Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Sram zbog lažne djevice: Kula u sv. Lambertusu se nakrivila

Sram zbog lažne djevice: Kula u sv. Lambertusu se nakrivila
2

ZNAMENITOSTI: Düsseldorf je dom smjelijim građevinama moderne arhitekture, ali i stoljećima starim palačama i crkvama od kojih svaka ima svoju priču...

Stari grad

Stari grad velikim je dijelom uništen u II. svjetskom ratu, ali zahvaljujući povijesnim planovima uspjeli su ga rekonstruirati iz temelja. U njemu se nalaze brojni muzeji i galerije, ali i Njemačka opera na Rajni, gradsko kazalište i koncertna dvorana te neke od najljepših crkava u gradu poput bazilike sv. Lambertusa i crkve Bergerkirche.

Bazilika sv. Lambertusa

Ova crkva jedan je od prepoznatljivih detalja grada. Jedan od tornjeva blago je nakrivljen, a postoji i priča zašto je to tako. Legenda kaže da je prije stotinjak godina mlada odjevena u snježno bijelu vjenčanicu stala pred oltar lažući da je djevica, a toranj se od srama okrenuo. Kažu da će se ispraviti ako pred oltar stane prava djevica. Stanovnicima Düsseldorfa nakrivljeni toranj 'uvukao se pod kožu' pa su ga nakon što je uništen u ratu restaurirali takvog kakav je bio.

Japanski vrt

Unutar velikog parka Nordpark nalazi se Japanski vrt u kojem ćete se osjećati baš kao da ste u zemlji izlazećeg sunca. Na 5000 kvadratnih metara protežu se pomno postavljene biljke, kamenje, jezerca i mostići koji dočaravaju čaroliju japanske pejzažne umjetnosti. Vrt je gradu darovala japanska zajednica Düsseldorfa.

Dvorac Benrath

Ova prekrasna barokna palača iz 18. stoljeća znamenitost je sama po sebi jer je u njoj boravio bavarski knez Karl Theodor, a tri muzeja koja se kriju u njegovoj unutrašnjosti su dodatni bonus. Jedan muzej je posvećen samom dvorcu i njegovoj povijesti, drugi je Muzej pejzažne umjetnosti, a treći je Prirodoslovni muzej. Dvorac Benrath okružen je predivnim parkom i vrtovima.

Umjetnička kolekcija North Rhine-Westphalia

Ova kolekcija moderne umjetnosti rasprostranjena je na tri lokacije u gradu. Najveći dio kolekcije se nalazi u galeriji na Grabbeplatzu u ultramodernoj zgradi od crnog granita koja je i sama umjetničko djelo. Drugi dio kolekcije je u zgradi Ständehaus, a treći dio se nalazi u galeriji Schmela Haus.

Kaiserswerth

Jedna od najstarijih i najotmjenijih gradskih četvrti nalazi se na savršenoj poziciji na obali Rajne. Tamo možete razgledati crkvu sv. Suitbertusa iz 13. stoljeća i prošetati ruševinama utvrde cara Fredrika I.

Shutterstock

Novi Zollhof i Gehryjeve zgrade

Düsseldorf se može podičiti i nekim od najsmjelijih djela moderne arhitekture. Najbolji primjerci nalaze se u obnovljenom dijelu gradske luke - Novom Zollhofu. Najistaknutije su tri zgrade arhitekta Franka Gehryja koje izgledaju kao da se opiru gravitaciji dok se u raznim oblicima ‘naginju’ na sve strane.

Izvor: Planetware

Saznajte više o direktnim letovima za Düsseldorf iz Dubrovnika i Splita.