Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Slatko-gorkasti aperitiv za sve prilike - samoborski bermet

Slatko-gorkasti aperitiv za sve prilike -  samoborski bermet
4

Nekima je aperitiv, drugima digestiv, a trećima lijek za probavne tegobe, ali je bermet svima sasvim posebno piće u kojem Samoborci uživaju već više stoljeća

VIDEO

Grožđe je jedan od najslađih plodova jeseni, a prvo što svima pada na pamet kad se ono spomene, dakako, je vino. No ono nije ni izdaleka jedini način da uživate u “soku od grožđa” cijele godine. Tu su i džemovi, rakije i druga pića. Mnogima su aperitivi i digestivi samo žestoko piće koje se pije prije, odnosno nakon obroka. Ono “prije” treba nam potaknuti apetit, a piće nakon jela olakšati samu probavu ukusnog obroka. Ako pak niste ljubitelji jakih pića, onda vas na kušanje nekog takvog pića možda može potaknuti priča o njemu. A kad je o samoborskom bermetu riječ, piću koje je navodno u samoborski kraj došlo s Napoleonom i njegovom vojskom, priča će vas ponukati na prvi gutljaj, a ostali će samo poteći niz grlo.  

Mnogi se međutim danas ne slažu s verzijom da je bermet došao do Samobora tek početkom 19. stoljeća, jer su nađeni i dokazi koji upućuju da se i prije toga uživalo u toj slatko-gorkastoj kapljici. Upućeni znaju da je riječ o najčešće crnom aromatiziranom vinu koje se od davnine proizvodi oko Plešivice i u samoborskom  vinogorju od biranih sorti grožđa. U pripremi bermeta, kaže jedan stari recept, korišten je na otvorenoj vatri ukuhani mošt koji se dodavao moštu u vrenju zajedno s raznim dodacima (pelinom, klinčićem, korijanderom, narančom, limunovom koricom, sušenim smokvama, grožđicama, slatkim korijenom, anisom, muškatnim oraščićem, hranom, gorušicom i rogačem) te šećerom.  Pripremljena se mješavina nekad prvi put posluživala oko Božića uz desert.  Zato i nije neobično da upotpunjuje okus deserta.  

Poznavatelji kažu da se bermet različitih proizvođača, a u Samoboru su najpoznatiji proizvodi obitelji Filipec koja se ponosi naslijeđenim receptom iz 19. stoljeća, međusobno dosta razlikuju okusom pa vi sami kušajte i odaberite onaj koji će vam najbolje odgovarati. Jedno je od najpoznatijih jela s bermetom kuglof, ali godit će i kao aromatičan dodatak muffinima i biskvitu, te nekom voćnom preljevu. Ali baš kao i druga aromatična vina, žličica tog pića može vam poboljšati okus nekog mesnog jela, na primjer kotleta s trsja, jela koje se od davnina priprema u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u doba kad “na gorici” dozri grožđe.     

Recept je tajna 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glavni su mu sastojci crno grožđe, odnosno vina portugizac i frankovka, uz dodatak raznih aromatizirajućih sastojaka. Bermetov je okus specifičan, ali je najsličniji pićima kao što su Campari ili Jägermeister.

Kuglof s bermetom 

Sastojci: 300 g šećera, 250 g margarina, 4 jaja, 100 g suhih smokava, 100 g čokolade, 2 dl bermeta ili crnog vina, 300 g brašna, prašak za pecivo, 1 žlica škroba, žličica cimeta  

Priprema: 

1. Miješajte zajedno šećer i margarin dok ne dobijete jednoličnu, glatku smjesu. Potom toj smjesi dodajte jedno po jedno jaje. Dobro promiješajte. Suhe smokve nasjeckajte na jako sitne komadiće kao i grožđice i čokoladu. Dobro promiješanoj smjesi sada dodajte bermet ili crno kuhano vino. 

2. Prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo i dodajte ih smjesi, kao i žlicu škroba i žličicu cimeta. Sve dobro izmiješajte. Ako želite kuglof u dvije boje, umjesto nasjeckane čokolade, odlijte dio smjese i dodajte joj čokoladu u prahu te svijetlu i tamnu smjesu naizmjence ulijevajte u namašćeni kalup za kuglof. 

3.  Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko  sat vremena.

Gotov kuglof posipajte šećerom u prahu. Režite na kriške i poslužite uz desertno vino. 

Kruške u vinu s kremom od mascarponea

Sastojci: 4 kruške, 3 šalice crnog vina, šalica bermeta, 1 šalica smeđeg šećera, 1 štapić cimeta, 4 integralna keksa, mascarpone, šećer, pistacija  

Priprema: 

1. Kruške operite, obrišite i ogulite im koru. Narežite ih na krupnije kocke. U posudu pristavite na srednje jaku vatru smeđi šećer, vino i bermet da provriju. 

Kad provriju, smanjite temperaturu i dodajte kruške. 

2. Kuhajte dok vino postane gusto, a kruške mekane. Ako su kruške omekšale prije nego što je vino postalo sirup, samo ih izvadite i ostavite vino da se ispari još malo i postane gušće. Kad ste zadovoljni teksturom, vratite kruške u sirup i stavite ga da se ohladi. U čaše za posluživanje ulijte kruške sa sirupom. 

3.  Na vrh svake položite integralni keks ili komad biskvita. Preko prelijte sloj kreme od mascarponea, malo šećera i nekoliko kapi limunova soka, te posipajte pistacijom. 

Kotlet u aromatičnu umaku 

Sastojci: 4 kotleta, 40 g suhih šljiva  50 g crnog grožđa, 15 g kukuruznog brašna  30 g mrkve,  30 g korijena peršina, 30 g korijena celera, 50 ml crnog vina, 1 žlica bermeta, korica naranče sol, papar, peršin, 1 mladi luk

Priprema: 

1. Kotlete na rubovima malo zarežite, posolite ih i uvaljajte u kukuruzno brašno. Na tavi premazanoj s malo ulja pecite kotlete s jedne i druge strane. Kad se zarumene, dodajte očišćeno i na kolutiće narezano korjenasto povrće, posolite i  popaprite.

2. Sve zajedno dalje pirjajte na umjerenoj vatri podlijevajući vodom.  

Zatim dodajte suhe šljive kojima ste izvadili koštice te bobice grožđa i  dolijte vino i bermet. 

3. Gotove odreske stavite na topli tanjur, a umak protisnite. Pazite da vam ne ostanu koštice grožđa. Još sve zajedno malo prokuhajte pa prelijte preko odrezaka i poslužite.

 Ukoso narežite mladi luk, a peršin nasjeckajte i njima posipajte jelo. Ukrasite narančinom koricom. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru