Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Spolnu orijentaciju kod djece ne određuje izbor igračaka

Spolnu orijentaciju kod djece ne određuje izbor igračaka
1

Društvo je sklonije popustiti djevojčicama da se igraju autićima ili igraju nogomet nego dječacima tolerirati interes za igranje lutkama iako to razvija empatiju, govor i finu motoriku

VIDEO

Dječake su oduvijek obeshrabrivali kad je riječ o igranju s lutkama i igračkama “za curice”, većinom iz straha da će to utjecati na njihovu spolnu orijentaciju i razvoj. Društvo je sklonije popustiti djevojčicama da se igraju autićima ili igraju nogomet nego što će dječacima tolerirati interes za lakove, igre frizera ili slaganje kućica za lutke. No kako možemo očekivati od modernih očeva da se kvalitetno brinu o svojoj djeci, a u isto vrijeme zabranjivati malim dječacima da se igraju lutkama? Upravo kroz takvu igru vježbaju “roditeljske vještine”, isto kao i djevojčice. 

- Iako igra izgleda kao nešto banalno, radi se o biološkom nagonu koji se javlja kod sve djece urednog razvoja i predstavlja glavni način učenja i komunikacije - objašnjava psihologinja Sanja Ivanušević Grgas, praktičar terapije igrom.
Istina je da je igra djevojčica smirenija, a  igra dječaka je praćena višom razinom energije te uključuje aktivne i fizičke igre. No mnoga djeca ne žele da ih se ograničava. Treba li ih sputavati ili pustiti da izaberu svoje interese? 

- Ako djeci damo priliku, bez prenošenja svojih očekivanja ili zabranjivanja, vidjet ćemo da će svi rušiti stereotipe - napominje psihologinja Sanja Ivanušević Grgas dodajući da korištenje raznolikih i drugom spolu namijenjenih igračaka nema veze s negativnom utjecajem na razvoj djeteta nego mu itekako doprinosi.


Kontroliranje ili ograničavanje načina igre jednako je kao i da odrasloj osobi pokušamo “narediti” što da misli i govori. Svako dijete trebalo bi imati pravo zaroniti u svijet mašte i igrati se kako želi - pa bilo to djevojčice akcijskim figurama a dečki barbikama. 

- Umjetna podjela igračaka na muške i ženske ograničava djecu u igri, a time i razvoj vještina, interesa i talenata. Očekivanja temeljena na spolu i pritisci na djecu da se ponašaju prema umjetnim društvenim normama, a ne onako kako oni zaista jesu, vrlo snažno djeluju na njih i oblikuju ih te često imaju negativne posljedice - naglašava psihologinja Ivanušević Grgas.  

Igranje lutkama, primjerice, nosi razvojne dobrobiti neovisno o spolu. Kroz odijevanje lutaka razvija se fina motorika. Razgovaranje s lutkama pomaže razvoju govora, izražavanju osjećaja i rješavanja problema. A suradnja s drugom djecom u toj igri pridonosi razvoju socijalnih vještina i vještina pregovaranja. 

- Ono što sigurno znamo je da ‘igračke za curice’ ne uzrokuju promjenu spolne orijentacije nego, naprotiv, potiču razvoj - kaže psihologinja, a da sve igračke trebaju biti jednako dostupne svoj djeci misli i Marina Kubinčan Gruičić, odgojiteljica mentorica u Dječjem vrtiću Iskrica.

- Zabrana igre lutkama može imati negativne posljedice na razvoj (zakidanje za vrijedno iskustvo, stvaranje osjećaja nesigurnosti, loša slika o sebi). U vrtiću su igračke ponuđene po centrima bez podjele na ‘muške’ i ‘ženske’, ali ih djeca svejedno tako doživljavaju - rekla je Kubinčan Gruičić. 

Bebe vole plavo, a ljubav prema ružičastom se uči

Kognitivna istraživanja pokazuju da sve bebe vole plavo. Vanessa LoBue i Judy DeLoache proučavale su skupinu djece od sedam mjeseci do pet godina. Većina je birala plavu igračku, a tek oko druge godine curice su počele birati ružičastu.

Pobune protiv velikih lanaca donose promjene

Srednjoškolka Antonia Ayres-Brown iz SAD-a imala je 11 godina kad je 2008. pokrenula kampanju protiv McDonald’sa jer su dijelili Happy Meal igračke na temelju spola. Poznati lanac dječjih igračaka Toys’r’us također je nakon pobune roditelja promijenio na svojoj web stranici podjelu na “muške” i “ženske” igračke.

Ružičasta je bila za dječake, a nježna plava za djevojčice

Naše prabake vjerojatno su bile kao bebe odjevene u bijele haljinice. Baš kao i pradjedovi. Tek 20-ih godina prošlog stoljeća spominju se pastelne boje - i to ružičasta za dječake, jer je jača, i nježna plava za djevojčice. No više se spominjala boja kose i očiju nego spol. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu
Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se