Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Srce ili razum: Što slušate u važnim životnim situacijama?

Srce ili razum: Što slušate u važnim životnim situacijama?
1

Mozak je racionalan i ne mari za tuđe osjećaje, a povezuje se s osudama i ljutnjom, dok je srce svojevrsna intuicija koja nam govori što je dobro za nas, a što nije

VIDEO

Odlučiti što slušati, glavu ili srce nikad nije bio lak zadatak. Mozak najprije sagledava situaciju iz svih kuteva prije nego li odluči, dok je srce zapravo intuicija koja govori što je dobro za nas, a što ne. No problem nastaje zbog povodljivog mozga koji emocije lako zbune pa stvari često ne završe onako kako želimo. Na jednak način i zaljubljenost utječe na moć rasuđivanja. 

Oni koji slijede srce suosjećajniji su i lakše opraštaju, a oni koji slijede razum skloniji su osuđivanju i ljutnji zato što mozak nema razumijevanja za tuđe probleme, tvrdi psihologinja dr. Deborah Rozman. Tako jedna te ista situacija može završiti posve različito, ovisno o tome koga slušate.

Mozak vs. srce

  • Prometna gužva bi kod onih koji se pouzdaju u razum mogla uzrokovati ljutnju i dernjavu, dok su oni koji slijede svoje srce puno smireniji. Oni misle kako se nema smisla živcirati oko toga, zato što tu ništa ne mogu promijeniti. 
  • Slična je situacija i s neredom kod kuće. Oni koji se pouzdaju u mozak, mogli bi "ekspolodirati" zbog toga i neoprano suđe shvatiti kao izravan napad na sebe. No oni koji razmišljaju srcem u takvoj situaciji vide jedinstvenu priliku za promjenu i već smišljaju raspored poslova koje će ukućani trebati obaviti. 
  • Na lošu atmosfera na poslu mozak bi mogao regirati navalom bijesa i iskaljivanja na kolegama, dok je srce puno blaže. Intucija govori da su vremena teška i kako treba biti priseban u svim situacijama. 
  • Dug red na blagajni razum vidi kao prepreku, odnosno gubitak vremena, dok srce suosjeća s blagjnicom koja ima puno posla. 

Slijediti srce ili ne?

U takvim situacijama teško je odlučiti što treba slušati. Ako osjetite navalu bijesa, najbolje je usredotočiti se na srce. Udahnite duboko i mislite na druge ljude, blagajnicu koja radi 12 sati ili kolege koje muči isti problemi kao i vas. Dobre emocije blagotvorno djeluju na vaše zdravlje, ali i mozak, dok osuđivanje i ljutnja samo troše energiju, savjetuje dr. Rozman. 

Istraživanja su pokazala da ako su u skladu s našim osjećajima, otkucaji srca su ujednačeni te na taj način poboljšavaju koncentraciji i pamćenje. Emocionalni stres negativno utječe na rad srca i mozga. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj