pasjeg trna i oko pola litre votke. Upotrijebite potpuno zrele bobice. Stavite ih u zamrzivač na tjedan dana da postanu slađe i blažeg okusa. Napunite staklenku zamrznutim bobicama i prelijte votkom. Ostavite da odstoji od dva do tri mjeseca na sobnoj temperaturi uz povremeno protresanje. Procijedite, ulijte u bocu i ostavite da odstoji još barem šest mjeseci, jer što dulje stoji, okus će mu biti bolji.

Želatina

Pripremite 12 šalica bobica pasjeg trna, oko 5 šalica šećera i vrećicu pektina. Očistite i zgnječite zrele bobice. Dodajte šalicu vode, zakuhajte i lagano kuhajte desetak minuta. Istisnite sok u sokovniku ili kroz fino cjedilo. Trebali biste dobiti oko pet šalica soka, a ako nemate dovoljno, dodajte pola šalice vode. Uspite jednaku količinu šećera i zakuhajte uz neprestano miješanje. Umiješajte pektin, ponovno zakuhajte i kuhajte minutu uz neprestano miješanje. Maknite s vatre, skinite pjenu i brzo ulijte u sterilizirane staklenke.

Ispiranje usta

Dvije žlice mješavine jednakih dijelova sjemena dunje, kadulje i kamilice prelijte s 250 ml kipuće vode, ostavite da odstoji dva sata, procijedite i ispirite usta.

Oštećena koža

Zdrobite 10 g sjemena dunje i močite u 200 g vode dok ne dobijete gustu sluzavu smjesu. Nanosite na oboljeli dio tijela, izravno ili kao oblog. Preporučuje se protiv dekubitusa, opeklina, ispucale kože i svrbeža te kao oblog za upaljene oči.

Čir na želucu

Po 1 žlicu sjemena dunje i lana prelijte šalicom hladnog čaja od kamilice, dobro promiješajte, ostavite da odstoji jedan sat i procijedite. Pijte nezaslađeno pola sata prije jela 2-3 puta na dan.

Protiv kašlja

Zgnječite pet sjemenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kad se stvori gusta sluzava masa, dodajte 15 g svježeg iscijeđenog soka od trputca i 100 g meda od kadulje. Uzimajte po jednu žličicu tri puta na dan prije jela.

Upala debelog crijeva

Pomiješajte po 20 g lanena i dunjina sjemena, srcenjaka, islandskog lišaja i plodova borovnice. Tri žlice mješavine prelijte s pola litre hladne vode, ostavite tri sata uz što češće miješanje. Zagrijte u pokrivenoj posudi do vrenja, ostavite da se ohladi i pijte 3-4 puta na dan po 1 čašicu pola sata prije jela.

Probava

Probavnih tegoba lako se možete riješiti sokom od dunje. Operite i sitno naribajte kilogram dunja pa ih procijedite kroz gazu ili upotrijebite kvalitetan sokovnik. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje ga je piti prije jela.

Čaj od ploda

Operite, očistite i prerežite dunju na četiri dijela. Uklonite sjemenke i tvrdi dio oko njih, a mesnati dio izrežite na listiće i odmah ih stavite u litru vode, da ne bi promijenile boju. Lagano kuhajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procijedite ga i pijte u gutljajima tijekom dana. Ovaj čaj blagotvorno djeluje na dišne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.

Glavobolja

Pomiješajte 80 g usitnjenih plodova borovnice, 40 g listova dunje, 30 g plućnjaka, 30 g klekinja i 20 g stabljike timijana. Sve treba biti jako usitnjeno i dobro promiješano. U litru kipuće vode stavite 10 g mješavine bilja i kuhajte poklopljeno 1 minutu. Kad se čaj ohladi, prelijte ga u bocu i pijte 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Poslije svakog napitka uzmite po 1 žlicu maslinova ulja.

Voćno sladilo

Sameljite kilogram dunja, iscijedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuhajte. Ulijte u sterilizirane boce i upotrebljavajte za zaslađivanje ljekovitih čajeva.

Čaj od lista

Čaj od lista dunje povoljno djeluje na cjelokupan probavni sustav, regulira probavu i zaustavlja dijareju (proljev). On često može biti povezan s nekom bakterijskom ili virusnom infekcijom, a čaj od dunje će smiriti i otkloniti upalu sluznica želuca i crijeva. Kako biste pripremili čaj, tri osušena lista dunje prelijte šalicom kipuće vode (250 ml) i poklopite, ostavite da odstoji 15-20 minuta, a zatim procijedite i pijte topao čaj 1-2 puta dnevno. Poželjno je da ne zaslađujete čaj i da koristite osušeno lišće.

Sirup od dunje

Pomoću sokovnika iscijedite litru soka dunje pa ga pomiješajte s 1,5 kilograma šećera. Dobivenu smjesu kuhajte na laganoj vatri (ne smije ključati) sat vremena. Dobiveni sirup ohladite i ulijte u tamne boce. Za bolju probavu uzimajte ovaj sirup tijekom 20 dana, tri puta na dan, prije jela, po jušnu žlicu dunjina sirupa. Ovaj sirup nije preporučljiv dijabetičarima.

Šumski čaj

Kako biste ublažili proljev, pripremite ovaj čaj. Po 20 g drenjina, oskoruša, šipaka, dunja i mušmula dobro usitnite pa od te mješavine uzmite 3 žlice i kuhajte 10 minuta u pola litre vode. Kad se ohladi, procijedite i pijte umjesto vode.

Voćni liker

Kilogram dunja obrišite papirnatim ubrusom - nemojte ih prati. Ogulite ih i korice stavite u veću teglu te prelijte litrom domaće rakije. Zatvorite i ostavite da stoji na tamnome mjestu, na sobnoj temperaturi, od 6 do 7 tjedana. Stavite 350 g šećera u 400 ml vode i pustite da zakuha. Dodajte štapić cimeta i kuhajte još 10 minuta. Izvadite štapić i ohladite dobiveni sirup. Ohlađeni sirup ulijte u čistu staklenku, dobro promiješajte i procijedite. Ulijte u manje boce.

Maska za lice

Dunje su dobre za njegu masne, problematične i nadražene kože te kože s borama i proširenim porama. Što sitnije naribajte jednu dunju i pomiješajte je s nekoliko kapi bademova ulja. Nanesite je na očišćeno lice i nakon 20 minuta isperite vodom. Ako želite, naribanu dunju možete pomiješati s istučenim bjelanjkom ili medom i vrhnjem.

Protiv bora

Žlicu sjemenki dunje izrežite sitno ili usitnite u mužaru pa prelijte dvjema jušnim žlicama prokuhane vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i dobro izmiješajte. Dobivenom mješavinom mažite ispucale usne ili mjesta na licu s izraženim borama. Ovaj tretman iznimno je učinkovit, no treba ga ponavljati redovito i dulje.

Tonik za kožu

U litru vode dodajte 150 grama sjemenki dunje. Kuhajte na blagoj vatri 15 minuta, procijedite i ostavite da se ohladi. Koristite za ispiranje usta, a čir i afte premazujte vatom umočenom u tekućinu, i to nekoliko puta na dan.

Prostitutka otkrila prosječnu veličinu penisa svojih klijenata
Prostitutka otkrila prosječnu veličinu penisa svojih klijenata

Čaj od sjemenki

Žličicu cijelih osušenih sjemenki šest sati namačite u šalici hladne vode. Prije nego što popijete čaj, lagano ga zagrijte. Pijte nekoliko puta na dan po jednu šalicu. Sluzava tekućina koja nastaje namakanjem sjemenki djeluje protiv kašlja i upala dišnih puteva. Pomaže i u oslobađanju od stresa i nesanice, kod upala usne šupljine i ždrijela, te kao sredstvo za ublažavanje bolova.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: 

Pokretanje videa...

10:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi
Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje