Nekima je aperitiv, drugima digestiv, a trećima lijek za probavne tegobe, ali je bermet svima sasvim posebno piće u kojem Samoborci uživaju već više stoljeća
Slatko-gorkasti aperitiv za sve prilike - samoborski bermet
Grožđe je jedan od najslađih plodova jeseni, a prvo što svima pada na pamet kad se ono spomene, dakako, je vino. No ono nije ni izdaleka jedini način da uživate u “soku od grožđa” cijele godine. Tu su i džemovi, rakije i druga pića. Mnogima su aperitivi i digestivi samo žestoko piće koje se pije prije, odnosno nakon obroka. Ono “prije” treba nam potaknuti apetit, a piće nakon jela olakšati samu probavu ukusnog obroka. Ako pak niste ljubitelji jakih pića, onda vas na kušanje nekog takvog pića možda može potaknuti priča o njemu. A kad je o samoborskom bermetu riječ, piću koje je navodno u samoborski kraj došlo s Napoleonom i njegovom vojskom, priča će vas ponukati na prvi gutljaj, a ostali će samo poteći niz grlo.
Mnogi se međutim danas ne slažu s verzijom da je bermet došao do Samobora tek početkom 19. stoljeća, jer su nađeni i dokazi koji upućuju da se i prije toga uživalo u toj slatko-gorkastoj kapljici. Upućeni znaju da je riječ o najčešće crnom aromatiziranom vinu koje se od davnine proizvodi oko Plešivice i u samoborskom vinogorju od biranih sorti grožđa. U pripremi bermeta, kaže jedan stari recept, korišten je na otvorenoj vatri ukuhani mošt koji se dodavao moštu u vrenju zajedno s raznim dodacima (pelinom, klinčićem, korijanderom, narančom, limunovom koricom, sušenim smokvama, grožđicama, slatkim korijenom, anisom, muškatnim oraščićem, hranom, gorušicom i rogačem) te šećerom. Pripremljena se mješavina nekad prvi put posluživala oko Božića uz desert. Zato i nije neobično da upotpunjuje okus deserta.
Poznavatelji kažu da se bermet različitih proizvođača, a u Samoboru su najpoznatiji proizvodi obitelji Filipec koja se ponosi naslijeđenim receptom iz 19. stoljeća, međusobno dosta razlikuju okusom pa vi sami kušajte i odaberite onaj koji će vam najbolje odgovarati. Jedno je od najpoznatijih jela s bermetom kuglof, ali godit će i kao aromatičan dodatak muffinima i biskvitu, te nekom voćnom preljevu. Ali baš kao i druga aromatična vina, žličica tog pića može vam poboljšati okus nekog mesnog jela, na primjer kotleta s trsja, jela koje se od davnina priprema u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u doba kad “na gorici” dozri grožđe.
Recept je tajna
Glavni su mu sastojci crno grožđe, odnosno vina portugizac i frankovka, uz dodatak raznih aromatizirajućih sastojaka. Bermetov je okus specifičan, ali je najsličniji pićima kao što su Campari ili Jägermeister.
Kuglof s bermetom
Sastojci: 300 g šećera, 250 g margarina, 4 jaja, 100 g suhih smokava, 100 g čokolade, 2 dl bermeta ili crnog vina, 300 g brašna, prašak za pecivo, 1 žlica škroba, žličica cimeta
Priprema:
1. Miješajte zajedno šećer i margarin dok ne dobijete jednoličnu, glatku smjesu. Potom toj smjesi dodajte jedno po jedno jaje. Dobro promiješajte. Suhe smokve nasjeckajte na jako sitne komadiće kao i grožđice i čokoladu. Dobro promiješanoj smjesi sada dodajte bermet ili crno kuhano vino.
2. Prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo i dodajte ih smjesi, kao i žlicu škroba i žličicu cimeta. Sve dobro izmiješajte. Ako želite kuglof u dvije boje, umjesto nasjeckane čokolade, odlijte dio smjese i dodajte joj čokoladu u prahu te svijetlu i tamnu smjesu naizmjence ulijevajte u namašćeni kalup za kuglof.
3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko sat vremena.
Gotov kuglof posipajte šećerom u prahu. Režite na kriške i poslužite uz desertno vino.
Kruške u vinu s kremom od mascarponea
Sastojci: 4 kruške, 3 šalice crnog vina, šalica bermeta, 1 šalica smeđeg šećera, 1 štapić cimeta, 4 integralna keksa, mascarpone, šećer, pistacija
Priprema:
1. Kruške operite, obrišite i ogulite im koru. Narežite ih na krupnije kocke. U posudu pristavite na srednje jaku vatru smeđi šećer, vino i bermet da provriju.
Kad provriju, smanjite temperaturu i dodajte kruške.
2. Kuhajte dok vino postane gusto, a kruške mekane. Ako su kruške omekšale prije nego što je vino postalo sirup, samo ih izvadite i ostavite vino da se ispari još malo i postane gušće. Kad ste zadovoljni teksturom, vratite kruške u sirup i stavite ga da se ohladi. U čaše za posluživanje ulijte kruške sa sirupom.
3. Na vrh svake položite integralni keks ili komad biskvita. Preko prelijte sloj kreme od mascarponea, malo šećera i nekoliko kapi limunova soka, te posipajte pistacijom.
Kotlet u aromatičnu umaku
Sastojci: 4 kotleta, 40 g suhih šljiva 50 g crnog grožđa, 15 g kukuruznog brašna 30 g mrkve, 30 g korijena peršina, 30 g korijena celera, 50 ml crnog vina, 1 žlica bermeta, korica naranče sol, papar, peršin, 1 mladi luk
Priprema:
1. Kotlete na rubovima malo zarežite, posolite ih i uvaljajte u kukuruzno brašno. Na tavi premazanoj s malo ulja pecite kotlete s jedne i druge strane. Kad se zarumene, dodajte očišćeno i na kolutiće narezano korjenasto povrće, posolite i popaprite.
2. Sve zajedno dalje pirjajte na umjerenoj vatri podlijevajući vodom.
Zatim dodajte suhe šljive kojima ste izvadili koštice te bobice grožđa i dolijte vino i bermet.
3. Gotove odreske stavite na topli tanjur, a umak protisnite. Pazite da vam ne ostanu koštice grožđa. Još sve zajedno malo prokuhajte pa prelijte preko odrezaka i poslužite.
Ukoso narežite mladi luk, a peršin nasjeckajte i njima posipajte jelo. Ukrasite narančinom koricom.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!