Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Spakirajte se u samo 5 minuta! Stjuardesa nam otkrila trikove

Spakirajte se u samo 5 minuta! Stjuardesa nam otkrila trikove

Stjuardesa Diana Krznarić kofer sprema pomoću ‘check liste’ koju ima u glavi, te savjetuje da u kabinskom koferu obavezno spakirate čisto rublje, kozmetiku i - proteinsku pločicu....

VIDEO

Kad je u pitanju vještina pakiranja, nitko ne može dati bolje savjete od stjuardesa kojima je to svakodnevna rutina. Zato nam je tajnu brzog i efikasnog pakiranja otkrila Diana Krznarić (37), stjuardesa Croatia Airlinesa, koja taj posao radi posljednjih 14 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:49

- S obzirom na to da su koferi naš službeni dio uniforme i većinski dio naše svakodnevice, za brzinsko i sigurno pakiranje koristim ‘mentalnu check listu’ - jer u avijaciji sve i funkcionira na temelju check lista. Nemam je na papiru, nego u glavi, a po njoj ‘skeniram’ sebe, od glave do pete, i zamišljam što mi treba. Primjerice, kad se pakiram za kraći put od tri dana, obavezno nosim - slušalice za uši, majice, sportski topić, tajice, čarape, tenisice... I zaista, nikad ne propustim ponijeti bitno - smije se Diana. Osim malog kabinskog kofera standardnih dimenzija (ručna prtljaga ili engl. carry-on), uvijek nosi i osobnu ručnu prtljagu (torbu na ramenu) u kojoj su, pored putovnice, punjača za mobitel, novčanika (s dokumentima, novcem i karticama), i mala torbica ili tzv. priručna “ljekarna”, odnosno torbica u kojoj su četkica za zube, ibuprofen, ženske higijenske potrepštine i flasteri - objašnjava Diana Krznarić.

Njezin je posao gotovo svakodnevno putovanje. U zraku tjedno provodi od 25 do 30 sati te odradi i do 20 letova tjedno, pa joj je kofer - uvijek spreman.

- Kozmetiku uvijek nosim jer bez svega mogu, ali ne i bez higijene, no ona mora biti u minipakiranjima do 100 ml, zbog sigurnosnih razloga i propisanih pravila, ali i zbog lakšeg svakodnevnog nošenja. Sve to mora biti spremljeno u posebne plastične ‘zip’ vrećice čija maksimalna zapremnina ne prelazi jednu litru - kaže Diana Krznarić.

Evo kamo putovati ove godine - po znaku kineskog horoskopa
Evo kamo putovati ove godine - po znaku kineskog horoskopa

Nemam problema s pakiranjem ni za vlastiti godišnji odmor ili odlazak na more, jer sam u ovom poslu naučila ‘maknuti’ sve suvišne stvari. Ako nekad i pretrpam kofer, ponovno sve izvadim te metodom mentalnog ‘skeniranja’ izvadim sve što ispada višak, priča Diana.

Umjesto puno robe, kaže da na odmor ponesete koju žlicu praška za rublje pa preperete robu, ako ponestane čiste.

- Znam ljude koji se pakiraju deset dana. Ja se zaista pakiram brzinski - treba mi pet minuta. To vrijedi i za privatna putovanja. Većina važnih stvari već mi je u torbi i koferu, poput kozmetike i dokumenata, dok ostalu robu na brzinu zarolam i naslažem - priča Diana. Roba u malom koferu dovoljna je za pet do šest dana, koliko su i najdulje na službenom putu. Odsjedaju u hotelima, pa dok se ostatak posade odmara, Diana uskače u sportsku opremu i ide na trening.

Slikar (96): spasio naselje na Tajvanu bajkovitim crtežima...
Slikar (96): spasio naselje na Tajvanu  bajkovitim crtežima...

- To je razlog zašto se u mom koferu nalazi puno sportske opreme, od tenisica koje koristim i za odlazak na doručak i za trening i trčanje, ali i sportskih majica te topića - kaže bivša plesačica koja se danas bavi tajlandskim boksom.

Na put nikad ne odlazi bez rezervnog donjeg rublja jer, smije se, bez ostalog se preživi. Naravno, u koferu uvijek ima nešto jestivo, poput proteinske čokoladice ili voćke.

- U kofer, dakle, stavljam što manje odjeće, ali koja se može kombinirati. Znači, traperice, tajice, pa više majica te košulje. Također, nosim japanke koje mi služe kao papuče u sobi, za odlazak na bazen ili boravak na plaži - priča Diana i nastavlja:

- Cipele i kišobran obično stavljam na rubove kofera radi čvrstoće. Ako nosim čizme, nosim uggsice koje su lagane i meke ili mekane balerinke. Nekad nosim samo pidžamu i kozmetiku. Ako nosim sve kompletno, teže stvari stavljam na dno, a laganije između. Rublje stavim u vrećicu i uguram u unutarnji pretinac na poklopcu - kaže.

Prekrasne zvijezde pokazale da su godine samo broj, ništa više
Prekrasne zvijezde pokazale da su  godine samo broj, ništa više

- Pri pakiranju stvarno moram biti brza, zato nikad ne kasnim. Ako me kombi do aerodroma čeka samo pet minuta, znači da kasnimo, čeka druga posada, čeka let. Kod nas sve mora biti na minutu - zaključuje Diana, te dodaje da stresa zbog te brzine nije svjesna, a sve joj nadoknadi to što ima "ured s najljepšim pogledom". 

SUPER TRIKOVI ZA PAKIRANJE

1. Prvo posložite hrpu odjeće na krevet

Odjeću obično ispeglam i zarolam te se na taj način ne gužva, a i golema je ušteda na prostoru. Ako je kofer stvarno pun, uzmem vješalicu na koju stavim košulje ili jaknu. Ne nosite nepotrebne stvari. Pogreška je što ljudi za svaki dan rade drugi outfit, umjesto da kombiniraju, najbolje po boji jer ćete se tako ćete se lakše snaći u kombiniranju ili uzimaju stvari koje inače ne nose, kaže Diana Krznarić.

2. Kozmetika u vrećici od litre

Kozmetika je u minipakiranjima do 100 ml, što zbog sigurnosnih razloga i propisanih pravila, ali i zbog lakšeg svakodnevnog nošenja. Stavlja se u vrećice od litre koje su na pakiranjima označene ikonom aviona da ih svi znaju prepoznati. Unutra su mi obično krema za ruke, sjajilo za usta, kapi za nos za lakše podnošenje tlakova, šminka i sapun, kaže Diana.      

3. Trik s ispeglanim košuljama

Na službeni put nosim nekoliko ispeglanih košulja. Kako bih spriječila njihovo gužvanje, uglavnom ih složim tako da mi časopis koji nosim za čitanje ili knjiga posluži kao srednjica po kojoj ih slažem. Košulje uvijek dolaze na vrh. I kozmetika dođe na vrh jer uvijek još nešto dodatno trebam staviti unutra, primjerice ruž i slično, govori Diana.     

Još odličnih savjeta: 

- Označite kofer nekim privjeskom ili imenom i prezimenom, jer često putnici ne mogu objasniti kakav im je kofer ako se zagubio, savjetuje stjuardesa Diana. 

- Obavezno ponesite neki obrok (proteinsku pločicu, voćku). Često znam doći kasno navečer do hotela, a restoran više ne radi, pa imam fobiju od toga da ostanem gladna. Nekad si i osoblje nosi svoj ručak iako imamo osiguran u avionu. 

- Izgubljene dokumente (putovnicu i kartu) najčešće se ostavlja u mrežastom pretincu ispred sjedala, pa savjetujem da nakon prolaska kontrole putovnica u carinskom dijelu, putovnicu spremite na svoje mjesto (u torbu). U ručnoj torbi uvijek nosim novčanik s dokumentima i novcem, čajeve, službenu propusnicu, putovnicu, kemijsku i - punjač za mobitel. 

- Kad idem na privatni odmor koji traje dulje od šest dana, stvari pakiram u veliku torbu na kotačiće. Princip je isti, jedino tada uzmem koji komad za izlazak - svečaniju majicu ili haljinu koji mogu odjenuti na košulju. 

- Kapi za nos trebaju imati putnici koji su prehlađeni, ali i svima drugima može dobro pomoći. Zbog promjene tlakova u zraku, mogu se zaštopati sinusi, pa će uz kapi nos ipak biti prohodniji. To je jedina stvar koju sam kupovala u ljekarnama na aerodromu. 

- Nosite uvijek praznu bočicu od vode, a ako ožednite stjuardesa vam lako može natočiti vodu. 
Dječja hrana se smije unositi u avion.  

Ručna prtljaga (carry-on)

Ručna prtljaga je kofer koji se nosi u kabinu. Nemoguće je točno precizirati maksimalnu veličinu ovakvog kofera jer svaka aviokompanija ima drugačije propise - npr. u Croatia Airlines i RyanAiru to je 55 x 40 x 20 cm, British Airways dopušta ručni kofer veličine 56 x 45 x 25 cm, a Eurowings 55 x 40 x 23 cm.

Osobna ručna prtljaga

Riječ je o malom komadu prtljage poput ručne torbe, torbe s laptopom ili manjeg ruksaka koji stavljate u prostor ispod sjedala ispred sebe. 

VJERUJU BAŠ SVIMA: Ovi horoskopski znakovi su jako naivni i drugi ih zbog toga iskorištavaju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje