Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Split je dobio mural najvećeg malog morskog puža na svijetu

Split je dobio mural najvećeg malog morskog puža na svijetu
6

Uz pomoć  WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode pužić sada krasi 300 kvadrata pročelja zgrade. Sićušno biće veličine tek 12 mm, od izuzetne je važnosti za ravnotežu morskih ekosustava

VIDEO

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristalica i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljinog  prirodnog okruženja te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mural 01:17

Mural najvećeg malog morskog puža nastao je na temelju fotografije morskog znalca Pere Ugarkovića, oslikali su ga splitski akademski slikari i street artisti Luka Duplančić i Ivan Svaguša, a virtualni život udahnuli su mu animatori Mate Žaja i Duje Stojak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Aktiviranje je jednostavno, pomoću pametnog telefona ili tableta. Uz pomoć besplatne aplikacije Artivive skenira se mural u parku na Blatinama ispred Šimićeve 70 i na zaslonu uređaja oživjet će ovo misteriozno biće.

Split: Završen je mural morskog puža u Šimićevoj ulici na Blatinama

Produkciju murala provela je WWF Adria, sufinanciran je sredstvima Europske unije, te u suradnji s Gradskim kotarom Blatine, Turističkom zajednicom grada Splita te Splitsko-dalmatinskom županijom – Upravnim odjelom za turizam i pomorstvo.  Mural je nastao u sklopu paneuropskog projekta Fish Forward u svrhu podizanja svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima konzumacije proizvoda iz ribarstva, te WWF-ova projekta transformacije priobalnog ribolova u Sredozemlju. 

Prilikom predstavljanja malog živog puža u petak su u Splitu govorili brojni gosti.

- Osim samog uređenja Splita, koji sigurno sada izgleda ljepše s muralom, vrlo je važno upozoriti na ono što imamo u podmorju, a ugroženo je ljudskim djelovanjem, devastacijom obale i podmorja. Mislim da će se ovako građane osvijestiti o onome što se krije ispod površine mora - da nije to samo plaža na koju stave ručnik, već da je to nešto što vrijedi i što ne smijemo nepovratno uništiti - rekao je Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita.

Mosor Prvan, ekolog i biolog iz WWF Adrije naglasi je kako su male stvari bitne i kako je puž poruka javnosti da ne trebaju zanemarivati ono što ne vide.

- Naše more je itekako bitno i trebamo ga čuvati. Često zadiremo u morski okoliš na razne ružne načine i to ne doprinosi očuvanju bioraznolikosti Jadrana. Ovom smo akcijom željeli donijeti malo bioraznolikosti na splitski beton  u obliku najvećeg malog puža na svijetu, da bude trajni podsjetnik Splićanima i posjetiteljima grada Splita koliko je važna zaštita mora i koliko je more sjajno - rekao je.

- Mural je bio zahtjevan u smislu veličine, nijansiranja i postavljanja kompozicije lika jer je bilo nezgodno obavljati bilo kakvu korekciju. Iako zvuči neskromno, nisam uopće sumnjao da ćemo mi to izvesti dobro jer smo Luka i ja odličan tandem - komentirao je Ivan Svaguša, akademski slikar i street artist, autor murala.

Luka je nadodao kako mu je mural bio izazovan - i tehnički i emotivno.

- Crtanje i slikanje mi je svakako terapija tako da smo naslikali divan mural. Ovo je jako bitna inicijativa koje može građane osvijestiti o velikom značaju mora, posebice u zemlji koja bi trebala biti orijentirana na more rekao je.

Split: Završen je mural morskog puža u Šimićevoj ulici na Blatinama

- Na našim prirodnim plažama postoji tisuće različitih životinja, a ovaj puž je samo model koji predstavlja sve te životinje koje gube svoje područje života. Ta područja nisu velika, ali moraju biti očuvana baš takva. Svaka intervencija na taj prostor uništava ih, a njihovo uništenje će jednoga dana doći i do nas. Mi moramo očuvati njihov okoliš. Ima mjesta za plaže, došli smo do jedne razine preizgrađenosti plaža i sada moramo stati i pustiti životinje da žive - rekao je Pero Ugarković, autor fotografije prema kojoj je nastao mural puža.

WWF posebno zahvaljuje stanarkama i stanarima na adresi Ulica Antuna Branka Šimića 70 te školi stranih jezika Jantar na strpljenju. Ovo je prvi takav mural u Splitu, a drugi u Hrvatskoj. Prvi je u Zagrebu, mural koji jede smog.

Pogledajte mural kada oživi:


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana