Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Slanutak obnavlja stanice DNK i štiti nas od više vrsta raka

Slanutak obnavlja stanice DNK i štiti nas od više vrsta raka

Slanutak i sezam su namirnice koje su desetljećima bile u centru pažnje. Istraživanja su potvrdila povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje, rekla nam je nutricionistkinja Olja Martinić

Prijašnje studije pokazale su da je hrana koja sadrži folate i lignane dobra u prevenciji raka, odnosno smanjuje rizik od pojave tumora posebno na debelom crijevu, dojkama i na prostati, a slanutak i njegov namaz hummus iznimno su bogati njima, piše Američki institut za istraživanje raka. 

Hummus, poznati namaz u kojemu slanutak i sezam igraju glavnu ulogu odličan je za zdravlje općenito jer je bogat vitaminima B skupine, proteinima, vlaknima, mnogim mineralima itd. Potvrdila nam je to i Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Povremeno gladovanje obnavlja stanice, štiti od mnogih bolesti
Povremeno gladovanje obnavlja stanice, štiti od mnogih bolesti

Kaže da je slanutak bogat folatima, tvarima koje imaju izuzetno važnu ulogu u obnovi našeg DNK te tako smanjuju rizik od nastanka

tumorskih stanica koje su povezane upravo sa mutacijama na DNK.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Pokretanje videa ...

- Slanutak i sezam su namirnice koje su desetljećima bile u centru pažnje. Istraživanja su potvrdila povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje. Slanutak je posebno promatran kod smanjenja mutacija DNK što se dovodi u vezu sa folatima u slanutku. Kao i  druge leguminoze, slanutak je odličan izvor vlakana dok se selen posebno ističe kada su u pitanju imunološke reakcije - pojasnila nam je ova nutricionistkinja.

Fotolia

Ipak, s ovim ukusnim namazom ne treba pretjerivati ukoliko imate problema sa viškom kilograma.

- Čuveni namaz od slanutka sa sezamom je cjelovit obrok koji jamči dostatan unos biljnih proteina, osigurava osjećaj sitosti, ali važno je napomenuti kako se radi o namazu s kojim ne treba pretjerivati ukoliko želimo regulirati povišenu tjelesnu masu. Visoka energetska vrijednost znači da trebamo biti oprezni sa količinom, a visoke nutritivne vrijednosti znače da trebamo pronaći optimalno mjesto u jelovniku svih dobnih skupina - dodala je.

Oljina mini dijeta: Za gubitak kila i lijepu brončanu boju kože
Oljina mini dijeta: Za gubitak kila i lijepu brončanu boju kože

Napravite hummus sami, vrlo je jednostavno:

Sastojci:

  • 2 šalice ocijeđenog slanutka iz konzerve 
  • 1/3 šalice tahini paste (radi se od sezama i maslinovog ulja, a može se kupiti u trgovinama zdrave hrane)
  • 1/4 šalice soka od limuna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok smjesa ne postane posve glatka. Namaz čuvajte u hladnjaku.

Pokretanje videa ...