Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Spriječite trovanje hranom za blagdane uz ovih sedam pravila

Spriječite trovanje hranom za blagdane uz ovih sedam pravila
1

U idealnim uvjetima, trebali biste koristiti čistu žlicu svaki put kada kušate hranu. Ili, žlicom odvojite jelo iz posude u kojoj kuhate u drugu posudu prije nego kušate da bakterije ne dospiju u hranu

VIDEO

Blagdani s obitelji obilježeni su mnogim zajedničkim proslavama, stoga slijedite ove jednostavne savjete koji će vam pomoći da spriječite trovanje hranom ili bolesti koje se prenose hranom te tako vašim najdražima osigurate sretne i sigurne blagdane, ističu stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede. 

1. Često perite ruke!
Perite ruke 20 sekundi sapunom pod tekućom vodom prije i poslije dodirivanja sirove hrane, nakon uporabe toaleta te nakon rukovanja s velikim brojem ljudi. U slučaju da vam tekuća voda nije dostupna, uvijek imajte pri ruci antiseptik za ruke. Također podsjetite djecu i goste da peru ruke prije jela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

trajnost hrane 01:20

2. Ne zaboravite na sudoper i kuhinjsku radnu plohu!
Kuhinjski sudoper jedno je od područja s najviše bakterija u vašem domu. Zato održavajte vaš sudoper i radnu plohu urednim i čistim kako biste izbjegli širenje bakterija.

3. Odvojite žlice za kušanje i miješanje jela!
U idealnim uvjetima, trebali biste koristiti čistu žlicu svaki put kada kušate hranu. Ili, žlicom odvojite jelo iz posude u kojoj kuhate u drugu posudu prije nego kušate. To će spriječiti da bakterije iz vaših usta dođu u dodir s hranom.

Francuska salata stoji i do tri dana, a sarma može do četiri
Francuska salata stoji i do tri dana, a sarma može do četiri

4. Dobro termički obradite hranu!
Jednostavan i učinkovit način uništavanja eventualno prisutnih patogenih bakterija u hrani je dobra termička obrada. Pazite da se veći komadi mesa ravnomjerno skuhaju ili ispeku. Ako se meso lagano odvaja od kostiju, ili nakon uboda vilicom iz mesa više ne izlazi tekućina, to je znak da je meso dobro termički obrađeno. Ako niste sigurni je li hrana zadovoljavajuće priređena, bolje produljite termičku obradu 15-30 minuta i nastavite se ugodno družiti s gostima.

5. Ne ostavljate hranu predugo vani!
Iako je primamljivo gostima hranu ostaviti lako dostupnom, predugo ostavljanje hrane na sobnim temperaturama može dovesti do razvoja bakterija. Nakon dva sata, hranu stavite u hladnjak te prema potrebi podgrijavajte manje porcije.

6. Sigurno kupujte!
Prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka. Čim stignete kući zamrznutu hranu pohranite u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute. Ostale namirnice odmah pohranite u hladnjak.

Detoks tijela i uma: Kako se oporaviti od blagdanskih gozbi
Detoks tijela i uma: Kako se oporaviti od blagdanskih gozbi

7. Sortirajte namirnice!
Tijekom kupovine, čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove hrane. Na taj način možete izbjeći križnu kontaminaciju hrane te osigurati da hrana koju ste kupili bude sigurna i samim tim prikladna za konzumaciju.

U blagdansko vrijeme na našim se stolovima obično nađe obilje hrane. Često i puno više nego što nam doista treba. Većina onoga što smo pripremili u žaru blagdanskog veselja, nažalost se ne pojede i završi kao otpad.

Kako bi u ovo blagdansko vrijeme smanjili količinu hrane koja se baca, treba slijediti naputke kako učinkovito iskoristiti hranu koja nam je na raspolaganju, od trenutka kupnje pa sve do iskorištavanja ostataka već pripremljene hrane.
 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru