Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Slavne političarke: Pamtit će ih kao iznimne i vrlo snažne žene

Slavne političarke: Pamtit će ih kao iznimne i vrlo snažne žene
10

Angelu Merkel mnogi smatraju najmoćnijom ženom na svijetu, Čeličnu lady svi će pamtiti kao kontroverznu, naša Savka Dabčević Kučar obilježila je Hrvatsko proljeće

VIDEO

Angelu Merkel mnogi smatraju najmoćnijom ženom na svijetu, Michelle Obama svojim je govorom pomogla Obami da osvoji drugi mandat, a Čeličnu lady svi će pamtiti kao kontroverznu, ali odlučnu političarku. Iako je u mnogim zemljama politika još uvijek 'muški posao', ove žene zbog svojih su karijera ušle u povijest, dale snagu i poticaj drugima te često završavale na listama najmoćnijih ljudi. 

Jedna i jedina - Čelična lady

Margaret Hilda Thatcher poznata i kao Čelična lady britanska je političarka koja je 1979. godine postala prva žena na čelu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. 

Biti moćan je isto što i biti dama. Ako morate reći da to jeste, onda niste.
Margaret Thatcher

Čelična lady po zanimanju je kemičarka, ali oduvijek ju je više zanimala politika, a ostat će zapamćena kao jedna on najkontroverznijih, ali i najodlučnijih političarki 20. stoljeća.

Bila je prva dama, a onda se i sama kandidirala za predsjednicu

Hillary Diane Rodham Clinton široj je javnosti postala poznata kao Prva dama i supruga bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. Međutim, i sama je izgradila zavidnu političku karijeru. Osim što se i sama kandidirala za predsjednicu SAD-a, danas je državna tajnica u službi predsjednika Baracka Obame.

Angela Merkel za mnoge je najmoćnija žena na svijetu

Njemačku kancelarku Angelu Merkel časopis Forbes je 2011. godine proglasio najmoćnijom ženom na svijetu. Na čelu njemačke vlade došla je 2005. godine i odlučila se posvetiti oporavku gospodarstva i smanjenju nezaposlenosti, a birači su joj povjerenje ukazali i na izborima 2009. godine. 

Najgora stvar koja se može desiti u demokraciji, kao i u životu individualca je postati ciničan oko budućnosti i izgubiti nadu. 
Hillary Clinton

Benazir Bhutto za pakistansku je premijerku birana dva puta

Benazir Bhutto pakistanska je političarka i prva žena na čelu postkolonijalne muslimanske države. Na mjesto pakistanske premijerke izabrali su je dva puta, a smijenjena je zbog optužbi o korupciji. Odselila se u Dubai te se vratila nakon povlačenja optužbi 2007. godine. Malo nakon povratka ubijena je u atentatu.

Burmanska aktivistica dobila je Nobelovu nagradu za mir

Aung San Suu Ky burmanska je aktivistica i političarka koja je 1990. dobila nagradu Saharov za slobodu govora, a 1991. Nobelovom nagradom za mir zbog nenasilne borbe u prilog demokraciji i ljudskim pravima. 

Ako ne radiš ništa, ništa nećeš ni dobiti.
Aung San Suu Ky

Aktivistica nije odgovarala vojnoj hunti zbog čega je dugi niz godina provela u kućnom pritvoru što je izazvalo međunarodnu osudu, a irski rokeri U2 posvetili su joj pjesmu 'Walk on'.

Sonia Gandhi redovito je bila na listi najmoćnijih žena svijeta

Sonia Gandhi indijska je političarka rođena u Italiji, koja je od 1998. godine na čelu indijske Kongresne stranke. Udovica je bivšeg indijskog premijera, a i sama je pobijedila na izborima. Međutim poziciju je prepustila Manmohanu Singhu jer su joj protivnici zamjerali činjenicu da je rođena u Italiji. Forbes ju je nekoliko pusta stavljao na liste najmoćnijih žena svijeta.

Dilma Vana Rousseff prva je brazilska predsjednica

Dilma Vana Rousseff brazilska je predsjednica koja je funkciju preuzela u siječnju 2011. godine, a prva je žena na tom položaju. Od 2005. do 2010. godine radila je za svog prethodnika, predsjednika Luiza Inacia Lula da Silvu te je bila na čelu njegova stožera. Časopis Forbes ju je 2011. godine uvrstio na listu 100 najmoćnijih žena na kojoj je zauzela visoko treće mjesto.

Jedna od lekcija uz koje sam odrasla je da uvijek ostanem vjerna sebi i da ne dopustim da me tuđe riječi odvrate od mojih ciljeva. Zato kad čujem negativne komentare i nepravedne napade, ja doista ne ulažem nimalo energije u njihove riječi, jer znam tko sam. 
Michelle Obama

Argentinska predsjednica uvjerljivom pobjedom osvojila mandat

Cristina Fernández de Kirchner argentinska je političarka i trenutna predsjednica, a ujedno i supruga bivšeg predsjednika Argentine Nestora Kirchnera te bivša senatorica pokrajine Buenos Aires. Na izborima 2007. godine postala je prva žena na mjestu predsjednice Argentine, a uvjerljivom pobjedom osvojila je drugi mandat na izborima 2001. godine.

Michelle nije prva dama koja samo sjedi u Bijeloj kući

Iako se za nju ne može reći da je tipična političarka sigurno je da nikako nije Prva dama koja samo sjedi u Bijeloj kući. Michelle Obama velika je podrška američkom predsjedniku Baracku Obami, a uoči izbora 2012. godine održala je govor za koji su politički komentatori rekli da je uvelike pomogao Obami u izbornoj pobjedi. Kako su objasnili komentatori, tijekom govora je pokazala osjećaj koji 'pravi' političari ne znaju pokazati, a to je ljubav.

Savka Dabčević Kučar osnovala je HNS

Savka Dabčević Kučar hrvatska je političarka i ekonomistica koja je bila među vodećim ličnostima Hrvatskog proljeća. U listopadu 1990. godine sa svojim je istomišljenicima osnovala Hrvatsku narodnu stranku, a počasna predsjednica bila je do smrti 6. kolovoza 2009. godine. Kao članica HNS-a bila je zastupnica u Saboru od 1992. do 1995. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru