Obavijesti

Lifestyle

Komentari 49

Specijaliteti za sretnu 2015.: Stol krase svinjetina i riba

Specijaliteti za sretnu 2015.: Stol krase svinjetina i riba
3

U novogodišnjoj noći ili prvoga siječnja narodi diljem svijeta poslužuju specijalitete za koje vjeruju da će im u godini koja dolazi donijeti blagostanje, uspjeh i zdravlje

VIDEO

Prema drevnim vjerovanjima, hrana u obliku kruga donosi sreću jer simbolizira zaokruženi ciklus jedne i početak druge godine. Čekajući Novu godinu, Nizozemci jedu prstenasti kolač od dizanog tijesta s jabukama, Filipinci okruglo voće, a Amerikanci grah. U našim krajevima se za sreću jedu sarma i kolači s makom, najčešće makovnjača, koja zamotana u puni krug simbolizira ravnotežu. Tradicionalni novogodišnji ručak u europskim zemljama uključuje svinjetinu koja je zbog debljine i masnoće simbol sreće. 

U Hrvatskoj se na Novu godinu izbjegava jesti perad jer se u narodu smatra da bi sreća mogla odletjeti

Osim toga, svinja dok traži hranu, ukopa noge i izbaci njušku naprijed nagovješćujući napredak, za razliku od peradi, koju svakako treba izbjegavati za Novu godinu. Odatle običaj ukrašavanja novogodišnjih torti s praščićima od marcipana ili posluživanje kolačića u obliku praščića. 

Prema naprijed se kreću i ribe, pa se vjeruje da su također hrana za sreću. Po kineskom vjerovanju, riba znači obilje, a važno ju je servirati na stol s repom i glavom, kako bi se osigurala dobra godina, od početka do kraja. Haringa se tradicionalno priprema u ponoć u Poljskoj, Njemačkoj i Skandinaviji. Zbog srebrne boje koja podsjeća na novac proizašlo je vjerovanje da donosi blagostanje. Tako se poslužuje i kukuruzni kruh, koji bojom podsjeća na zlato, a da bi se osigurala dodatna sreća, Amerikanci poslužuju zrna kukuruza, koja simboliziraju zlatne mrvice. Zrno leće izgleda poput malenih kovanica koje se prilikom kuhanja šire, zbog čega je poistovjećuju s napredovanjem na svim životnim poljima. 

U nekim kulturama je uobičajeno u kolač sakriti novac ili nakit, koji će nalazniku donijeti sreću u novoj godini.  

Novogodišnji praščići

Sastojci: 500 g brašna, kvasac, 60 g šećera, 2 dl mlijeka, 60 g maslaca, jaje, malo soli, ribana korica limuna, 100 g marcipana, 150 g mljevenih lješnjaka, 100 g smeđeg šećera, 3 bjelanjka

Priprema: Razmrvite kvasac i pomiješajte ga s malo brašna, šećera i toplog mlijeka te ostavite 15 minuta. Dodajte preostali šećer, brašno, sol, jaje, omekšali maslac i limunovu koricu. Zamijesite tijesto i pustite da se diže pola sata. Za to vrijeme promiješajte marcipan, lješnjake i šećer sa žumanjkom. Razvaljajte četiri mm debelo tijesto, izrežite 20 kolutova promjera 8 cm i 10 kolutova promjera 4 cm. Od preostalog tijesta oblikujte uši. Nadjev razdijelite na 10 krugova, rubove premažite žumanjkom i pokrijte s drugih deset. U malim krugovima izrežite dvije rupice za njušku. Njuškice i uši premažite žumanjkom i zalijepite. Oči napravite tako da utisnete mrvice od čokolade. Složene praščiće stavite na lim obložen papirom za pečenje i pustite da se dižu još 15 minuta. Pecite ih 15 minuta na 200°C.

Dreamstime

Poljska salata "potkova"

Sastojci: 3 šalice graška, 2 mrkve, 2 krumpira, 5 krastavaca, jabuka, 2 šalice vrhnja, 1/2 šalice majoneze, 3 žlice senfa, sol, papar, žličica kapara, crne masline bez koštica

Priprema: Mrkvu, grašak i krumpir skuhajte te narežite. Krastavce sitno nasjeckajte i sve sastojke pomiješajte u većoj posudi. Dodajte vrhnje, majonezu, senf, kapare, sol i papar. Sve dobro promiješajte dok se sastojci ne povežu. Stavite u hladnjak i neposredno prije serviranja složite na tanjur u obliku potkove. Po vrhu složite crne masline.

Dreamstime

Vjenčići s kremom od vanilije

Sastojci: 50 g brašna, 60 g maslaca, 3 jaja, malo soli, 2 dl vode, 100 g šećera u prahu, instant puding od vanilije, 5 dl mlijeka, 3 žlice šećera, 100 g maslaca, 80 g sušenih brusnica

Priprema: Skuhajte puding. Od papira za pečenje izrežite komad veličine tave te ga nauljite. U lonac stavite vodu s maslacem i malo soli, a kad provrije, uspite brašno i miješajte. Malo ohladite i umiješajte jedno po jedno jaje. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom te istisnite vjenčiće na papir pa sve spustite u tavu s vrućim uljem. Izvadite papir, a vjenčiće pržite s obje strane dok ne postanu zlatnožuti. Ocijedite ih na papirnatom ubrusu. U ohlađeni puding dodajte i dobro izmiksajte maslac. Vjenčiće pospite šećerom u prahu, slastičarskom vrećicom nanesite puding-kremu i pospite sušenim brusnicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'