Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Slavenovo putovanje života s biciklom: Plan je bio naša obala, ali otišao sam puno dalje

Slavenovo putovanje života s biciklom: Plan je bio naša obala, ali otišao sam puno dalje

Prošle godine Slaven je s biciklom krenuo na put od Savudrije do Prevlake kako bih skupio novac za još četiri posebno prilagođena bicikla. Tu je bicikliranje trebalo završiti, ali na kraju se nastavilo sve do Turske

VIDEO

Sa Šri Lanke sam se vratio prije dvije godine i to direktno u lockdown. Onda su se u međuvremenu dogodile neke ne baš tako lijepe stvari i našao sam se u crnoj rupi i znao sam da se moram iz toga izvući što prije. Spas sam pronašao u biciklu, priča nam Slaven Škrobot koji je nakon jednog nesretnog pada u more završio u invalidskim kolicima, ali to ga nije spriječilo da proputuje svijet.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:21

Prošle godine Slaven je s posebno prilagođenom biciklom krenuo na put od Savudrije do Prevlake. Tu je bicikliranje trebalo završiti, ali pretvorilo se u 'Putovanje života', kako ga on naziva. U šest mjeseci prošao je pet država i napravio više od 3000 kilometara biciklom.

Slaven: Želio bih opet sjesti na bicikl i osjetiti sreću u vožnji
Slaven: Želio bih opet sjesti na bicikl i osjetiti sreću u vožnji

Cijelo putovanje je bilo humanitarnog karaktera gdje je Slaven skupljao novac za još četiri posebno prilagođena bicikla. Cilj je bio do Savudrije skupiti novac, a kako se to nije dogodilo, put je Slaven odlučio produžiti sve do Turske. Na putu do tamo nisu ga zaustavili ni bolovi, niske temperature, pokvarene kočnice, napadi pasa...

- Kada sam dobio bicikl, odmah sam otišao na moru odnosno na Krk i tamo sam biciklirao nekakvih 13 kilometara. Nakon toga sam vozio i cijeli Dugi Otok gdje se i rodila sama ideja o bicikliranju hrvatske obale - otkrio je Slaven.

Nakon povratka s Dugog Otoka je pokrenuo 'Go Fund Me kampanju' kako bi pokrio putne troškove. Ime kampanji dao je 'Slavenovih 1000 kilometara za osmijeh na licima'. Na put je krenuo u devetom mjesecu prošle godine. 

- Već drugi dan mi se pokvario bicikl. Crkao mi je motor, ali ekipa gdje sam ga kupio je brzo reagirala pa sam se vratio na put i  biciklirao sve do Rijeke. Tu se spremalo loše vrijeme, ali bio sam u dobroj formi i taj dan smo biciklirali od Rijeke pa sve do Paga.  Bila  je i kiša i vjetar i ušli smo u noć, ali to mi je bila najdraža ruta koju smo vozili na cijelom putu - ispričao je Slaven koji je putovao u pratnji Matea i Vedrane, vjernih prijatelja i suputnika kojima je jako zahvalan.

Najteža ruta bila mu je od Paga do Zadra gdje je puhala bura i skoro ga tri puta bacila s bicikla. Slaven je još u rutu uključio i Lastovo, Korčuli i Hvar.

Pelješac je bila jedina ruta gdje je biciklirao bez pratnje. Cesta je bila teška, a i ponovno mu je puknula i guma.

- Ovdje sam se baš napatio. Htio sam odustati oko četiri kilometra od Stona jer jednostavno više nisam mogao, ali izdržao sam - rekao je Slaven.

Oko Hvara su se pojavili i problemi s kočnicama, a dobio je i grčeve u rukama. U Dubrovniku je imao par kritičnih susreta  s kamionima i autima koji su ih skoro pokupili na cesti. Put od Savudrije do Prevlake nije bio nimalo lagan i trajao je 33 dana, ali već u Labinu Slaven je razmišljao da nastavi biciklirati do Grčke. U Prevlaci je uspio skupiti novac za jedan i pol bicikl.

- Nismo znali gdje će nas put sve odvesti pa sam servisirao bicikl pije nego što smo prešli granicu Hrvatske - rekao je Slaven.

Avanture su se nastavile i nakon prelaska granice. U Grčkoj su ih napadali psi i već to je bilo jako stresno iskustvo za Slavena,a onda su još pojavili i problemi s mokrenjem, grčevi, niske temperature...ali sve to nije ga obeshrabrilo ni zaustavilo.

'Bicikliram 1000 kilometara jer želim da i drugi poput mene putuju i budu posve samostalni'
'Bicikliram 1000 kilometara jer želim da i drugi poput mene putuju i budu posve samostalni'

- Sljedećih mjesec i pol dana za mene je bilo katastrofalno. U Ateni smo ostali 10 dana. Tu sam obavio pretrage i dobio antibiotike jer sam zaradio upalu prostate. Osim toga dobio sam i ranu na lijevom kuku prema boku. Nastupila je i prava zima. Temperature su bile ispod nule, a za mene bez termoregulacije bicikliranje po takvim uvjetima je ekstremno. Ispao sam iz forme. Biciklirao bi po dva sata pa bih se četiri grijao s ventilacijom na najjače - priča Slaven koji se nije dao obeshrabriti i koji je svoj cilj doveo do kraja. Predzadnji dan Atene su skupili za sva četiri bicikla.

- Tada mi je pao teret sa srca, a mi smo nastavili put prema Istanbulu. Nisam mogao odvoziti sve sam. Došli smo do Kapadokije. Obišli smo i cijelu Mezopotamiju. Onda smo dobili i koronu i 10 dana smo bili zatočeni na parkingu. Nakon svega, vratili smo se preko Turske, Bugarske, Srbije nazad u Hrvatsku - ispričao je Slaven samo dio onog što je prošao na ovom putovanju života koje je trajalo šest mjeseci i na kojem je prošao više od tri tisuće kilometara, a kamperom više od 18 tisuća kilometara. Njegova zanimljiva priča bit će uobličena i u dokumentarni film.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith