Lifestyle

Komentari 3

Slušalice od mobitela redovito čistite - nevjerojatno su prljave

Slušalice od mobitela redovito čistite - nevjerojatno su prljave

U vašim slušalicama živi šest puta više bakterija nego na sudoperu i kuhinjskim površinama, a ako ih redovno ne očistite, zbog prekomjernog nakupljanja voska možete oštetiti sluh

Slušalice često koristimo dok idemo na posao, obavljamo narudžbe, radimo ili sjedimo za svojim stolom cijeli dan. I to je u redu - sve dok ih redovno čistimo. U protivnom, mogli biste se razboljeti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Zašto trebate što prije očistiti vaše slušalice? 

Zato što u vašim slušalicama živi 2708 puta više bakterija nego na prosječnoj dasci za rezanje, šest puta više nego u sudoperu i 330 puta više nego na kuhinjskim površinama. Prema bolničkom centru Whittier iz Kalifornije, prljave slušalice mogu uzrokovati mnoštvo problema, uključujući alergijske reakcije, osip ili čak infekcije.

- Budući da su slušalice kompaktne, lako ih je svugdje ostaviti. Ako ih redovito ne očistite, u ušima vam se vjerojatno nakupila velika količina prljavštine i bakterija - objašnjava bolnički centar Whittier. Dakle, svaki put kada ih stavite u uho one vam prenose novu količinu bakterija i prljavštine.

couple listening music in gym

Osim što nose prljavštinu i bakterije, slušalice mogu povećati nakupljanje ušnog voska. Prekomjerno nakupljanje voska dovodi do oštećenja sluha. 

Ukratko, očistite slušalice barem jednom tjedno - i ne dijelite ih s drugima!

Za sve koji svakodnevno uživaju u slušanju glazbe ili podcasta, evo nekoliko savjeta za čišćenje slušalica koji će učiniti da vaše slušalice izgledaju potpuno novo te će pomoći u suzbijanju mogućih infekcija.

Sve što vam treba je 'meka, suha krpa bez dlaka', pamučni štapić za uši i samo malo svježe vode. Krpom obrišite nečistoće na površini slušalica. Zatim tom istom krpom prođite kabel od slušalica i očistite koliko možete. Očistite mikrofon i mrežicu zvučnika suhim pamučnim štapićem za uši umjesto mokrom krpom. Ostavite ih da se potpuno osuše prije upotrebe ili ih vratite u kutiju.

Da biste duboko očistili i dezinficirali slušalice:

Ako su vaše slušalice dotakli 'sapuni, šamponi, balzami, losioni, parfemi, deterdženti, kiseline, sredstvo za uklanjanje insekata, krema za sunčanje, ulje ili boja za kosu', obrisati ćete ih pomoću vlažne krpe i svježe vode. Pazite da u otvore ne dođe tekućina. Većina slušalica može doći u kontakt s vodom, ali nisu u potpunosti vodootporne. Ako koristite AirPods slušalice budite posebno oprezni jer priključci za punjenje ne smiju doći u kontakt s vodom. Kako biste osigurali da se vaše slušalice dodatno očiste i dezinficiraju, možda biste trebali nabaviti alkoholne maramice iz ljekarne ili s interneta. Takve maramice su dovoljno vlažne pa možete očistiti slušalice bez opasnosti da dođu u kontakt s vodom.

AirPods wireless headphones

Druga, malo starija metoda čišćenja slušalica je uz pomoć malo vode, sapuna i stare, ali čiste četkice za zube. Uz to, u vodu dodajte i mrvicu soli. Jednostavno umiješajte nekoliko kapi sapuna u pola šalice svježe vode, umočite četkicu za zube, istisnite višak vlage na papiru, a zatim vrlo nježno pomoću četkice očistite nečistoću s vaših slušalica, piše Realsimple.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci