Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Smrdljivi martini i stjenice: Profesorica s Agronomije otkrila je kada će nas pustiti na miru

Smrdljivi martini i stjenice: Profesorica s Agronomije otkrila je kada će nas pustiti na miru
2

Kukci ulaze u grijane prostore sve do prvih mrazeva i najviše se zadržavaju na južnim pozicijama, koje su najdulje izložene suncu, tj. najviše akumuliraju toplinu

VIDEO

Kukci se u ovo doba godine pripremaju za dolazak zime te su u potrazi za grijanim, skrovitim mjestima u kojima će prezimiti. Zato najezde smrdljivih martina, greta i stjenica nisu neuobičajena pojava. Najaktivniji su smrdljivi martini (Raphigaster nebulosa) i smrdljiva greta (Dolycoris baccarum), koji nasilno ulijeću u stanove i uništavaju urod u obiteljskim vrtovima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vrijeme je smrdljivih martina: Saznajte kako ih se riješiti iz doma i spriječiti da uopće uđu VIDEO

- Osim smrdljivih stjenica iz porodice Pentatomidae (smrdljivog martina i grete te smeđe mramoraste stjenice), u stambene prostore ulaze i neke druge vrste stjenice, primjerice mrežaste stjenice platane i hrastova mrežasta stjenica (iz porodice Tingidae). Neki kukci, poput mrava i žohara, u potrazi za hranom ulaze u stambene prostore tijekom cijele godine, ali ih dolaskom jeseni uočavamo u većoj brojnosti - objasnila nam je izv. prof. dr. sc. Ivana Pajač Živković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

storyeditor/2023-10-02/3b9d7980a744293d6b8bc107278517d71661415173.jpg

Dodala je da kukci ulaze u grijane prostore sve do prvih mrazeva i najviše se zadržavaju na južnim pozicijama, koje su najdulje izložene suncu, tj. najviše akumuliraju toplinu.

Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način
Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način

- Njihova aktivnost će se smanjiti, to jest prestat će ulaziti u stambene prostore kad srednje dnevne temperature počinju padati ispod 10°C - naglasila je.

Razlog sve češćih najezda kukaca Ivana pripisuje klimatskim promjenama. Naime, kako kaže, zime su blage, a zbog globalne trgovine strane vrste kukaca se brže premještaju s jednog kontinenta na drugi te se udomaćuju.

- Primjerice, uz domaće vrste stjenica, pojavljuju se strane invazivne vrste poput smeđe mramoraste stjenice i mrežaste stjenice, koje vrlo rado prezimljuju u grijanim prostorima - pojašnjava.

Ono što bi moglo privremeno pomoći u tjeranju ovih kukaca su prirodni pripravci kao što je sprej od eteričnog ulja mente - stavite nekoliko kapi u bočicu sa sprejem, dodajte malo vode, protresite i pošpricajte tom tekućinom područja u domu kroz koja ulaze, poput prozora i ulaznih vrata. Ne vole ni miris čilija i češnjaka. U litri vode kuhajte 100 grama sjeckanog čilija ili češnjaka, ohladite pa tu tekućinu razrijedite s vodom u omjeru 1:10. Poprskajte kritična područja i smrdljivi martini bi trebali otići.

Ipak, Pajak Živković kaže kako 100 posto učinkovitih pripravaka za odbijanje smrdljivih stjenica nema. Prema njezinim riječima, kako biste spriječili da ove bube ulaze u stambene prostore, ona preporučuje da postavite zaštitnu mrežu protiv kukaca na prozore i zatvorite sva oštećenja i pukotine na fasadi i stolariji. Kad jednom uđu u stambeni prostor, vrlo ih se teško riješiti, a upotreba kemijskih sredstava može biti opasna za zdravlje ljudi, kaže.

Dom su vam okupirali smrdljivi martini? Evo što ih privlači u kuću i zašto toliko smrde
Dom su vam okupirali smrdljivi martini? Evo što ih privlači u kuću i zašto toliko smrde

- Smrdljive stjenice ispuštaju neugodne mirise u svrhu obrane, a mirisi smeđe mramoraste stjenice snažni su alergeni na koje osjetljivi ljudi mogu razviti alergijske reakcije, stoga ih nemojte dirati golim rukama. Mrežaste stjenice mogu se izvana donijeti na odjeći, stoga se prije ulaska u grijane prostore treba pregledati odjeća i odstraniti ih - kaže nam Ivana i dodaje kako za razliku od smrdljivih stjenica, koje ne bodu ljude jer su isključivi biljojedi, mrežasta stjenica platane može ubosti čovjeka i izazvati kožnu alergiju.

Najezde su češće zbog klimatskih promjena

Razlog sve češćih najezda kukaca izv. prof. dr. sc. Ivana Pajač Živković s Agronomskog fakulteta pripisuje klimatskim promjenama. Naime, zime su blage, a zbog globalne trgovine strane vrste kukaca brže se premještaju s jednog kontinenta na drugi. Primjerice, uz domaće vrste stjenica, pojavljuju se i smeđa mramorasta stjenica te mrežaste stjenice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti