Pržite li srdele ili neku dugu ribu u tavi, dobro je navlažite vodom pa je potom uvaljajte u brašno. Tako će riba tijekom prženja dobiti ljepšu boju
Slasni zalogaji iz morskih dubina na vašem stolu
Najbrža priprema ribe je na gradele, gdje je možete peći bez dodatne masnoće jer će ona tako pustiti svoj sok i masnoću. Prije pečenja ribu obvezno osušite i natrljajte limunovim sokom jer će se manje lijepiti za rešetku. Pečete li ribu u pećnici, bogati okus dobit ćete začinite li ribu prije pečenja i umotate u aluminijsku foliju ili je pecite s povrćem. Ne zaboravite je premazati mješavinom maslinova ulja, češnjaka i začina. Također, za bolji okus zalijevajte ribu tom mješavinom tijekom pečenja. Pržite li srdele ili neku dugu ribu u tavi, dobro je navlažite vodom pa je potom uvaljajte u brašno. Tako će riba tijekom prženja dobiti ljepšu boju, a iznutra ostati sočna. Želite li lagani i niskokaloričan obrok, ribu pripremite na lešo. Premažite je limunovim sokom i umotajte u bijelu tanku tkaninu ako želite da riba ostane cijela. Ona će biti ukusnija kuhate li je s mnogo povrća. Ako je kuhate bez povrća, okus možete oplemeniti tako da u zasoljenu vodu dodate malo octa ili limunova soka. Uz ribu, kao prilog poslužite kuhano povrće, koje možete spremiti s ribom ili zasebno. MORSKA RIBA PEČENA NA LUKU S LISTOVIMA KADULJE Sastojci:300 g filea morske ribe, 300 g krumpira, 2 glavice luka, 80 g sitnih maslina, 12 većih listova kadulje, maslinovo ulje, sol, papar. Priprema: Luk narežite na tanke rezance pa ga rasporedite na nauljeni kalup. Ribu operite, obrišite, posolite, popaprite i stavite na luk. Stavite listove kadulje. Krumpir narežite na sasvim tanke kolutove. Poslažite ih preko ribe i kadulje da ih potpuno prekriju. Ponovno posolite, zalijte maslinovim uljem i dodajte masline. Pecite 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 C. Ukrasite koricom limuna. ZUBATAC NA ŽARU S PRELJEVOM OD ČEŠNJAKA Sastojci:2 zubaca od 450 g, dl maslinova ulja, limun, vezica peršina, 3 češnja češnjaka,papar, sol, 1/2 kg krumpira, 5 rajčica Očistite ribe, izvadite im unutrašnjost, isperite ih, posolite, popaprite, polijte limunovim sokom i ostavite da odstoje u maslinovu ulju. Potom ribe ispecite na žaru s obje strane. Pečene ribe stavite u tanjur i prelijte ih mješavinom maslinova ulja, limunova soka, isjeckanog peršina i češnjaka. Uz ovako ribu poslužite kuhani krumpir i rajčice narezane na kriške.