Lifestyle

Komentari 9

Neprijatelj lijepe kože br. 1.: Stalno dodirivanje lica rukama

Neprijatelj lijepe kože br. 1.: Stalno dodirivanje lica rukama

Stalno dodirivanje lica pospješuje širenje bakterija koje mogu uzrokovati akne i prištiće, a u želite li se riješiti ove opasne navike zamislite najgori scenarij

Češanje i stalno dodirivanje lica oštećuje kožu zato što su ruke svaki dan u kontaktu s milijunima bakterija koje uzrokuju prištiće, akne i crvenilo. Iako to radimo nesvjesno, treba malo pripaziti i pokušati se riješiti ove štetne navike, savjetuje američka dermatologinja dr. Ava Shamban. 

Osobito je opasno trljanje očiju koje može izazvati pucanje kapilara na vjeđama i ispod očiju, a to pospješuje starenje i ostavlja neugodne crne tragove, piše The Huffington Post

Stalno dodirivanje pogoršat će kožne bolesti

Neprestano diranje lica može pogoršati dermatitis, akne i herpes simplex odnosno neugodne mjehuriće na koži. U slučaju herpesa na usnama lako je prenijeti herpes na oči. To pak može uzrokovati sljepoću, ali i prenijeti genitalni herpes na usne. 

Širenje bakterija i akne

Masna koža i bakterije uzrokuju akne, a stalno dodirivanje lica samo pomaže u njihovu širenju. Bakterije prodiru ispod površine kože i uzrokuju upalu, crvenilo i bolne prištiće, a upravo su tu i najopasnije zato što se nesmetano šire, napomenula je dr. Shamban.  

Mašćenje kože i dodiri

Koža dlanova drugačija je od kože lica. Na licu se nalaze žlijezde lojnice koje izlučuju sebum, a koliko se koža masti ovisi o genetici i hormonima. Na dlanovima nema lojnih žlijezda pa ono što se čini kao loj je zapravo znoj, tako da zbog dodirivanja lica znojnim prstima koža izgleda masnija nego što uistinu jest. 

Zamislite najgori scenarij i riješite se opasne navike

Ove navike jako se teško riješiti, no vizualizacija može pomoći. Zamislite što dodirivanje lica može uzrokovati, od prištića i akni do herpesa. Najlakši način jest da zamislite novac, pa razmislite o tome kroz čije je sve ruke prolazio i koliko je pritom bakterija pokupio prije nego što je došao u vaše ruke. S takvim rukama dirate lice što znači da je to isto kao i da taj novac trljate na lice, objasnila je dr. Shamban. 

Ruke treba prati najmanje 20 sekundi

Da biste ih dobro oprali, perite ih sapunom pod mlakom vodom najmanje 20 sekundi. Obavezno treba istrljati i očistiti nokte te ukloniti prljavštinu koja je nakuplja ispod njih. Ruke se preporučuje prati više puta na dan, a najbolje je koristiti antibakterijski sapun. 

Neprijatelji lijepe kože

Osim ruku, najveći neprijatelji lijepe kože lica su mobiteli, jastučnice i ručnici. Oni su puni bakterija i virusa koji uzrokuju oštećenja na koži, a s aknama velikih problema imaju i glazbenici te sportaši zbog kontakta s glazbenim instrumentima i sportskom opremom. 

Najčitaniji članci