Obavijesti

Lifestyle

Komentari 52

Slažete se s izborom? Najljepšu ženu na svijetu u 2022. izabrali su matematičkom formulom

Slažete se s izborom? Najljepšu ženu na svijetu u 2022. izabrali su matematičkom formulom

Ovaj izračun je računalno napravio estetski kirurg dr. Julian De Silva iz Londona. On ovakvo mapiranje lica i mjerenje fizičkog savršenstva kod žena i inače koristi u svom poslu

VIDEO

Malo mjerenja i matematičkih izračuna, baziranih na metodi starih Grka, doveli su do još jednog izbora najljepše žene u 2022. godini. Ovog puta najljepšom na svijetu proglasili su britansku glumicu Jodie Comer, jer 'simetrija njezinog lica najbliža je savršenstvu'.

The 77th Golden Globe Awards - Arrivals - Los Angeles

Iza nje su se našle redom glumica Zendaya (94.37% posto), manekenka Bella Hadid (94.35 posto), Beyonce (92.44 posto) i Ariana Grande (91.81 posto).

Slažete se? Evo zašto je Harry Styles najzgodniji na svijetu
Slažete se? Evo zašto je Harry Styles najzgodniji na svijetu

Ovaj izračun, po Phi metodi, računalno je napravio estetski kirurg dr. Julian De Silva iz Londona. On ovakvo mapiranje lica i mjerenje fizičkog savršenstva kod žena i inače koristi u svom poslu. Naime, još su stari Grci smatrali kako se fizička ljepota određuje pravilnim omjerom tijela i lica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jodie Comer (@jodiemcomer)

Jodie Comer dobila je ocjenu 98,7 za položaj usana i nosa. To znači da joj je samo 1,3 posto nedostajalo da bude fizički savršena. Također, je dobila najviše ocjene za oblik usana i položaj očiju. Njezina najniža ocjena bila je 88 posto, a vezana je za područje obrva, prenosi economictimes.indiatimes.com.  

Ovakav algoritam koristi se i u umjetnosti, arhitekturi...

Savršeni Phi omjer iznosi otprilike 1,62 i naziva se 'zlatnim omjerom ljepote', 'Božanskim omjerom' ili 'zlatnim rezom'.

To je matematički algoritam simetrije koji je u osnovi naše percepcije privlačnosti. Leonardo Da Vinci je upotrijebio jednadžbu zlatnog reza i shvatio da što je lice ili predmet bliže tom broju, to je veća razina njegove ljepote. Neki vjeruju da je Leonardo koristio zlatni rez kada je slikao Mona Lisu.

A visitor looks at a copy of the Leonardo da Vinci's Mona Lisa, which will go up for auction on November 9, at the Artcurial auction house in Paris

Istraživanja najljepših žena svijeta pokazala su kako one imaju bezbroj primjera ovakvog omjera na svojim licima. To dokazuje da je simetrija ključni čimbenik percipirane privlačnosti, posebno na ženskim licima, a na muškima je to manje bitno.

Neki znanstvenici vjeruju da proporcionalnija lica i tijela doživljavamo zdravijima. Isto tako, ako je lice proporcionalno, veća je vjerojatnost da ćemo ga smatrati lijepim. Drugi pak vjeruju da lice doživljavamo estetski privlačnijim, ako ima zlatni omjer, jer ga naše oči mogu brže obraditi i rezultirati time da se naš mozak osjeća zadovoljnim.

Taj predivan smokey eyes stil: Plava, smeđa i ljubičasta u igri
Taj predivan smokey eyes stil: Plava, smeđa i ljubičasta u igri

Zlatni rez se ne promatra samo kod ljudi, već se koristi i u arhitekturi, umjetnosti... Također se pojavljuje u prirodi, u uzorcima koje ponekad vidimo na suncokretima, šišarkama, školjkama i drugim biljkama i životinjama, prenosi facialsculpting.co.uk.

Scarlett Johansson ima gotovo savršeni omjer tijela

Istraživači brenda donjeg rublja Bluebella prije par godina izmjerili su tijela slavnih žena kako bi otkrili njihov zlatni omjer. Najproporcionalnijom su proglasili glumicu Scarlett Johansson.

USA - 26th Screen Actors Guild Awards - Los Angeles

- Ona ima proporcije najbliže onima koje su cijenili stari Grci kao zlatni omjer - rekli su i naglasili kako se ova formula ljepote odnosi samo na žene.

Drugo mjesto je tad zauzela Kim Kardashian, a na trećoj poziciji našla se Helen Mirren.

Za Scarlett su rekli da ima proporcije grudi, struka i bokova najbliže savršenima. To je 96,4 posto od savršenstva zlatnog omjera. Tijelo Kim Kardashian ima 96,3 postotka od savršenog, a tijelo Helen Mirren 95,6. Oblik tijela Marilyn Monroe su svrstali na četvrto mjesto.

Česte beauty pogreške koje vas mogu postarati čak 20 godina
Česte beauty pogreške koje vas mogu postarati čak 20 godina

Izračunajte zlatni omjer svog tijela

  • Izmjerite opseg gornjeg dijela tijela na mjestu gdje je poprsje najšire - dobivena mjera je B.
  • Izmjerite gdje je struk najuži - W.
  • Izmjerite kukove tamo gdje su najširi - dobivena mjera je H. 
  • Izmjerite okomito od poprsja (tamo gdje je najšire) do struka (gdje je najuži) - dobivena mjera je BW. 
  • Izmjerite okomito liniju od struka do bokova (tamo gdje su najširi) - dobivena mjera je HW.

Izračunajte dobivene brojke po formuli:

  • (B – W) x BW x 0.5 = izračun za poprsje
  • (H – W) x HW x 0.5 = izračun za bokove

Konačni rezultat: Izračun poprsja + izračun bokova/izračun bokova = vaš zlatni omjer

Što se bliže brojci od 100 posto, to ste bliže 'savršenstvu'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru