Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Smokva - vladarica mora i ljeta liječi, osvježava i proljepšava...

Smokva - vladarica mora i ljeta liječi, osvježava i proljepšava...
4

Ne propustite prigodu da ih poslužite kao slano predjelo, omotane ukusnim pršutom i uz poseban sir, recimo kozji. Slasnu ćete ljetnu salatu dobiti uz rikolu i parmezan

VIDEO

Obnavljaju, osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore da izgledaju mlađe, zapisao je o smokvama antički pisac Plinije Stariji, pa se prije čine kako lijek nego slatka voćka. Malo je voća takve slasti da vam odmah oživi sve okusne pupoljke kao što to može smokva, kraljica mora i ljeta, oko koje je ispleteno jednako mitova i priča kao i recepata. Spominje se i u Bibliji, kao jedna od biljaka koje su rasle u rajskom vrtu, a njome su stari Sumerani liječili iscrpljenost. 

Navodno su bile Kleopatrino omiljeno voće, a Grci su je, navodno, toliko cijenili da su ih darivali pobjednicima olimpijskih igara. Uz takav pedigre gotovo je nevjerojatno da je to voće, podrijetlom iz Turske, u koju je došlo iz Indije, nekako ostalo u zapećku, pa ga čak mnogi danas ne vole jer im je najčešće preslatko. To je pomalo paradoksalno jer baš smokva pomaže u kontroli šećera u krvi, a tko ih jede, navodno, bolje i pamti. 

To se voće ovalna ili kruškolika oblika, boje koja varira od svijetlozelene, zlatne i smeđe do tamnoljubičaste, može jesti svježe ili sušeno, te kao sastojak slanih zalogaja i slasnih deserata. Pri kupnji pripazite da su smokve neoštećene i mekane na dodir te blaga, nimalo kiselkasta mirisa. Najbolje ih je jesti svježe, a možete ih čuvati u hladnjaku u jednom sloju do dva dana ili ih zamrznuti pa ih upotrijebiti unutar šest mjeseci. 

Ne propustite prigodu da ih poslužite kao slano predjelo, omotane ukusnim pršutom i uz poseban, recimo kozji sir. Slasnu ćete ljetnu salatu dobiti ako smokvama narezanima na četvrtine dodate rikolu i listiće parmezana te popečene kobasice, najbolje chorizo, ili hrskave kriške pečene pancete. Takvu salatu začinite samo s malo posebnog djevičanskog ulja, može i onog aromatiziranog ružmarinom, i žlicom balzamična octa. 

No smokve se mogu i puniti, najbolje sirom poput roqueforta ili fete ili slatkim nadjevom od meda i mascarponea u koji ste umiješali komadiće oraha ili badema. Pokušajte ih poširati u crvenom vinu, medu ili šećernom sirupu ili peći s maslacem, tako pripremljene možete poslužiti uz pečeno meso. Pečena pačja prsa posebno dobro prijaju uz karamelizirane svježe smokve i u umaku od smokava s temeljcem i crnim vinom. 

Prijaju i uz mnogima nezaobilaznu pečenu janjetinu, uz koju će najbolje leći kao tapenada od pečenih smokava, maslina, kapara, balzamičkog octa i ružmarina. 

Kolač sa smokvama

Sastojci: 6 jaja, šalica šećera, 1/2 šalice ulja, šalica mlijeka, žlica limunova soka, 3 šalice brašna, vanilin šećer, prašak za pecivo, 10 krupnih smokava, 2 žlice griza ili krušnih mrvica, 125 g maslaca

Priprema: 

1. Lim za pečenje premažite maslacem, posipajte grizom ili krušnim mrvicama i rasporedite smokve, koje ste prethodno očistili od peteljki, oprali i narezali na kolutove. 

2. U dubljoj posudi izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Postupno dodajte ulje, mlijeko, u koje ste prethodno stavili limunov sok, i na kraju brašno s praškom za pecivo.

3. Tijesto prelijte preko smokvi i pecite u pećnici na 200°C. Kad kolač porumeni i odvoji se od lima za pečenje, izvadite ga da se kratko ohladi. Zatim ga premjestite na tanjur, ali tako da su smokve s gornje strane. Po želji kolač premažite slatkim vrhnjem, izrežite ga kao tortu i dodatno ukrasite svježim smokvama. U nedostatku istih, poslužite se bilo kojim voćem po izboru. 

Smokve sa sirom i pršutom na rikoli

Sastojci: 10 smokava, 100 g pršuta, 6 žlica meda, 300 g rikole, 100 g plavog sira (roquefort, gorgonzola), svježe mljeveni papar, mažuran, maslinovo ulje, balzamički ocat, mascarpone

Priprema: 

1. Uključite samo gornji grijač u pećnici. Lim za pečenje obložite aluminijskom folijom. 

2. Na lim složite smokve razrezane na četvrtine (očistite ih od peteljki, a zatim ih zarežite odozgo križno tako da na dnu ostanu spojene; na kraju svaku malo stisnite da se otvori kao cvijet i premažite medom). Zagrijte ih samo da porumene, ne više od dvije-tri minute.

3. Složite rikolu, kriške pršuta, i sir na tanjur.  Na rikolu stavite smokve. 

U zdjelici pomiješajte dio meda, maslinova ulja, balzamičkog octa i malo papra te nakapajte smokve. Mascarpone izmiješajte s medom, stavite u špricu i napunite smokve.

Pizza s mladim kozjim sirom i smokvama

Sastojci: 100 g nasjeckane mozzarelle, 100 g izmrvljenog mladoga kozjeg sira, tijesto za pizzu (recept u nastavku), 60 ml umaka od rajčice, 6 nasjeckanih smokvi, maslinovo ulje, 2 žličice sjemenki koromača, sol, papar

Priprema:  

1. Pećnicu zagrijte na 200°C. Pomiješajte mladi kozji sir te mu dodajte sol i papar. 

2. Lim za pečenje obložite masnim papirom te razvucite tijesto. Premažite ga umakom od rajčica i kozjim sirom. Posložite ravnomjerno nasjeckane smokve, prelijte ih maslinovim uljem i posipajte koromačem.

3. Pecite 8-10 minuta ili dok se sir ne rastopi. Ukrasite rikolom. 

Za tijesto: 1/2 žličice suhoga kvasca, prstohvat šećera, 4 šalice brašna, žličica soli, 2 žlice maslinova ulja. Pomiješajte 1/2 šalice tople vode, kvasac i šećer te pustite da odstoji 15 minuta. Zasebno pomiješajte brašno i sol, napravite udubljenje i u njega stavite rastopljeni kvasac i maslinovo ulje. Zamijesite i pustite neka se tijesto diže 90 minuta.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku