Tomislav Erhatić na svom je OPG-u posadio jednu smokvu iz Francuske, a osam godina kasnije već ima pravu malu plantažu od 135 smokava. Već sljedeće godine planira imati 500 stabala
Vrijeme je za prve smokve, a osim na sirnoj plati i u marmeladi, odličan su dodatak desertima i slanim jelima. Donosimo vam najbolje recepte i tajnu savršene marmelade
Iako pod pojmom smokve podrazumijevamo voće, one zapravo ne spadaju pod voćke. Da bi ih oplodile, smokvine ose ulaze u unutrašnjost i tu zauvijek ostaju, kao dio tog opojno slatkog okusa
Sušeno voće može poslužiti kao zdrava grickalica, međuobrok ili dodatak slasticama, dok sušeno povrće, gljive i umake možete iskoristiti u svim jelima koja pripremate
Mnogi su u komentarima pohvalili smokve, ali i voditeljicu koja je pozirala bez šminke. Javile su joj se i kolegice koje su već tražile da i njima sačuva jednu
Dok je sezona, jedite ih svježe. Imaju malo kalorija jer sadrže 80 posto vode. Bogate su i prirodnim šećerima te vlaknima. Mogu biti dobra zamjena za šećer, ali oni s dijabetesom ne bi trebali u njima pretjerivati
U obitelji Cvite i Ivana Bačelića iz Grebaštice se smokve suše na tradicionalan način. Ubrane smokve se poslože na drvene okvire, granziole, i suše se na suncu uz obavezno prevrtanje
Ne pijte vodu neposredno nakon što ste pojeli smokvu jer to može potaknuti probleme s probavom. Čuvajte ih u papiru. U narodnoj medicini koriste se čak i protiv zubobolje
Priprema smokvi iz pećnice nikad nije bila lakša, a sve što trebate učiniti je staviti ih na pečenje uz dodatak cimeta, ružmarina i meda te poslužiti kao ukusan i zdrav međuobrok ili desert
Smokve u ulju stoje 40 dana. Najbolje je koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje, a da bi smokve bolje i lakše otpustile ljekovite spojeve iz sebe - možete ih presjeći na četiri dijela
Bračni par s Pašmana nije ni slutio da će se njihov hobi pretvoriti u stalni posao. Rade razne prehrambene i kozmetičke proizvode, a sirovine su domaće, isključivo s otoka
Tost od avokada dugo je bio hit jer se pojavljivao na brojnim jelovnicima i Instagram objavama. Ali, ako je suditi po društvenim medijima, čini se da će tost od smokava sada preuzeti tu ulogu
Neke studije upućuju na to da ove namirnice smanjuju i lomljivost kostiju. Pomoći će i ako svaki dan jedete zeleno povrće, poput kelja, prokulica, kineskog kupusa
Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je također bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija
Iako nas na zvuk ose najčešće hvata panika od mogućnosti da nas ubode i izazove crvenilo i otok, one su vrlo korisne za ekosustav i zaslužne za opstanak brojnih vrsta, možda i borbu protiv raka
U knjizi 'Najbolje od dijetetike' autorice nam objašnjavaju da su kretanje, veća izloženost sunčevoj svjetlosti, te dobra prehrana odgovorni za manju pojavnost osteoporoze na Mediteranu...
Stari Grci su izrazito poštovali smokve pa su tako zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta, a legenda kaže da se vučica koja je hranila Romula i Rema odmarala ispod smokvina drveta
Hrana koja dolazi isključivo iz prirode često nalikuje na određene dijelove našeg tijela. Prema starim vjerovanjima upravo oblik otkriva za što je posebno dobra i ljekovita
smokve, te sušene šljive sadrže i magnezij te fosfor, a neke studije upućuju na to da ove namirnice smanjuju i lomljivost kostiju. Pomoći će i ako svaki dan jedete zeleno povrće
U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa, a od njezina lišća kuha se čaj
Iskoristi svoj Oranž