Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Sretniji mališani: Bose dječje noge za zdravlje i ravnotežu

Hodajući bosi, razvijaju svijest o svom okruženju, stimuliraju osjete, a stopalo se pravilnije razvija. Spuštena stopala često su povezivana s nošenjem cipela prerano u djetinjstvu

Foto: Shuterstock
2 komentara

Hodanje bez cipela ima smisla uzme li se u obzir da su veći dio ljudske povijesti cipele bile samo zaštita od ozljeda i hladnoće. Naša stopala ne trebaju potporu i funkcioniraju savršeno, a pretjerano ukalupljivanje u cipele mogao bi biti jedan od razloga zbog kojih ljudi imaju problema sa stopalima.

Spuštena stopala često su povezivana s nošenjem cipela prerano u djetinjstvu, a znanstvenici su sada došli do zaključka kako nošenje cipela, posebno zatvorenih - može biti ključno u razvoju zdravih tabana.

Još 2008. istraživanja su potvrdila da djeca ne nauče pravilno hodati u tvrdim cipelama te da trebaju pri prohodavanju nositi fleksibilnu i mekanu obuću, ako ikakvu. Bosonoga djeca imaju deblju i čvršću kožu na tabanima, a ne treba im zabranjivati ni da po vani hodaju bez cipela, naravno - pod uvjetom da je teren provjeren (bez igala ili stakla).

Foto: Dreamstime

Za bebe i jasličku djecu posebno je važno hodati što češće bez cipela jer upravo istraživanje svijeta bosim stopalima mališanima pruža stimulaciju osjeta, koja pomaže u razvoju mozga. Stopalo je jedan od dijelova tijela s najbogatijim živcima i, dopuštajući djeci da u potpunosti osjete razlike u teksturi i tlu po kojem hodaju, pomažete im u ravnoteži, koordinaciji, živčano-mišićnoj snazi, ali i svijesti o okruženju.

Naime, kad osjete po čemu hodaju, manje gledaju u pod i manja je vjerojatnost od padova. Također, kažu liječnici, djeca drže glavu uspravnije kad su bosonoga. Dječja stopala nisu ni nalik na stopala odraslih. U novorođenčeta ne sadrži niti jednu kost nego ima mnogo hrskavica, koje s vremenom okoštavaju u 28 kostiju, koliko broji stopalo odraslog.

Kako taj proces završava tek u kasnijim tinejdžerskim godinama, izuzetno je važno pustiti stopalo da se prirodno razvija, a ako mora biti u obući, ona bi trebala biti što udobnija. Roditelji često zaborave provjeriti je li djetetu cipela premala pa se iznenade kad odjednom moraju kupiti ne jedan nego čak dva ili tri broja veću cipelu.

Zbog hrskavica su dječja stopala vrlo prilagodljiva i lako se uguraju u premali broj. Naravno, ne treba naglašavati koliko to nije dobro za pravilan razvoj stopala.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message