U novogodišnjoj noći ili prvoga siječnja narodi diljem svijeta poslužuju specijalitete za koje vjeruju da će im u godini koja dolazi donijeti blagostanje, uspjeh i zdravlje
Specijaliteti za sretnu 2015.: Stol krase svinjetina i riba
Prema drevnim vjerovanjima, hrana u obliku kruga donosi sreću jer simbolizira zaokruženi ciklus jedne i početak druge godine. Čekajući Novu godinu, Nizozemci jedu prstenasti kolač od dizanog tijesta s jabukama, Filipinci okruglo voće, a Amerikanci grah. U našim krajevima se za sreću jedu sarma i kolači s makom, najčešće makovnjača, koja zamotana u puni krug simbolizira ravnotežu. Tradicionalni novogodišnji ručak u europskim zemljama uključuje svinjetinu koja je zbog debljine i masnoće simbol sreće.
U Hrvatskoj se na Novu godinu izbjegava jesti perad jer se u narodu smatra da bi sreća mogla odletjeti
Osim toga, svinja dok traži hranu, ukopa noge i izbaci njušku naprijed nagovješćujući napredak, za razliku od peradi, koju svakako treba izbjegavati za Novu godinu. Odatle običaj ukrašavanja novogodišnjih torti s praščićima od marcipana ili posluživanje kolačića u obliku praščića.
Prema naprijed se kreću i ribe, pa se vjeruje da su također hrana za sreću. Po kineskom vjerovanju, riba znači obilje, a važno ju je servirati na stol s repom i glavom, kako bi se osigurala dobra godina, od početka do kraja. Haringa se tradicionalno priprema u ponoć u Poljskoj, Njemačkoj i Skandinaviji. Zbog srebrne boje koja podsjeća na novac proizašlo je vjerovanje da donosi blagostanje. Tako se poslužuje i kukuruzni kruh, koji bojom podsjeća na zlato, a da bi se osigurala dodatna sreća, Amerikanci poslužuju zrna kukuruza, koja simboliziraju zlatne mrvice. Zrno leće izgleda poput malenih kovanica koje se prilikom kuhanja šire, zbog čega je poistovjećuju s napredovanjem na svim životnim poljima.
U nekim kulturama je uobičajeno u kolač sakriti novac ili nakit, koji će nalazniku donijeti sreću u novoj godini.
Novogodišnji praščići
Sastojci: 500 g brašna, kvasac, 60 g šećera, 2 dl mlijeka, 60 g maslaca, jaje, malo soli, ribana korica limuna, 100 g marcipana, 150 g mljevenih lješnjaka, 100 g smeđeg šećera, 3 bjelanjka
Priprema: Razmrvite kvasac i pomiješajte ga s malo brašna, šećera i toplog mlijeka te ostavite 15 minuta. Dodajte preostali šećer, brašno, sol, jaje, omekšali maslac i limunovu koricu. Zamijesite tijesto i pustite da se diže pola sata. Za to vrijeme promiješajte marcipan, lješnjake i šećer sa žumanjkom. Razvaljajte četiri mm debelo tijesto, izrežite 20 kolutova promjera 8 cm i 10 kolutova promjera 4 cm. Od preostalog tijesta oblikujte uši. Nadjev razdijelite na 10 krugova, rubove premažite žumanjkom i pokrijte s drugih deset. U malim krugovima izrežite dvije rupice za njušku. Njuškice i uši premažite žumanjkom i zalijepite. Oči napravite tako da utisnete mrvice od čokolade. Složene praščiće stavite na lim obložen papirom za pečenje i pustite da se dižu još 15 minuta. Pecite ih 15 minuta na 200°C.
Poljska salata "potkova"
Sastojci: 3 šalice graška, 2 mrkve, 2 krumpira, 5 krastavaca, jabuka, 2 šalice vrhnja, 1/2 šalice majoneze, 3 žlice senfa, sol, papar, žličica kapara, crne masline bez koštica
Priprema: Mrkvu, grašak i krumpir skuhajte te narežite. Krastavce sitno nasjeckajte i sve sastojke pomiješajte u većoj posudi. Dodajte vrhnje, majonezu, senf, kapare, sol i papar. Sve dobro promiješajte dok se sastojci ne povežu. Stavite u hladnjak i neposredno prije serviranja složite na tanjur u obliku potkove. Po vrhu složite crne masline.
Vjenčići s kremom od vanilije
Sastojci: 50 g brašna, 60 g maslaca, 3 jaja, malo soli, 2 dl vode, 100 g šećera u prahu, instant puding od vanilije, 5 dl mlijeka, 3 žlice šećera, 100 g maslaca, 80 g sušenih brusnica
Priprema: Skuhajte puding. Od papira za pečenje izrežite komad veličine tave te ga nauljite. U lonac stavite vodu s maslacem i malo soli, a kad provrije, uspite brašno i miješajte. Malo ohladite i umiješajte jedno po jedno jaje. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom te istisnite vjenčiće na papir pa sve spustite u tavu s vrućim uljem. Izvadite papir, a vjenčiće pržite s obje strane dok ne postanu zlatnožuti. Ocijedite ih na papirnatom ubrusu. U ohlađeni puding dodajte i dobro izmiksajte maslac. Vjenčiće pospite šećerom u prahu, slastičarskom vrećicom nanesite puding-kremu i pospite sušenim brusnicama.