Prema drevnim vjerovanjima, hrana u obliku kruga donosi sreću jer simbolizira zaokruženi ciklus jedne i početak druge godine. Čekajući Novu godinu, Nizozemci jedu prstenasti kolač od dizanog tijesta s jabukama, Filipinci okruglo voće, a Amerikanci grah. U našim krajevima se za sreću jedu sarma i kolači s makom, najčešće makovnjača, koja zamotana u puni krug simbolizira ravnotežu. Tradicionalni novogodišnji ručak u europskim zemljama uključuje svinjetinu koja je zbog debljine i masnoće simbol sreće.
Osim toga, svinja dok traži hranu, ukopa noge i izbaci njušku naprijed nagovješćujući napredak, za razliku od peradi, koju svakako treba izbjegavati za Novu godinu. Odatle običaj ukrašavanja novogodišnjih torti s praščićima od marcipana ili posluživanje kolačića u obliku praščića.
Prema naprijed se kreću i ribe, pa se vjeruje da su također hrana za sreću. Po kineskom vjerovanju, riba znači obilje, a važno ju je servirati na stol s repom i glavom, kako bi se osigurala dobra godina, od početka do kraja. Haringa se tradicionalno priprema u ponoć u Poljskoj, Njemačkoj i Skandinaviji. Zbog srebrne boje koja podsjeća na novac proizašlo je vjerovanje da donosi blagostanje. Tako se poslužuje i kukuruzni kruh, koji bojom podsjeća na zlato, a da bi se osigurala dodatna sreća, Amerikanci poslužuju zrna kukuruza, koja simboliziraju zlatne mrvice. Zrno leće izgleda poput malenih kovanica koje se prilikom kuhanja šire, zbog čega je poistovjećuju s napredovanjem na svim životnim poljima.
U nekim kulturama je uobičajeno u kolač sakriti novac ili nakit, koji će nalazniku donijeti sreću u novoj godini.
Novogodišnji praščići
Sastojci: 500 g brašna, kvasac, 60 g šećera, 2 dl mlijeka, 60 g maslaca, jaje, malo soli, ribana korica limuna, 100 g marcipana, 150 g mljevenih lješnjaka, 100 g smeđeg šećera, 3 bjelanjka
Priprema: Razmrvite kvasac i pomiješajte ga s malo brašna, šećera i toplog mlijeka te ostavite 15 minuta. Dodajte preostali šećer, brašno, sol, jaje, omekšali maslac i limunovu koricu. Zamijesite tijesto i pustite da se diže pola sata. Za to vrijeme promiješajte marcipan, lješnjake i šećer sa žumanjkom. Razvaljajte četiri mm debelo tijesto, izrežite 20 kolutova promjera 8 cm i 10 kolutova promjera 4 cm. Od preostalog tijesta oblikujte uši. Nadjev razdijelite na 10 krugova, rubove premažite žumanjkom i pokrijte s drugih deset. U malim krugovima izrežite dvije rupice za njušku. Njuškice i uši premažite žumanjkom i zalijepite. Oči napravite tako da utisnete mrvice od čokolade. Složene praščiće stavite na lim obložen papirom za pečenje i pustite da se dižu još 15 minuta. Pecite ih 15 minuta na 200°C.