Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Stani na loptu i zapitaj se ovih 8 pitanja: Olakšat ćeš si 'psihu'

Stani na loptu i zapitaj se ovih 8 pitanja: Olakšat ćeš  si 'psihu'
1

Jeste li već došli do te točke umora da počnete razmišljati o svom psihičkom zdravlju? Mnogi se ne odlučuju za psihologa ili psihijatra jer misle da sami mogu riješiti svoj problem...

VIDEO

Kada želite provjeriti svoje fizičko zdravlje, često posjetite doktora, kada želite provjeriti kakvo vam je stanje zubiju, otiđete zubaru. Ali kako provjeriti svoje mentalno stanje i općenitu dozu sreće u svom životu? 

Mnogi se ne odlučuju za psihologa ili psihijatra jer misle da sami mogu riješiti svoj problem. Ono što se možete zapitati jesu ovih 8 pitanja:

1. Kakvo je vaše raspoloženje, koliko ste sretni? Da, život ide gore-dolje. Gadan dan na poslu u kombinaciji s iznenadnom krizom - bolesno dijete, svađa s partnerom - mogu učiniti ove gadne dane neizdrživima. Ali sveukupno, u svakodnevnom životu, kako ste? Na ljestvici od 1-10, kako biste ocijenili prosječni dan?

Kad reći dosta? 11 znakova da vam vaš posao uništava život
Kad reći dosta? 11 znakova da vam vaš posao uništava život

Ako je ispod 5 ili 6, postoji li nešto što bi vam popravilo svakodnevicu? Što bi bilo potrebno da je nabijete do razine 8 ili 9?

2. Biste li bili voljni ponovo proživjeti ovaj dan? A ako ne, zašto ne? Što nedostaje? Što trebate učiniti da biste bili proaktivniji?

3. Postoje li tekući problemi koji kvare vaš život i ne možete ih se riješiti? Često vas muče kronični problemi - fizička ili psihička bol, neriješeni problemi - i oni se mogu vući godinama. Što trebam napraviti kako bi ih se napokon pokušao riješiti?

Free happy woman praising freedom at beach sunset

4. Jeste li bliski s nekim? Ovo ne mora biti partner, ne mora imati veze sa seksom, iako može. Ono što je važno je imati odnos s nekim - partnerom, prijateljem - s kojim se osjećate sigurno, s kim mislite da vas poznaje, s kim možete razgovarati u dubljim razgovorima. Trebam li učiniti nešto kako bi produbili svoje odnose i stvorili intimnije veze?

5. Jesu li vaši intimni odnosi uravnoteženi? Iako je sigurnost bitna u bilo kojem bliskom odnosu, tako je i ravnoteža. Odnosi koji su izvan ravnoteže na kraju se raspadaju. Smatrate da uvijek radite više od onog drugog, da ne dobivate dovoljno naklonosti i da izgarate. S druge strane, možda osjećate da vam drugi vode život, da nemate glas ili kontrolu, da stalno hodate po ljuskama jajeta... Jesu li vaši intimni odnosi uravnoteženi? Ako ne, zašto ne? Treba li nešto učiniti da ih uravnotežite?

Thinkstock

6. Osjećate li se ispunjeno na poslu? Rad poprima mnoga lica. Za neke je posao samo posao, ono što rade kako bi zaradili novac da bi mogli raditi i druge važnije stvari u svom životu. Za druge, posao znači karijeru, dio njihovog identiteta. Voliš li svoj posao? Ako ne, što trebam promijeniti da poboljšam svoj dan na poslu? Promijeniti ga?

7. Imate li buduće ciljeve koji vam stvaraju strast, koji vam daju nešto čemu biste se mogli radovati? Kada gledate unaprijed 3, 5, 10, 20 godina od sada, što predviđate? Za mnoge od nas ovo je teško pitanje, jer je svakodnevni život vožnja autopilotom.  U kakve snove o budućnosti trebate vjerovati i želite li ih možda i ostvariti?

Psiholozi otkrivaju probleme s kojima se bore baš svi parovi
Psiholozi otkrivaju probleme s kojima se bore baš svi parovi

8. Što je na popisu vaših želja? Što želite izbjeći da kasnije ne žalite? Za razliku od svakog drugog stvorenja na planeti, imate izbora. Čak i ako mislite da nemate kontrolu, čak i ako smatrate da su vaši izbori ograničeni, još uvijek postoje odluke, iako one nekad izgledaju nemoguće.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi