Da bi dobila posebnu aromu, ova talijanska tjestenina se kuha u vodi u kojoj se kuhao i kelj. Dodatnu aromu ovom finom jelu daju sušeni čili, inćuni i parmezan. Dobar tek!
Slasne orecchiette s keljem, sušenim čilijem i parmezanom
Sastojci:
- 450 g kelja
- 6 žlica maslinova ulja
- 50 g mrvica kruha starog dva dana
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslaca
- 6 fileta inćuna
- 1/2 žličice sušenog čilija
- 500 g orecchietta
- 6 žlica parmezana
- sol
- papar
Priprema:
Kuhajte kelj u slanoj vodi od tri do četiri minute pa ocijedite. Sačuvajte vodu u kojoj se kuhao i sitno nasjeckajte lišće. Na pola količine maslinova ulja popržite krušne mrvice dok se ne zazlate, primiješajte pola usitnjena češnjaka, posolite ih i popaprite pa odložite na kuhinjski ubrus. Zagrijte maslac u tavi s dvije žlice maslinova ulja, dodajte inćune, sušeni čili i ostatak češnjaka te pirjajte dvije minute.
Dodajte kelj i nastavite pirjati miješajući od tri do četiri minute. Začinite soli i paprom. U vodi u kojoj se kuhao kelj skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite i ostavite jednu šalicu vode. Promiješajte umak s tjesteninom i malo vode od kuhanja. Umiješajte parmezan te posipajte krušnim mrvicama i nakapajte s malo maslinova ulja.