Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

S.O.S. kod opeklina: Neven, ocat i kantarion prva su pomoć

S.O.S. kod opeklina: Neven, ocat i kantarion prva su pomoć
1

Ocat djeluje jednako dobro kao da ste popili protuupalni lijek, oblozi od salate smanjuju bol, a kantarionovo ulje spriječit će potencijalnu infekciju

VIDEO

Učinkovitost “bakinih” pripravaka za opekline potvrđen je i u znanstvenim istraživanjima. Jedna od prvih preporuka za tijelo opečeno suncem, koje je obično i prilično zagrijano, jest da ga treba ohladiti hladnim oblozima ili kupkom, no nipošto nemojte rabiti sapun ili pjenu za kupanje jer mogu isušiti kožu i pogoršati stanje. Pokušajte se uvaliti u kadu punu mlake vode, svakako hladnije od tijela, no imajte na umu da ni predugo ležanje u vodi nije dobro. 

Puno je bolje otuširati se prohladnom vodom, nježno istapkati kožu suhim mekanim ručnikom, bez trljanja, te nakon toga staviti obloge. I svakako imajte na umu da s opečenom kožom morate biti nježni te da morate voditi računa da je dodatno ne ozlijedite i oštetite. Isto vrijedi za led (ili zaleđeni grašak) - ne stavljajte led izravno na opečenu kožu jer se može zalijepiti i dodatno je oštetiti. Uvijek ga zamotajte u čistu krpu, plahtu ili gazu. 

No još bolje će pomoći ocat. Octena kiselina djeluje kao nesteroidni protuupalni lijek, odnosno ima djelovanje kao da ste popili aspirin ili ibuprofen. Pomiješajte šalicu bijelog ili jabučnog octa u kadu s mlakom vodom i namačite se od 15 do 20 minuta. 

Možete i malo bijelog octa nakapati na sterilnu gazu i staviti na opečeno mjesto kao oblog. Ne trljajte kako ne biste iritirali kožu.  

Manje boli uz obloge s uvarkom od zelene salate

Zelena salata je prirodni ublažavatelj boli. Prelijte nekoliko listova salate kipućom vodom, ostavite da odstoji pa procijedite i ohladite nekoliko sati u hladnjaku. Namačite vatu i nježno obrišite iritiranu kožu. 

Opečenu kožu od prvog dana njegujte losionima.

Češanje strogo zabranjeno, a pomaže sprej

Ako je opeklina blaga, ali jako svrbi, možete si pomoći i sprejom za anesteziju koji se koristi za rane nakon operacije, ali pritom se posavjetujte s ljekarnikom. No nikad ih ne prskajte izravno na lice - nanesite ih na gazu ili vatu pa prislonite na lice da izbjegnete kontakt s očima. 

Kantarionovo ulje smanjuje rizik od infekcija

Čini li vam se da se opečena koža inficirala ili se bojite te mogućnosti, upotrebljavajte antibakterijsku mast. Dobar izbor je i kantarionovo ulje ili mast na bazi kantarionova ulja jer pomaže zarastanju rana te opeklina a djeluje antivirusno i antibakterijski. Možete je slobodno mazati od tri do četiri puta na opečeno mjesto. 

Rajčica štiti čak i DNK

Rajčice sprečavaju oštećenja uzrokovana djelovanjem sunca na staničnoj razini, pokazala je britanska studija. 

Žene koje su jele žličicu pasirane rajčice na dan teže su izgorjele. Istraživanje je pokazalo da je i crvenilo na koži te oštećenje DNK od UV zraka bilo za trećinu manje nego kod žena koje ne jedu rajčicu. I volonteri koji su jeli pet žlica rajčice na dan za tri mjeseca imali su oko 25 posto bolju prirodnu zaštitu od opeklina, pokazalo je drugo istraživanje.

Rajčica je bogata likopenom, snažnim antioksidansom, koji smanjuje upale nastale zbog štetnih UV zraka te neutralizira opasne molekule koje se pojavljuju zbog predugog izlaganja suncu. Najviše likopena sadrže obrađene rajčice u kečapu, juhi i soku, no to nije jedina vrsta salate, odnosno jedini sastojak koji imate u hladnjaku, a koji pomaže kad ste u nevolji zbog sunčanja. Naribajte veći krumpir ili ga narežite na ploške pa poslažite preko opečenih mjesta. 

Ostavite kao oblog od 15 do 20 minuta. Ne ispirite kožu. Ponovite svaka dva, tri sata dok ne osjetite olakšanje. Kukuruznom škrobu dodajte dovoljno vode da biste napravili smjesu sličnu tijestu pa namažite izravno na opekline. Pažljivo skinite nakon pola sata. Ponavljajte svakih šest sati. 

Zgnječite svježi krastavac i rasporedite ga po koži. Druga je mogućnost da ga zgnječite, iscijedite sok te pomiješate s glicerinom i ružinom vodicom pa upotrebljavate kao tonik poslije sunčanja. Jača otpornost kože na UVA zrake. Kućne pripravke iskušajte prvo na malom dijelu kože, na primjer zapešću, kako biste provjerili eventualne alergijske reakcije. 

Nježni, a učinkoviti oblozi svaki put kad osjetite zatezanje

Pomiješajte šalicu nemasnog mlijeka s četiri šalice vode i dodajte nekoliko kockica leda. Nanesite ga na čistu gazu i stavite obloge od 15 do 20 minuta. Ponavljajte svaka dva, tri sata. Za brže rješenje nanesite jogurt na cijelo opečeno područje, pustite da malo odstoji pa isperite pod mlakim tušem. Nježno posušite kožu ručnikom. Možete ponavljati kad god osjetite zatezanje.

Lakše se spava nakon gela od aloe vere

Neugodno peckanje, zatezanje i svrbež možete ublažiti i kremama i gelom na bazi aloe vere koji se mogu naći u ljekarnama i drogerijama. Sok od te biljke pomaže u zacjeljivanju. Ipak, prvo tretirajte mali dio opečene kože da biste bili sigurni da niste alergični na tu biljku.

Specijalizirani preparati za teže opekline

Kod težih opeklina i kožnih iritacija potražite u drogeriji ili ljekarni kremu, losion ili sprej koji sadrži jedan posto hidrokortizona. Taj se sastojak, na primjer, koristi u kremama za njegu zadebljale kože na stopalima. Ako vas koža jako svrbi, posavjetujte se s ljekarnikom i prvih nekoliko dana popijte i antihistaminik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje