Lifestyle

Komentari 2

Slijepog i gluhog psa dodirom je naučila hrpu ozbiljnih trikova

Slijepog i gluhog psa dodirom je naučila hrpu ozbiljnih trikova

Calamity je kujica koja zna nevjerojatne trikove. Ima dvije godine, a rodila se gluha te je s godinu dana ostala potpuno slijepa. Njezina vlasnica Amanda Fuller trikove ju je učila dodirom

Calamity je vjerojatno gluha zbog genetskog oštećenja nastalog nepažljivim križanjem, jer ona je dvostruki merle. Merle označava dominantno bijelo krzno zbog nedostatka pigmenta na kojem se mogu vidjeti i blijede druge boje krzna. Križanjem dva takva psa postoji 25 posto šanse da će se štenci roditi gluhi, slijepi ili s drugim teškoćama, piše Metro.  

POGLEDAJTE VIDEO O PSIĆU KOJI VJEŽBA S VLASNICOM:

Calamity sad ima dvije godine. Rodila se potpuno gluha, a tijekom nespretne igre u dobi dok je bila štene udarila je glavom. Zbog toga joj se počela odvajati retina i do prve godine potpuno je izgubila vid.

Njezina vlasnica Amanda Fuller (27) snimila ju je 16. prosinca kako izvodi impresivne trikove. Nakon znakovitog tapšanja vlasnice, Calamity se vrti, skače u naručje, čak i hoda naslonjena na Amandina stopala.

Video je odmah postao viralan, a pogledalo ga je više od 500.000 ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO CALAMITY:

Calamity i Amanda žive u američkom Marylandu.

- Calamity uči trikove od rođenja i stalno radimo na novim trikovima. Ponekad zajedno shvatimo da može napraviti nešto što sam mislila da nije moguće, poput vježbi poslušnosti bez uzice, kazala je Amanda. Dodaje da trening ponekad može biti zahtjevan, no kad nađu zajednički jezik, nije joj ništa teže nego s ostalim psima koji nemaju teškoća.

- Treniranje gluhoslijepog psa nije ništa drugačije od treninga psa koji vidi i čuje. Ona uči jednako kao i drugi, samo što joj naredbe dajem na drugačiji način. Sve komande su zapravo dodir, pa za razliku od pasa bez teškoća, njoj ne mogu dati komandu glasom ili znakom prstiju. No Calamity ima još toliko puno potencijala i toliko toga može naučiti da svakodnevno radimo na trikovima, nastavila je Amanda.

Pojašnjava kako Calamity razumije što su to stepenice, čeka da je netko pusti iz automobila nakon vožnje, čeka pred vratima kad želi izaći. Igra se s igračkama kao i svi drugi psi.

- Ona radi sve što rade i drugi, osim što ne može vidjeti ni čuti to čime se bavi, pojašnjava Amanda. Kaže kako im je trebalo vremena da nauče kako funkcionirati nakon što je Calamity ostala slijepa, no otkad su pronašle dodir kao način komunikacije sve se vratilo u normalu. Kao i s ostalim psima, nagrada za dobro izvedeni trik je pseća poslastica.

- Psi s teškoćama postoje, sposobni su, pametni i zaslužuju jednake šanse kao i drugi psi. Za razliku od nas, oni se odlično snalaze sa svojim invaliditetom i nemaju pojma da su različiti, kazala je ona.

Uz Calamity ima još i Keller, također merle psa koji je slijep. Pokrenula je neprofitnu udrugu Keller's Cause kako bi osvijestila javnost o dvostrukim merle psima, organizirala njihovo spašavanje i udomljavanje te ukazala na postojanja pasa s invaliditetom. Nada se da će inspirirati druge da udome psa s invaliditetom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: