Lifestyle

Komentari 0

Spektakularna Noć muzeja kod spomenika Matiji Gupcu

Spektakularna Noć muzeja kod spomenika Matiji Gupcu

U muzeju Seljačkih buna u Gornjoj Stubici za Noć muzeja pogledajte multimedijalni mapping na spomeniku Matiji Gupcu, izložba ‘Jan Vitovec – češki vitez, zagorski grof‘ i promocija stripa Nika Titanika, ‘1573.‘

Matija Gubec bio je jedan od najkarizmatičnijih seljačkih vođa u ovom dijelu Europe i jedan od najpopularnijih likova u hrvatskoj povijesti ikada. Njegova sudbina bila je inspiracija mnogim umjetnicima. Tako je nastao i multimedijalni mapping Gubec teatar, projekt Muzeja seljačkih buna.

Prvi je to multimedijalni mapping napravljen u Hrvatskoj pomoću kojeg se kombiniranom tehnikom animacije, filmskih sadržaja i svjetlosnih efekata oživljava Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu. Povijesna tema je na kreativan način povezana s bogatom retorikom umjetničkog djela, a posebna novost je ‘oživljavanje’ pojedinih likova na spomeniku koji se njime kreću u vrtlogu boje i pokreta, donosi portal nizagorjemalo.hr. 

Oživjeli Gubec

U petak, 31. siječnja od 18.30 oživjet će spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu. Tematsko uprizorenje i projekcija bit će na vanjskom prostoru Muzeja na 40 metara dugom spomeniku.

Likovni, filmski, glazbeni i literarni materijali pridonijet će umjetničkom doživljaju pod vodstvom multimedijalnih stručnjaka okupljenih u kreativni tim. Uživat ćete u bogatstvu vizualnih efekata umjetničkog 3D video mappinga.

3D Video Mapping, Seljačka buna - Croatia from PROteam on Vimeo.

Arheološki nalazi iz Zagorja

Noć muzeja nastavlja se otvorenjem izložbe ‘Jan Vitovec – češki vitez, zagorski grof’. Jan Vitovec Grebengradski bio je češki plemić i vojni plaćenik koji je uvelike obilježio povijest Hrvatskog zagorja, ali i srednjovjekovne Slavonije.
 

Posjetiteljima se burno 15. stoljeće na hrvatskim prostorima predstavlja kroz životnu priču o usponu Jana Vitovca, iz redova profesionalnih vojnih službenika grofova Celjskih do velikaškog statusa i slavonske banske časti u Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu, i to prvenstveno arheološkom građom iskopanom na zagorskim utvrdama Veliki Tabor, Vrbovec pored Huma na Sutli i Stari grad Krapina, te arheološkim nalazima iz 15. stoljeća s čeških prostora.

Vesela družina Nika Titanika

Doživljaj Noći muzeja u Gornjoj Stubici oplemenit će Nik Titanik, jedan od najboljih karikaturista. Njegovi korijeni vuku upravo iz stubičkog kraja. Fasciniran Seljačkom bunom i njenim akterima, nacrtao je svoj prvi strip posvećen baš njima. Strip i nosi naziv ‘1573.‘

Promocija stripa je u 21 sat. Upoznat ćete Nika, pričat će vam o svojim karikaturama, prvenstveno o stripu, likovima i radnji. Ukratko, sredinom veljače, ljeta gospodnjeg 1573., dok leševi poražene seljačke vojske trule u gustom blatu zagorskih brega, Ilija Gregorić sanja o osveti Francu Tahyju i ostalim velikašima.

Nakon što spasi Ambroza Gupca od sigurne smrti, susreće se s Tarikom, starim prijateljem iz osmanskog zatvora, upoznaje stubičku prijateljicu noći Šteficu i svi zajedno, uz pomoć Petrice Kerempuha, kreću u avanturu koja će ih povezati za cijeli život.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci