Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Slavni sunčani okviri: od Jackie O. do Lady Gage i Beyonce

Slavni sunčani okviri: od Jackie O. do Lady Gage i Beyonce

Stvorene su za nebeske avanture, a proslavile su ih glumačke zvijezde - bio je to i ostao način kojim se sakrivaju od bliceva na stylish način. I danas je situacija glamurozna, jer slavne cure znaju kako se istaknuti

VIDEO

Jedna od najzanimljivijih legendi o sunčanim naočalama kaže ovako: Neron je gladijatorske igre gledao kroz safire – bile su to prve poznate sunčane naočale.

Puno kasnije, oko 1752., James Ayscough kreće eksperimentirati s bojanjem leća, bio je uvjeren da plava ili zelena stakla ispravljaju vid. Naravno, moderna povijest ovog dodatka počinje s dvadesetim stoljećem, jer 1913. britanski fizičar William Crookes predstavlja leće koje blokiraju UV svijetlo.

POGLEDAJTE VIDEO: Nakit inspiriran zagrebačkim Hendrix mostom potpisuje umjetnik Adriano Nokaj

Pokretanje videa...

Adriano Nokaj, dizajner nakita 01:30

U to vrijeme kreće pomodarstvo – sunčane postaju nezaobilazan modni dodatak u Hollywoodu, filmske zvijezde sakrivaju se iza okvira već početkom 20-ih, a masa kupuje jeftine naočale koje je lansirao snalažljivi Sam Foster.

1938. godine magazin Life piše: - Sunčane naočale su novi trend na ulicama diljem gradova, omiljen modni dodatak žena diljem SAD-a. Prošle je godine prodano čak 20 milijuna sunčanih! - .

Prva sunčana zvijezda rođena je među oblacima

Proizvodnja polariziranih sunčanih naočala kreće 1938., kad Edwin H. Land u njih ugrađuje patentirani Polaroid filter.

Vivienne Westwood vraća štikle i haljine s krojem chic korzeta
Vivienne Westwood vraća štikle i haljine s krojem chic korzeta

U to doba je i Bausch & Lomb krenuo u osvajanje svijeta – osmislili su naočale za američke avijatičare, jer je letačima smetala jarka sunčeva svjetlost tijekom vožnje, a prepoznatljiv je dizajn proslavio general Douglas MacArthur.

Da, upravo je ta kompanija (poznata po lećama) osnovala i danas slavni brend Ray Ban čije Aviator i Wayfarer modele još uvijek obožavaju ljubitelji retro dizajna.

Zlatna retro torbica kao stilsko osvježenje uz crni maksi kaput
Zlatna retro torbica kao stilsko osvježenje uz crni maksi kaput

U pedesetima priča dobiva novi nastavak – stilski tron zauzele su naočale mačkastog oblika, dame su mahom nosile okvire čiji je vanjski dio imao oblik špica.

Da, trend je hit i danas, obožavamo sličan dizajn na jako tamnim staklima. Scenu modnih dodataka mijenja Jackie Onassis, njezin je stil bio damski, mediji su pratili svaki njezin korak.

5 trendova uz traper: Od zlatne ogrlice do finih bijelih košulja
5 trendova uz traper: Od zlatne ogrlice do finih bijelih košulja

Ona je, kao supruga američkog predsjednika John F. Kennedyja, a nakon toga i grčkog bogataša Aristotlea Onassisa, vječito bila pod povećalom.

Kao i njezin besprijekoran stil koji je uključivao nezaobilazne mega okvire iza kojih se skrivala od bliceva fotografa.

Paralelno s njezinim favoritima, hit su bili i browline okviri, tamniji, s gornjim debljim djelom. Možemo ih vidjeti i danas, pripadaju prepoznatljivim retro modelima.

I dizajnerica Elsa Schiaparelli ostavila je trag – kitila je okvire detaljima, isticala dizajnerske eksperimente.

Vuna je zakon: Pletena vesta u skladu sa šalom pastelnog tona
Vuna je zakon: Pletena vesta u skladu sa šalom pastelnog tona

Nešto jednako zanimljivo donio je početkom sljedećeg desetljeća Oliver Goldsmith sa svojim bijelim okvirima, inspiriranima Bauhausom.

Tamni stylish okviri okruženi dijamantima

Medijski praćena i utjecajna bila je i sitna Audrey Hepburn: njezin look u Doručku kod Tiffanyja 1961., odnosno scena u kojoj sjetno gleda u izlog draguljarnice i sakriva se iza velikih okvira, piše modnu povijest.

Zaručničko prstenje: Dijamantni lider De Beers ima nove modele
Zaručničko prstenje: Dijamantni lider De Beers ima nove modele

Trendove su osim bogatih supruga i glumica lansirali i glazbenici, bili su to neki od prvih street-style utjecaja.

John Lennon u šezdesetima se bio prvi na ovom kasnije podugačkom popisu likova koji su se voljeli kititi staklima u boji. I dan danas ih zovemo lenonice – savršeno su okrugle, s tankim okvirom i staklima u tamno plavoj boji.

Danas nosimo i sunčane u obliku srca – upravo taj model proslavila je Lolita, odnosno legendarni Film Stanleya Kubricka davne 1962. godine.

Kad kič zavlada scenom i zavede glazbu

Kad smo već kod kiča, nema boljeg demonstratora od genijalnog glazbenika Eltona Johna. I danas ovaj pjevač voli zanimljive okvire, no u sedamdesetima on je bio najveći promotor cool naočala.

U to doba na scenu stiže – Madonna. I odmah mijenja sve: od samih je početaka karijere ova kraljica privlačenja pažnje pomno koristila outfite kako bi ostavila trag i bila viđena. Njezin stilski potpis bile su tamne naočale, masa ogrlica i rastezljiva čipka.

Ako si bogata, imaš ogromne naočale

Raskošno je izgledala i Alexis, odnosno John Collins u Dinastiji – glamur je bio njezin izričaj. Sve je bilo veliko: kosa, ramena, okviri, plus jaka šminka.

Alain Mikli jedan je od dizajnera koji je istraživao neobičan stil – neki su okviri grlili čitavu glavu i podsjećali na kacigu.

Devedesete je dobrano prodrmao grunge, takozvani klošarski stil sa skupom robom - najednom okviri postaju minimalistički. Istovremeno, scena slavnih ne posustaje, kod njih se uvijek sjaje kristali jer zvijezde moraju biti viđene.

Jennifer je susjeda, Cindy seksi supermodel

I danas popularna, Jennifer Aniston je u devedesetima bila ikona stila. Sa svojim medenim pramenovima koji su osvojili svijet i girl next door imidžom, ova je članica Friendsa postala ultimativna ikona svega.

Svijetom osim Friendsa vladaju i supermodeli – jedna od njih, Cindy Crawford, imala je klasičnu ljepotu i bila muza brojnih modnih dizajnera.

Na scenu stiže techno party – novi trendovi u glazbi upotpunjeni su pravim modnim dodacima. Holo nijanse postaju obavezne, a tu je i trend vizira, koji je išao preko čitavog gornjeg djela glave, kao dio kacige.

Lady Gaga i Beyonce - uokvirene kraljice parade

U novije vrijeme jedna od onih koja naočale doživljava kao dio teatralnog stila je – Lady Gaga. Njezina paleta outfita uvijek iznenađuje, oduševljava ili naprosto izaziva čuđenje u svijetu.

I Beyonce zna kako ostati u fokusu: njezin izbor u spotovima je veličanstven, sve štima ako je veće, raskošnije. Sunčane i slavni – oduvijek je to bila dobra kombinacija. Industrija zabave itekako je oblikovala trendove i stilove koji su se izmjenjivali kroz prošlo stoljeće, da bismo se u novom mileniju vraćali svima njima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje