Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Stand Up Paddling (SUP) - surf za svakoga i na bilo kojoj vodi

Stand Up Paddling (SUP) - surf za svakoga i na bilo kojoj vodi
6

U Hrvatskoj se SUP-om možete baviti u Vignju na Pelješcu, u Ninu pored Zadra i u Umagu, a daske se mogu iznajmiti i u Zagrebu. Ovo je sport koji vrijedi probati!

VIDEO

Oduvjek ste htjeli naučiti surfat, ali uvijek se neki razlog urotio protiv vaše ideje, tipa pravo surfanje na valovima se ne može prakticirati u Hrvatskoj, windsurfing vam se učinio presložen i težak… Imamo rješenje za vas - Stand Up Paddling ili uspravno veslanje na dasci. Ako niste sigurni da li je to surfanje, znači da niste probali, jer svi koji su probali su se navukli na taj oblik surfanja. Windsurferi i kitesurferi ga prakticiraju ako vjetra nema, ali pravi izazov dolazi kada se dignu valovi jer se tada ležerno SUP-anje pretvara u core surfanje.

Stand Up Paddling je postao veliki svjetski hit. To je jednostavno - super popularan sport.

Moderan oblik veslanja na dasci krenuo je s Waikiki plaže kao „beach boy surfing“ gdje je ekipa surfera počela koristiti veslo kako bi brže uhvatili val, ali i zabavili se u dane kad valova nema.

Veslanje na dasci je postalo popularno nakon što su proizvedene prve velike i stabilne daske, namijenjena baš za SUP. Na taj je način Stand Up Paddling je postao pristupačan širokim masama na svim vodenim površinama, od mora, jezera pa do rijeka… 

Ljudi širom svijeta shvatili su da je SUP upravo ono što su tražili! Jedni su u veslanju na dasci pronašli ultimativni fitness u prirodi, drugi su pronašli meditaciju u pokretu. 

Zašto surfati na SUP  dasci

SUP je svjetski fenomen. U nevjerojatno kratkom periodu novi je sport dobio stotine tisuća sljedbenika koji veslaju morima, rijekama i jezerima. Bilo da im je to „core workout“ tj. ultimativni trening ili meditacija u pokretu. Drugima je to putovanje od otoka do otoka, duge ture duž obale ili jednostavno istraživanje uvala i plaža…

Ono što je SUP učinilo tako popularnim je činjenica da se uči brzo, jednostavno, ne zahtijeva nikakvo prijašnje iskustvo i ne trebate biti super fit da biste probali i naučili. SUP je daleko jednostavniji od bilo kojeg drugog oblika surfanja. Zbog toga je ovo sport za sve uzraste od 7 do 77. Veslanje na dasci je sport za cijelu obitelj.

Bez obzira na godine i fizičku kondiciju SUP je sport za vas. Kad jednom uhvatite ravnotežu shvatit ćete da je to prekrasan način da istražite obalu ili proputujete rijekom. Jednostavno opušteno plovite ili u isto vrijeme pristupite treningu na način da uhvatite ritam i trenirate ciljane grupe mišića. 

Pokreću se sve skupine mišića

Stand Up Paddling je nevjerojatno dobar način kojim se možete dovesti u savršenu kondiciju, a da se na to zbilja ne prisiljavate. To je vježbanje koje ne primjećujete, jer guštate! Na dasci će konstantno kretanje angažirati sve, ali baš sve mišiće u vašem tijelu, od najmanjeg na vašem stopalu, pa preko nogu do srednjeg područja.  Sve će mišićne skupine istovremeno biti u pokretu, i dok će ruke, prsa i leđa raditi na zaveslaju, stopala, noge i trbušni mišići radit će na stabilizaciji daske.  Sami ćete odrediti ritam koji vam odgovora, brzo ili sporo, snažno ili lagano…

Kako i gdje naučiti, unajmiti ili kupiti SUP

Naučiti ga možete u školici za 30 minuta i u sljedećih sat vremena naučiti gotovo sve finese tehnike ili možete i sami nakon što odgledate neki instrukcijski video od dvije-tri minute. 

SUP centri na Jadranu se polako stvaraju, jer gotovo svaki windsurf centar ima jednu ili dvije SUP daske. Pravih opremljenih SUP centara sa više od 5-6 dasaka za sada je tek nekolicina. Krenut ćemo od juga: „Liberan Surf Centar“ u Vignju na Pelješcu,  "Surfmania surf&kite centar" u Ninu pored Zadra i „ZUNI sup“ AC Park Umag. Opremu možete iznajmiti i u Zagrebu u Surf Shopu, gdje je možete i kupiti sve daske koje Vam fale.

SUP je sport za svakoga, na mirnome moru ili jezeru SUP je jednostavan oblik surfanja stvoren za čitavu obitelj, na valovima je uspravno veslanje prilično dinamičan sport za koji vaša zadnja lođa i kvadricepsi trebaju biti u odličnoj formi. U zadnje su vrijeme pravi adrenalin SUP surferi počeli tražiti na divljim rijekama, ali to je već opasna nijansa ovog lijepog sporta.


Članak napisan u suradnji s Adventure-sport.net i Surfmania.net Team

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa